• BIST 9137.21
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C

ÇİFTÇİLER ''BİSMİLLAH'' DEDİ ŞEKER PANCARLARI SÖKÜLÜYOR

ÇİFTÇİLER ''BİSMİLLAH'' DEDİ ŞEKER PANCARLARI SÖKÜLÜYOR
Şeker pancarının tarladan sofraya gelişinde pancar ekicileri, nakliyeciler ve pancar söküm günlerini bayram havasında geçiriyor.

Kayseri Şeker Fabrikası pancar ekim alanlarındaki çiftçiler ve randevulu sistem ile şeker pancarını fabrikaya taşıyan nakliyeciler sıra beklemeden günde 2-3 safer yapmaya başladı. Bu sayede her çiftçi hangi gün pancarını teslim edeceğini öğrenip sökümünü ona göre ayarlıyor ve nakliyeci hangi gün kimin pancarını taşıyacağını biliyor. Günlerce sıra beklenmeden pancar teslim ediliyor.
"NAKLİYECİLERİN GÖRÜŞLERİ"
Nakliyeci İsmail Gezer, uygulamanın iyi olduğunu söyleyerek, "Kayseri Şeker Fabrikasına önceki yıllarda kantardan yüklediğimiz pancarda mausdan önce firemiz yüzde 18 bazen yüzde 35 olduğu bile olurdu. Şimdi mauslar geldikten sonra firemiz yüzde 7-8, en fazla 10 oluyor. Şimdi pancarımızdaki firelerimiz düştü. Bu gelişmeden bizim karımız var, aynı zamanda verimli toprağımız tarlamızda kalıyor. Kooperatif başkanımız ikinci mausu da aldı. Bu nakliyecilerede fayda sağladı. Kooperatife kayıtlı 80 kamyonumuz var. Bunlar hepsi günde en az bir kere yükleme yapar, herkes sırasını bilir ve sırası gelen buradan yüklemesini yapar fabrikaya götürür, yıkar ve döner geri gelir" dedi.
"ÇİFTÇİ GÖRÜŞLERİ"
Şarkışla pancar ekicisi Vahap Karakaya da, "Şarkışlaya 5 yıl önce pancara başladığımda 1 traktörüm vardı yarısı kardeşimindi. 3 sene önce 1 traktörümü fabrikaya hediye edeyim dedim. Başkanım kabul etmedi. Pancar ekimim ve bedellerin düzenli ödenmesi neticesinde Şimdi 3 tane traktörüm, 1Tır’ım, 1kamyonum ve tarım ekipmanlarım var teknolojiyi yakaladık çok memnunum. Verim alırsan pancar ekimi çok güzel ,çalışmalardan ve desteklerden çok memnunum. Verim alırsan pancarda garanti güvencen var. Mesela buğday ekiyoruz çıkmıyor, patates ekiyoruz para yapmıyor, ama pancarda öyle değil. Benim Şarkışla bölgesinde 600 dekar pancarım var 4 bin ton pancar bekliyorum. Bakacaksın verim alacaksın sen de kazanacaksın Kayseri Şekerde kazanacak herkes memnun olacak. Ben kazandım pancarın parasıyla Tır aldım. Pancar ekimi yanı sıra nakliyecilik de yapmaya başladım. Şarkışla 4 Eylül kantarından pancar taşıyorum, günde 1 sefer yapıyorum. Bizler bu imkanları sağlayan Başkanımıza ve Yönetime teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Çiftçi Sebahattin Tatılı da, "Patates ekiyorum ama tarlamızın ilerde zarar göreceğimize inanıyorum. Patatesin ekiminde aşırı gübre kullandığım için toprak zarar görüyor. 50 yıl sonrasını düşündüğüm için söylüyorum önemli olan toprağımızdır toprağımız da korumalıyız" diye konuştu.
Pancar ekicisi Hatice Baran ise, "Önceleri burada At ile pancar ekimi yapardık. Görevlilerin sırtlarında ilaç pompaları ile toz ilaçlarla ilaçlatırdı. Böcek de çoktu o zamanlar. Su akarımız da çoktu. Etrafta akardan sulardık. Sonra o da kesildi. Pancarı dirgenle sökerdik. Pancarlarımızın tarlada iken üzerine kar yağdığı olurdu. Pancarın üst karını bir kişi temizlerdi bir kişi söker, bir kişi de yıkardı. Bir pancara üç kişi görevlendirilirdi. Sonra Tuzhisar kantarına götürür ve vagonlara yüklerdik. Önceleri bilmiyorduk, sonradan öğrendik. Çiftçi küsbe hakkı çıkarıldı bu sefer küsbe getirmeye başladık. Önce pancarlar havuç gibi olurdu. Şimdi ki insanlar daha akıllı. Su o kadar yok ama şimdiki pancarlar daha da büyük yetişiyor. Önceleri ekmeyi bile bilmezdik, şimdi her şey gelişti" şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39