• BIST 9079.97
  • Altın 2323.978
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9394
  • Kayseri 10 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 3. Yargı Paketi'ni Onayladı!..

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 3. Yargı Paketi'ni Onayladı!..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 3. Yargı Paketine ilişkin yasayı onayladı.
Yasayla, özel yetkili mahkemeler kaldırıldı. Yerine bir çok ili kapsayacak şekilde bölge ağır ceza mahkemeleri kurulacak.

Yargıyı hızlandırmayı amaçlayan 3'üncü yargı paketi 24 saatlik kesintisiz mesainin ardından 2 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.

TMK'nın 10. maddesinde yapılan yeni düzenleme nedeniyle, özel yetkili mahkemelerin dayanağını oluşturan CMK'nın 250, 251 ve 252. maddeleri yürürlükten kaldırıldı. Yerine ise Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri'nin kurulması benimsendi.

Süren davalar etkilenmeyecek

CMK'nın yürürlükten kaldırılan 250. maddesinin birinci fıkrasına göre, görevlendirilen mahkemelerde açılan davalara kesin hükümle sonuçlandırılıncaya kadar, bu mahkemelerce bakılmaya devam edilecek.

Bu davalarda yetkisizlik veya görevsizlik kararı verilemeyecek. TMK'nın 10. maddesinin, kavuşturmaya ilişkin hükümleri, bu davalarda da uygulanacak.

Özel yetkili mahkemelerde görülen Ergenekon, Balyoz ve terör örgütü üst yapılanması KCK davaları, değişiklikten etkilenmeyecek.

Savcılar izne bağlı olmadan soruşturma yapabilecek

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK), ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'', ''anayasayı ihlal'', ''yasama organına karşı suç'', ''hükümete karşı suç'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyan'' ''silahlı örgüt'', ''silah sağlama'' ve ''suç için anlaşma'' maddelerinde düzenlenen suçlar hakkında, görev sırasında veya görevinden dolayı işlemiş olsa bile cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılacak.

Gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalamanın ardından itibaren 48 saat saati geçemeyecek.

Ağır ceza mahkemelerine yapılan itirazlara özgürlük hakimleri bakacak.

Ağır ceza mahkemelerinde görülecek davalar

Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yer alan örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçu veya suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama suçu, haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde cebir ve tehdit uygulanarak işlenen suçlarla ilgili açılan davalar, ağır ceza mahkemelerinde görülecek.

3'üncü yargı paketi pek çok kanunda değişiklik yapıyor. Buna göre, lüzumlu ev eşyaları haczedilemeyecek.

Öğrencilerin sınıf geçmesi ve memurlarına disiplin cezalarına ilişkin itiraz davaları Danıştay'a değil, Bölge İdare Mahkemelerine açılacak.

Adli kontrolde üst sınır kaldırılacak.

Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, ceza bir kat artırılacak.

Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.






  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39