• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

CHP ne kurtulur ne de ölür

CHP ne kurtulur ne de ölür
Star Gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, CHP'de yapılacak kurultay öncesi partinin kurtuluşuna yönelik bir yazı kaleme aldı. Taşgetiren, CHP'nin kurtulamayacağını ve sürünmeye devam edeceğini söyledi.

İŞTE O YAZI:

CHP nasıl kurtulur?

El cevap: CHP kurtulmaz, kurtulamaz. Bu cevabı peşin hüküm gibi okumayın. İşte gerekçelerim:

Bir: CHP şu anda “ulusalcı” diye tanınanların dediği gibi başlangıç ideolojisine dönerse, bunun toplumsal karşılığı son derece cılızdır. Onun için ulusalcılar, mesela, aynı çizgide oldukları İşçi Partisi’ne gitmiş olsalar, İşçi Partisi’nin oy oranı bindelerin üstüne çıkar mı, çok zor. O çizgi, jakoben uygulamalarla bir toplum zemini üretmeye çalıştı, 27 yıllık süre içinde biraz devlet baskısı ile biraz bürokraside görevlendirmelerin getirdiği çıkar ilişkileriyle bir ölçüde etkili de oldu ama Türkiye, 1960’tan bu yana dönüşüm geçiriyor, normalleşiyor ve bu CHP çizgisi eriyor.

İki: CHP başkalaşırsa... Yani yine şimdilerde Kılıçdaroğlu’na yüklenen misyon çerçevesinde, milliyetçi - muhfazakar toplum kesimlerine ulaşma hesabıyla, belediye başkanı ve Cumhurbaşkanı adaylıklarında sembolize olduğu gibi klasik çizgisiyle arasına mesafe koyarsa... Bu da CHP’yi kurtarmaz. Aksine bu da klasik CHP’nin toplumsal zeminini aşındıran bir gelişme olur. “CHP insanları kendisine Ak Parti söylemiyle mi çağıracak, MHP söylemiyle mi” gibi bir soru sormak bile, CHP’nin nasıl bir yönsüzlük sendromuyla malul olduğunu göstermeye yeter. Yani CHP’nin kendine özgü bir söylemi yok, bitti bu, var olduğu sanılan söylemin de toplumsal karşılığı yok. “Çakma muhafazakar”, “Çakma milliyetçi” hatta “Çakma sosyal demokrat” bir parti yerine, insanlar, bu eğilimlerin gerçek manada temsil edildiği siyasi yapıları tercih ederler.

Üç: Şu anda CHP’yi fonksiyonel kılan tek etkenin, “Yaşam tarzı kaygısı” olduğunu söylemek mümkün. İnsanların bir kesimi, Ak Parti politikalarının, yaşam tarzına müdahaleyi öngördüğü gibi bir korku atmosferine sürüklenmiştir. Ona karşı savunma psikolojisi siyasi temsil aradığında, bunu CHP’de buluyor olabilir. Bu vakıaya, CHP’nin var olabilme sorunu açısından bakıldığında şu değerlendirme yapılabilir: “Yaşam tarzı endişesi” genelde modern-laik-Batılılaşmış muhitlerin psikolojisidir. Bu kesim, CHP’nin Batılılaşmacı çizgisi ile bütünleşmekte, CHP’den de “muhafazakarlaşma - muhafazakarlaştırma” sürecine karşı mücadele etmesini beklemektedir. (..) olay, sadece kendi yaşam tarzının korunması olmakla kalmıyor, toplumun muhafazakar karakteriyle boğuşan bir niteliğe bürünüyor. O da, toplumun mesela yüzde 75’i muhafazakar eğilimli ise en başta ondan kopma sonucunu doğuruyor. Bu çizginin, CHP’nin yeni yeni uyanmakta olduğu muhafazakar toplum kesimleriyle iletişim çizgisine birebir zıt olduğu muhakkaktır. (..)

AHMET TAŞGETİREN / STAR

Akit Arşiv sayfasından...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39