• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Kayseri 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C

Cezaevlerinde Bayram Sebebiyle Açık Görüş

Cezaevlerinde Bayram Sebebiyle Açık Görüş
Adalet Bakanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Kurban Bayramı'nda açık görüş yapılacağını bildirdi.
Adalet Bakanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Kurban Bayramı'nda açık görüş yapılacağını bildirdi.

Bakan Sadullah Ergin imzasıyla Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilen genelgede, "Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik'in İkinci Bölüm 'Bayramlarda ve özel günlerde açık görüş' alt başlıklı 15'inci maddesi gereğince, kapalı ceza infaz kurumlarında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Kurban Bayramı münasebetiyle açık görüş yaptırılacağı ifade edildi. Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan bütün hükümlü ve tutuklulara, belirlenen esaslar çerçevesinde açık görüş yaptırılacak.

Genelgede, açık görüşler Adana E Tipi, Ankara 1 ve 2 No'lu L Tipi, Alanya L Tipi, Antalya E ve L Tipi, Aydın E Tipi, Balıkesir L Tipi, Bursa E Tipi, Çorum L Tipi, Denizli D Tipi, Diyarbakır E Tipi, Gaziantep E Tipi, Hatay E Tipi, İzmir-Buca Kapalı, Maltepe 1, 2 ve 3 No'lu L Tipi, Mersin E Tipi, Metris 1 No'lu T Tipi, Kayseri E Tipi, Konya E Tipi, Osmaniye T Tipi, Silivri 2, 3, 5, 6, 7 ve 8 No'lu L Tipi, Van M Tipi kapalı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara, 29-30-31 Ekim-01-02-03-04 Kasım 2011 tarihlerinde olmak üzere 7 gün; diğer bütün ağır ceza merkezi ve müdürlük teşkilatı bulunan bağlı kapalı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara 31 Ekim-01-02-03-04 Kasım 2011 tarihlerinde olmak üzere 5 gün; müdürlük teşkilatı bulunmayan bağlı kapalı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara ise 31 Ekim- 01-02 Kasım 2011 tarihleri arasında ve cumhuriyet başsavcılıklarının görüşü alınarak, kurum tarafından belirlenecek bir günde yapılmak suretiyle, 3 gün süre ile açık görüş yaptırılacağı belirtildi.

Sayıları ve konumları değerlendirilmek suretiyle, adlî suçlardan hükümlü ve tutuklular ile örgütlü suçlardan hükümlü ve tutuklular için ayrı gruplar oluşturulup, her grubun görüş günleri ve saatleri cumhuriyet başsavcılıkları ile kurum idareleri tarafından tespit edilecekti. Bu grupların, aynı zamanda ve aynı görüş mahallinde birlikte bulundurulmaması sağlanacak.

AÇIK GÖRÜŞTEN YARARLANAMAYACAKLAR Açık görüşten, kınama cezası dışında disiplin cezası almış ve bu cezası kaldırılmamış hükümlü ve tutuklular yararlandırılmayacak. Hükümlü ve tutuklular, belgelendirilmek suretiyle sadece anne, baba, eş, çocuk, torun, büyükanne, büyükbaba ve kardeşleriyle görüştürülecek.

Hükümlü ve tutuklular ile görüşmek isteyen kişilerin, akrabalık durumlarını nüfus idarelerinden veya ilgili konsolosluklardan verilen resmî belgeler ile ispatlamaları gerekiyor. Ancak anne, baba, eş, çocuk, torun, büyükanne, büyükbaba ve kardeşi olmayan hükümlü ve tutukluların, üçüncü dereceye kadar olan akrabalarından en çok üç kişiyle, önceden haber verilmesi ve belgelendirilmesi kaydıyla görüşme yapmaları sağlanacak. Fakat bu fıkra hükmü, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlüler hakkında uygulanmayacak.

Genelgede, hükümlü ve tutuklu sayısının, verilen açık görüş günü sayısına bölünmesi suretiyle görüş gününe kadar gruplar oluşturulacağı; her grubun görüş günü ve saatleri, ailelerine bildirilmek üzere hükümlü ve tutuklulara tebliğ edileceği; hazırlanan program, ayrıca koğuşlara ve ziyaretçilerin görebileceği uygun yerlere asılmak suretiyle her ziyaretçinin, ziyaret gününde ceza infaz kurumuna gelmesi sağlanarak, izdiham önleneceği ifade edildi.

Her grubun açık görüşü bittikten sonra, görüş yerinde bulunan hükümlü ve tutuklular, görevliler nezaretinde dikkatli bir şekilde arandıktan sonra koğuş ve odalarına götürülerek burada sayılacak; kimlikleri fotoğraflı belgelerle kontrol edildikten ve grup mevcudunun tam olduğunun anlaşılmasından sonra, ziyaretçilerin kurum dışına çıkmasına izin verilecek.

İzdihamı, firar ve karışıklıkları önlemek, disiplin ve düzeni sağlamak için cumhuriyet başsavcılığı ve kurum yönetimi, zabıta ile işbirliği yaparak gerekli her türlü önlemi alacak; görüş mahallinde yeteri kadar dış güvenlik görevlisi gözlemci olarak bulundurulacak.

Açık görüşler, ceza infaz kurumunun oda ve eklentileri dışında, bu iş için ayrılmış özel bölümünde, bulunmadığı takdirde, ceza infaz kurumu müdürünün uygun göreceği yerde yaptırılacak.

GÖRÜŞMENİN SÜRESİ FİİLEN BAŞLADIĞI AN İŞLEYECEK

Açık görüşler, görüş süresi yarım saatten az ve bir saatten fazla olmamak kaydıyla, 09.00-17.00 saatleri arasında yaptırılacak. Ziyaret süresi, görüşmenin fiilen başladığı andan itibaren işleyecek.

Bu ziyaretin, aynı haftada yapılması gereken ve önceden belirlenen kapalı görüş veya aylık açık görüş günü ile çakışması halinde, hükümlü ve tutukluların yazılı talebine göre kapalı görüş, aylık açık görüş veya Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik'in 15'inci maddesi uyarınca 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Kurban Bayramı münasebetiyle verilen açık görüş yaptırılacak.

Belirtilen gün ve saatler dışında görüş yaptırılmayacak; bir defa görüş yapan hükümlü ve tutuklular ile ziyaretçilere, herhangi bir nedenle ikinci defa izin verilmeyecek. Kamuoyunda yanlış anlaşılma, tartışma ve polemiklere neden olduğundan kapalı ceza infaz kurumlarında açık görüşü izlemek, röportaj yapmak, görüntülemek veya fotoğraf çekmek üzere başvuruda bulunan yazılı ve görsel basın kuruluşları ile mensuplarına izin verilmeyecek.

Açık görüş nedeniyle ziyarete gelen hükümlü ve tutuklu yakınlarına, işyurdu bütçesinin gider tablosunda belirtilen temsil ve tanıtma giderleri bölümünden (03-06) harcama yapılarak, günün anlam ve önemine yaraşır ikramda bulunulacak.

Bilgi edinilmesini, keyfiyetin yargı çevrenizdeki Cumhuriyet başsavcılıkları ile Cumhuriyet savcılarına, kurum idarelerine bildirilmesini ve bu genelge esaslarına göre uygulama yapılmasını, aksine davranışların yasal sorumluluk gerektirecek.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39