• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

Çözüm süreci yasallaşacak

Çözüm süreci yasallaşacak
Hükümet Meclis kapanmadan süreci güvenceye alacak yasal düzenleme sinyali verdi.

Çözüm süreci kapsamında 30 Mart’taki yerel seçimlerden sonra HDP heyeti ile hükümet arasında gerçekleştirilen ilk görüşmede çatışmasızlık sürecinin devam etmesi ve sürecin ilerlemesi konusunda irade ortaya konuldu. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, hükümetin, süreç için yasal adım atması konusunda çalışmalarına devam ettiğini, bu konuda geri adım atılmayacağını ve önümüzdeki aylarda bu konuda somut adımların görüleceği görüşünü bildirdiğini dile getirdi. İmralı ziyaretinin ardından bugüne kadar bakanlarla ayrı ayrı yapılan görüşme bu kez konuyla ilgili bütün bakanların katılımıyla yapıldı.

HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul milletvekili Sırrı Sürreyya Önder’den oluşan İmralı heyeti, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile birlikte Başbakanlık’ta görüştü. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede HDP heyeti sürecin devamı için yasal çerçeve konusunda adım atılması isterken nisan ayında yapılan İmralı görüşmesinde Öcalan’ın dile getirdiği demokratik sivil toplum ve yerel özerklik yasalarını da gündeme getirdi. Bakanlar sürecin devam etmesi için çalışmaların yapıldığı sinyalini verirken bu durum Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde TBMM’den süreçle ilgili yasal bir çalışmanın geleceğinin sinyali olarak yorumlandı.

 

Meclis’te yasal düzenleme sinyali

Kandil’de gerçekleştirdikleri temasların ardından hükümet ile bir toplantı yapma zorunluluğu hissetiklerini ifade eden Buldan, görüşmede 1.5 yıldır devam eden süreçle ilgili bir türlü somut adım atılmadığı ve sürecin böyle devam edemeyeceğini vurguladıklarını belirtti. Buldan, görüşmede hem kendilerinin hem de hükümetin çatışmasızlık sürecinin devam etmesi ve sürecin ilerlemesi konusunda karşılıklı iradelerin ortaya çıktığını ifade etti.

 

‘İyi ve olumlu bir görüşmeydi’

Buldan, hükümetin sürecin ilerlemesi konusunda yapılacak çalışmalara devam ettiğini, bu konuda geri adımın söz konusu olmadığını ve önümüzdeki aylarda bu konuda somut gelişmelerin yaşanacağı yönünde görüş belirttiklerini iletti. Buldan, TBMM kapanmadan ve Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine girilmeden somut adımların atılmasının süreci rahatlatacağını ifade etti. Buldan, “İyi ve olumlu bir görüşmeydi. Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce en azından somut birkaç adım atılacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.

Buldan, bugüne kadar İmralı ziyaretlerini yapan mevcut heyetin yanı sıra HDP eş genel başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel ile Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana’dan oluşan ikinci bir heyetin de İmralı’yı ziyareti konusunda talepte bulunduklarını ifade etti.

 

‘Hükümetin kararlılığı var’

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, katıldığı bir etkinlikte gazetecilerin konu hakkındaki sorularını yanıtladı. Çözüm süresiyle ilgili bir aksama yaşanmadığını belirten Atalay, “Çözüm süreciyle ilgili olağanüstü bir durum yok. Çözüm süreciyle ilgili bir aksama yok. Çözüm süreci normal olarak yürüyor. O konuda hükümetimizin kararlılığı tamdır. Tarafların zaman zaman bir araya gelip görüşmesi oluyor biliyorsunuz. Biz özellikle bu konuda siyaset kurumunun biraz daha fazla devrede olmasını arzu ediyoruz” diye konuştu. HDP’lilerle zaman zaman bir araya geldiklerini anımsatan Atalay, “Dünkü de onlardan birisiydi, mutat görüşmelerden birisiydi” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39