• BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • Kayseri 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Cumhurbaşkanı Gül Meclis açılışında konuştu!

Cumhurbaşkanı Gül Meclis açılışında konuştu!
TBMM'nin açılışında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genel Kurul'a hitaben bir konuşma yaptı
HABERTURK.COM

TBMM'nin 24. yasama yılının 2. döneminin açılışında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genel Kurul'da bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir saate yakın süren konuşmasında Yeni Anayasa'dan terörle mücadeleye, ekonomiden AB ile ilişkilere kadar birçok konuya değindi.

Yeni Anayasa sürecinin korku, endişe ve kısır tartışmalarla heba edilmemesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı, Yeni Anayasa'nın vesayeti örtülü bir şekilde farklı kesimlere değil açık bir şekilde millete vermesi gerektiğinin de altını çizdi.

Demokratik açılımları terörün sonucu sananların tarihi bir yanılgı içinde olduğunu söyleyen Gül, devletin terörle hukuk kuralları içerisinde mücadele etmesi gerektiğini de belirtti.

İşte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, TBMM açılışında genel Kurul'da yaptığı konuşmadan önemli satır başları



TBMM DEMOKRASİ OCAĞIDIR

TBMM meşrutiyetini milletten alan ve meşruiyeti diğer kurumları verir. Demokrasimizin ocağıdır. Halkımızın hak, hukuk, adalet ve refaha dair isteklerinin dile geldiği yerdir. TBMM milletin kayıtsız şartsız hakimiyetini temsil eden en kudretli kurumdur.



İSTİSNASIZ HER KESİM YENİ ANAYASA İSTEĞİNDE

Demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşen 12 Haziran seçimleri halk iradesini güçlü bir şekilde ortaya koydu.

Türkiye'nin en önemli gündem maddesi yeni anayasadır. Yürürlükteki anayasa ihtiyaçlara cevap vermiyor. İstisnasız tüm kesimler yeni bir anayasa yapma isteğinde. Her siyasi partyi ve milletvekili ortak gelecek ve umutlarımız adına kendi tezlerini ortaya koyacak.

Anayasa süreci korku, endişe ve kısır kısır kavgalarla tekemmül ettirilecek bir süreç değildir. Millet olarak asgari müşterek ve ihtiyaçlar konusunda mutabakatımız var. 1982 anayasası çok kapsamlı reformlara rağmen milletin ulaştığı seviye nedeniyle dar gelmeye başlamıştır.

Ülke olarak parlak geleceğe umutla bakmamız tabiidir. yeni anayasayı itidal ve özgüvenle yürütmeliyiz. yeni anayasa sürecini üslup ve usul hatalarına kurban vermeyelim. Temel ilke ve hassasiyetlerin zaman duyarlı hale gelmesi için esneklik gerekir.

Yeni anayasa vesayeti örtülü şekilde başka organlara değil açık bir şekilde millete dayamalıdır

Cumhuriyetin temel ilkelerinden taviz vermeyen bir anayasa olmalıdır. Sadece hesap soran değil, hesap veren bir devlet anlayışı yeni anayasada olmalıdır. Yeni anayasamız Türk demokrasisini kurumsallaştıran tüm unsurları içinde barındırmalıdır.



HUKUK YOLUYLA SİYASİ ÜSTÜNLÜK SAĞLANAMAZ

İç barışımızı pekiştirmenin en iyi yolu ülkemizi 1. sınıf demokrasiye ulaştırmaktır. Hukuk yoluyla siyasi üstünlük sağlamanın mümkün olmadığı defalarca görülmüştür. Haksızlık ve adaletsizlik hukuk kılıfına sarılmamalıdır. Hukukun üstünlüğü temelinde görev yapan bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemi demokrasinin vazgeçilmesidir.

Yargı mercilerinin görevlerini yaparken azami özen göstermeleri gerekir. Dosyaların çokluğu, iş gücünün azlığı nedeniyle tutukluluklar fiili cezaya dönüşmesine neden oluyor.



DEMOKRATİK ADIMLARI TERÖRÜN SONUCU SANANLAR TARİHİ BİR HATA İÇİNDELER

Teröre karşı net tutum takınamayanlar en büyük zararı kendilerine verir. Terör zerre kadar müsamaha gösterilmeyerek yok edilmesi gereken bir beladır. Terör saldırıları vicdanları derinden yaralamaktadır. Herkesin terörü telin etmesi insanlığın namusudur.

Devlete düşen görev, hukuk kurulları dahilinde terörle mücadeledeki bütün metodları kullanmaktır. Kan ve şiddetle hak alma arayılında olanlar, tarihi bir yanılgı içindedirler. Demokratik adımları terörün sonucu sayanlar büyük ve tarihi bir yanılgı içindedirler.



EKONOMİK DENGELER

Ekonomik dehşet dengesinin küresel krize dönüşmemesi için G-20 platformunun etkin çalışması gerekir. Küresel krizlere rağmen Türkiye'nin ekonomik temelleri sağlam. Küresel krizlere rağmen Türkiye ekonomisi büyümüştür. Ancak tasarruf eğilimizin biraz düşük olması bizim için zaafiyettir.

Ekonomiyle ilgili tüm birimlerin koordinasyonunu takdirle karşılıyorum.

Ekonomik hedeflere ulaşmak için yapılanlar cari açık sorununu ortaya çıkardı. Döviz kuruyla ilgili tartışmalar yapısal sorunlara neden olmamalıdır.

Uluslararası piyasalarda tercih edilen kaliteli ürünler için yeterli kaliteli hammadde eksikliğimiz var. Yüksek cari açık vermeden hızlı büyümenin yollarını bulmalıyız. 1 dolarlık ihracat için 82 sentlik ithalat yapmak zorundayız. Bu hepimizi rahatsız etmeli.

ARAP BAHARI

Arap Baharı, 1848 deverimlerine benzemektedir ve önüne geçilemez bir hal almıştır. Ortadoğuda yıllarca baskı, korku ve yoksulluğun kıskacındaki halk kendi iradesini ortaya koydu. Ülkemizin ortadoğu halklarına verdiği destek takdire şayandır.

En büyük desteği verdiğimiz ve yatırım yaptığımız Suriye'nin bölgedeki gelişmeleri okuyamadığını gözlemledik. Gelişmeleri tahlil etmekte geç kaldılar. Suriye yönetimine güvenmiyoruz. Ancak Türkiye herşeye rağmen kadim dostu Suriye halkının yanındadır.



BÖLGEDEKİ DİNAMİKLER İSRAİL ALEYHİNE

Filistin devletinin tanınması için ülkemizin verdiği destek kardeşliğimizin gereğidir.

İsrail haklı taleplerimiz karşısında gerekli adımları atmadığı sürece ilişkilerin normale dönmesi beklenemez. Bölgedeki dinamikler İsrail aleyhine gelişmektedir. İsrail işgal ettiği topraklardan çekilmezse barışa ulaşılamaz.



AB KONUSUNDA NİHAİ KARARI TÜRK HALKI VERECEK

2007 Ağustos ayında başlayan ekonomik kriz Avrupa'nın içine kapanmasına yol açtı. AB ile ilişkiler bağlamında stratejik önceliklermizden taviz vermeden üzerimize düşeni yapmalıyız. Müzakere süreci tamamlandığında AB'ye katılım noktasında sadece AB değil, Türk halkı da karar verecektir
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39