• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • Kayseri 7 °C
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 12 °C

"ÇOCUKLARINIZI CEZALANDIRICI KIYASTAN UZAK TUTUN"

"ÇOCUKLARINIZI CEZALANDIRICI KIYASTAN UZAK TUTUN"
Uzman sosyal pedagog-psikolog Hanım Demirbaş, 2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci yarısı başlamadan önce ailelere dersleri kötü olan çocuklara baskı yapmamaları konusunda uyarılarda bulunarak, "Çocuklar cezalandırıcı kıyastan uzak tutulmalı" dedi.

Uzman sosyal pedagog-psikolog Hanım Demirbaş, pazartesi günü 2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci yarısının başlayacağını belirterek, ailelerin notları kötü olan çocuklarına baskı yapmamaları konusunda uyarıda bulundu. Demirbaş, önce başarısızlığın nedenlerinin araştırılması gerektiğini belirterek, "Yani normal zekaya sahip olup da öğrenci başarısızsa bunun altında yatan nedenleri araştırmak lazım. Bunlar kişisel özelliklere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Tabii normal zekaya sahip öğrencilerden bahsediyorum. Bunun dışında başarısızlığı nedeni öğrencinin IQ seviyesinin düşük olması da olabiliyor. Çocuk öğrenim güçlüğü yaşıyorsa bu depresyondan kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca davranış bozukluğu, dikkat eksikliği, görme, duyma sorunu da olabilir. Bu yüzden de çocuk dersini takip edemediği için bilgi açığı ortaya çıkabilir. Buda tabii ki başarısızlığı artırabilir” diye konuştu.
Aile içinde yaşanan sıkıntılara bağlı olarak da çocuğun başarısızlık yaşayabileceğini belirten Demirbaş, “Ane ve babanın sağlıklı rol model olmaması, çocuğun başarısızlığını ortaya çıkaran faktörler olarak görünüyor. Elbette bunun dışında başkaları ile kıyaslamalar, yargılamalar, eleştiriler ruh halini olumsuz etkilediği için insan gerçekçi potansiyelini ortaya koyamaz. Bu nedenle çocuk pek fazla başarılı olamaz” dedi.
"Bütün sorumluluğu çocuğa yüklemek doğru değil" diyen Demirbaş, “Okula bağlı olarak da başarısızlık ortaya çıkabilir. Bunda öğretmenlerin bilgi aktarımında yaşadığı sorunlar, yani kendi yetilerine bağlı eksiklikler olabilir. Öğretmenin disiplinde denge faktörünü sağlayamaması da etkili olabilir. Genel anlamda bu tür çocuklara yaklaşımlarda düzeltmeler olmalı. Yani çocuklar cezalandırıcı kıyastan uzak tutulmalı. Çocuğun kişiliğine yönelik saldırılardan uzak durulmalı. Bunun yerine anne ve babalar çocuklarını yalnız bırakmamalı. Ona her zaman değerli olduğunu hissettirmeliler. Sorunların üzerinde durmak yerine daha çok çözüm odaklı olmamalılar. Eksikler tespit edilip bunlara odaklı çalışmalar yapılmalı” şeklinde konuştu.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39