• BIST 8734.15
  • Altın 2240.981
  • Dolar 32.3312
  • Euro 35.1208
  • Kayseri 6 °C
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C

Cumhurbaşkanı Gül'ün Onayladığı yasa bavul toplatıyor

Cumhurbaşkanı Gül'ün Onayladığı yasa bavul toplatıyor
İnternet Yasası Çok Hakim ve Savcıya Bavul Toplattı

HSYK'da huzursuzluk var. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün internet yasasını onaylamasına kesin gözü ile bakan hakim ve savcılar arasında bavul toplamaya başlayanların olduğu öğrenildi. Artık Gül'ün İnternet Yasası'na onayı vereceğine kesin gözüyle bakan bazı hakim ve savcılar bakın ne işin gitme hazırlığı yapıyor.

Cumhurbaşkanı'nın İnternet düzenlemesini onaylaması kuruldaki bazı hâkim ve savcıları tedirgin etti. Gül'ün HSYK Yasası'nı da onaylayacağına kesin gözüyle bakanlar "gitmeye hazırlanalım" diyor.

Hakim ve savcılar HSYK Yasası'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanacağını düşünüyor.

Meclis Genel Kurulu’ndan geçen HSYK Yasası'nı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veto edeceğine inanan bazı hâkim ve savcılar İnternet Yasası'nın onaylanmasıyla ümitlerini yitirdi. 

Al Jazeera'ye konuşan bir HSYK Hâkimi rahatsızlıklarını şöyle dile getirdi:

“HSYK olarak eleştiriler karşısında ‘Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onaylamaz’ diyorduk. Tartışmalı internet yasası onaylandıysa HSYK yasası da onaylanacaktır. Hepimizin işine son verileceği artık kesinleşti."

Benzer yorumlar hâkim ve savcıların yazışma yaptığı, sicil numaraları ve açık kimlikleriyle girebildikleri adalet.org internet sitesinde de açıkça görülüyor:

B.Y-"Böyle bir tasfiyeye hiçbirimizin gönlü razı değil. Ancak elimizden hiçbir şey gelmiyor".

Okur'un açıklamalarına tepki

HSYK’da yasanın onaylanması ihtimali dışında HSYK Birinci Dairesi Başkanı İbrahim Okur’un açıklamalarına da tepki var. Aynı internet sitesinde bu tepkiler şöyle dile getirilmiş:

Hâkim M.Y: “Cumhurbaşkanı'nın atadığı bir üye 'Bu yasa açıkça Anayasa'ya aykırıdır’ derken, hâkim ve savcıların, yani bizlerin oyuyla seçilen sayın İbrahim Okur Meclis’ten gelen yasanın sakıncalı olmadığını söylemiş. Doğrusu çok şaşırdım, bir daha sayın Okur’a oy vermem. İkbâl beklentisi, başkanlığı devam ettirme arzusu hukukçuluğun önüne geçmemeliydi.”

Cumhuriyet Savcısı M.A: “…İktidar ile yargı arasında sıkışıp kalmış bir görüntü edindim. Bu sözlerim eğer burada veya kendisine birileri tarafından iletilirse de artık kusura bakmasın. Çünkü şu anki duruşu, işlem ve tasarrufları yanlış. Bizlerin İbrahim Okur’dan görmek ve duymak istediğimiz söz ve tasarrufları değil…”

Hakim A.B: “…İktidar pire için yorgan yaktı. Görünen odur ki İbrahim Okur Bey, kurul üyelerinin oy veren tetkik hâkimi olmalarından rahatsız olmamıştır. Dün yargı bağımsızlığı kağıt üzerinde vardı kısmen. Şu anda ise Kurulda bakana bağlı tetkik hakimleri vardır.”

Okur: ‘Ciddi sakıncaları yok’

Hâkim ve savcıların tepkilerine neden olan açıklamalarda İbrahim Okur, "HSYK düzenlemesine ilişkin şu anda yasalaşan teklifin, çok ciddi sakıncaları olmadığını düşünüyorum. İlk teklife göre, geri çekilen maddeleri düşündüğümüz zaman yargı bağımsızlığından söz edilemeyeceğini söylemek, biraz abartı olur" değerlendirmesini yapmıştı.

HSYK Yasası ne getiriyor?

Kanun yürürlüğe girdiği tarihte, kurulda görev yapan Genel Sekreter, Genel sekreter Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu Başkan Yardımcıları, kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin kuruldaki görevleri sona erecek. HSYK'da bu kadrolarda istihdam edilenlerin sayısı 600'ü buluyor.

Adalet Akademisi'ndeki tüm personelin görevi de düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sona erecek. Kuruldaki hâkim ve savcılar, uygun görülecek yerlere atanacak.

Kurul tarafından çıkarılan tüm genelgeler, kanunun yürürlüğe girmesiyle geçersiz hale gelecek. Teftiş Kurulu Başkanı, kurul yerine Adalet Bakanı'na karşı sorumlu olacak.

Köşk'e gönderilen yasa için Gül'ün önünde 15 günlük süre bulunuyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39