• BIST 9079.97
  • Altın 2324.961
  • Dolar 32.3581
  • Euro 34.9
  • Kayseri 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Dakika dakika Ergenekon davası

Dakika dakika Ergenekon davası
4 yılı aşkın süredir devam eden Ergenekon davasında hangi sanık için hangi cezanın talep edileceği bugün belli oluyor. Silivri'de toplanan kalabalık duruşma salonuna girmek isteyince gerginlik çıktı.
Ellerinde Türk bayrağı, flamalar ve sanıkların fotoğraflarını taşıyan gruptakiler, ''Faşizme karşı omuz omuza'', ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' şeklinde sloganlar attı. Gruplar, 10. Yıl Marşı ve Gençlik Marşı ile çeşitli marşlar ve şarkılar söyledi.

CHP otobüsünden bir kişinin ''Ergenekon'' davası sanıklarının adlarını tek tek sayması üzerine vatandaşlar da ''Burada'' diye karşılık verdi.

İÇERİ GİRMEK İSTEYENLERE BİBER GAZI VE TAZYİKLİ SU

Bu arada, sanıklara destek vermek üzere yerleşkeye gelenler ile jandarma arasında arbede yaşandı.

Jandarma barikatını aşarak içeriye girmek isteyen kalabalığa cop, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi.

Müdahale sırasında bazı kişiler yaralandı. Jandarmanın kullandığı gazdan aralarında yaşlıların da bulunduğu çok sayıda kişi etkilendi.

CHP’LİLER DE GAZDAN ETKİLENDİ

Bu arada, duruşmayı izlemek isteyen bazı CHP milletvekilleri ile jandarma arasında da tartışma yaşandı. CHP’lİ Veli Ağbaba, jandarmanın kendisinin kolundan çektiğinini belirterek, kimliğini çıkarttı ve tepki gösterdi.

Arbedenin yaşandığı dakikalarda içeriye girmek isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, sıkılan biber gazından etkilendi. CHP Milletvekili Süheyl Batum da içeriye girmekte zorlandı.

Kısa bir konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in sakin olunmasını istemesi üzerine duruşma salonu önündeki tansiyon biraz düştü.

82 SANIK HAZIR BULUNDU

Tarihi duruşmaya eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ın da aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanık katıldı. Duruşmada, tutuksuz yargılanan Kemal Alemdaroğlu ve emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın da aralarında bulunduğu 29 tutuksuz sanık ile bu davadan tutuksuz yargılanan ''Odatv'' davasından tutuklu Yalçın Küçük ile başka suçtan tutuklu Sami Hoştan da hazır bulundu.

Duruşmaya emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanık katılmadı.

Salon önünde yaşanan gerginliğin milletvekillerinin de aralarında olduğu izleyiciler, avukatlar ve gazeteciler salona alındı.

SANATÇILAR SALONA GİREMEDİ

Aralarında Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, genel başkan yardımcıları Umut Oran ve Gürsel Tekin'in bulunduğu 40'a yakın CHP milletvekilinin de izleyici olarak yerini aldığı duruşma salonunda, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da hazır bulundu.

Sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş ve Ali Sirmen'in aralarında bulunduğu sanatçılar duruşma salonuna giremedi.

Duruşmaya, Türkiye'nin kimi illerinden baro temsilcileri, gözlemciler ve sanık müdafilerinin de bulunduğu yaklaşık 200 avukat katıldı. Halk müziği sanatçılarından Sadık Gürbüz de Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ın avukatı olarak duruşmaya geldi.

SANIKLARA ALKIŞ

İzleyiciler salona giren sanıkları alkışlarken, ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' sloganı attı. Sanıklar da izleyicilere el sallayarak ve yumruk yaparak karşılık verdi.

İzleyicilerden hepsi CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve gazeteci Tuncay Özkan’ı ayağa kalkarak alkışladı.

El sallayarak izleyicilere hitap eden Tuncay Özkan, ''Adalet için, Türkiye için'' diye bağırdı. İzleyiciler de aynı cümleyle slogan attı.

ÖZKAN: BURADA HUKUK YOK

Özkan, izleyici ve milletvekillerine hitaben ''Adalet istiyoruz. Burada hukuk yok. Bu dava açıldığı gün, cezalarımız verildi. Önemli olan halkın vicdanıdır. Kendimizi halkın vicdanına bıraktık'' dedi.

‘TUNCAY BEY’

Mübaşirin ''Tuncay Bey lütfen oturun'' diye uyarması üzerine de Tuncay Özkan, izleyicilere dönerek, ''Siz de bağırın Tuncay Bey diye'' şeklinde seslendi. Seyirciler de ''Tuncay Bey'' diye sloganı attı.

BALBAY: YEDİVEREN GÜLLERİYİZ

CHP’lilerin yoğun ilgi gösterdiği Mustafa Balbay da ellerini kaldırarak ''Adalet istiyoruz'' dedi.

Mustafa Balbay, “Burada çürümeyeceğiz. Biz, Türkiye'nin yediveren gülleriyiz. Sizinle birlikte adalet arayacağız'' diye konuştu.

Seyirciler de ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' ve ''Namus, ahde vefa, vatan'' şeklinde sloganlar attı.

BAŞBUĞ EL SALLADI

Duruşmaya uzun zaman sonra katıldığı gözlenen tutuklu sanıklardan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ın da izleyicilere el salladıkları görüldü.

İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolan ve Mehmet Haberal'ın, sanıkların bulunduğu alandaki en ön sırada oturdukları görüldü.

AYAKTA İZLEDİLER

Kapasitesi 350 kişi olan duruşma salonu tamamen dolarken, bazı milletvekilleri ve gazeteciler duruşmayı ayakta izledi. Gazeteciler ile izleyiciler arasında zaman zaman yer darlığı nedeniyle tartışma yaşandı.

ARSLAN YİNE ÇIKARTILDI

Tutuklu sanıklardan Alparslan Arslan, duruşmaya katıldıktan kısa bir süre sonra salondan jandarma eşliğinde çıkarıldı.

Tutuklu sanıklarla tutuksuz sanıklar arasına jandarma görevlilerinin yerleştirilmesi de dikkati çekti.

ÜÇ SAVCI DA KATILDI

Duruşmaya, İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Murat Dalkuş ve Nihat Taşkın da uzun zaman sonra bir arada katıldı.

SEYİRCİLER SALONDAN ÇIKARTILDI

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin birleştirilen davaya ilişkin iddianameyi okumak istemesi üzerine sanık avukatları itiraz etti. Avukatların tepkilerini artırmaları üzerine salondaki izleyiciler de alkışlayarak onlara destek verdi.

BAŞBUĞ SALONU TERK ETTİ

Bunun üzerine hakim duruşmaya izleyicisiz devam edilmek üzere ara verdi. Ancak avukatların protesto üzerine 13.30'da başlayan duruşmaya bir kez daha verildi. Duruşmada, birleşen dosyanın iddianamesinin okunmasını avukatlar, alkışlarla ve oturdukları masaları yumruklayarak protesto ederken, tutuklu sanıklar eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız salonu terk etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39