• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Kayseri 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C

Davutoğlu hedefi açıkladı

Davutoğlu hedefi açıkladı
Başbakan Davutoğlu hedefi açıkladı

Temaslarda bulunmak üzere Makedonya’ya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Makedonya-Türkiye Ticaret Odası temsilcileriyle çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Programda bir konuşma yapan Davutoğlu, “Türkiye-Makedonya ilişkileri kendisine has özelliklere sahip son derece önemli stratejik ve derin tarihi arka planı olan ilişkilerdir. Bir ülkeyi bazen komşu bir ülke olarak ilan edersiniz, ama komşu değilsinizdir. Türkiye’yle Makedonya arasında ortak sınır olmamakla birlikte bizim için Makedonya komşudan da öte yakın sıcak derinliği haiz ilişkilerimiz olan bir ülkedir. Bu anlamda herhangi 2 ülke arasında olabilecek ilişkilerin 3 sac ayağına baktığımızda kültürel, siyasi ve ekonomik bütün bu açılardan Makedonya’nın taşıdığı özel önemi görebiliriz. Kültürel açıdan bakıldığında Makedonya Rumeli diyarında bütün ortak kültürel özelliklerimizin reaya halkla ilişkilere yansıdığı son derece kendisine has ve doğal bir kültürel zeminin olduğu ülkedir. Demirkapı’dan Kalkandelen’e Radovişa’dan Struga’ya Kumanova’dan Gostivar’a kadar bütün Makedonya’da nereyi gezerseniz gezin bizim kültürel çizgilerimizi görürsünüz, mimarimizi, ortak kültürel değerlerimizi. Sanki Anadolu’da ya da Trakya’da bir yerde geziyormuşçasına rahat ve herkesle sosyal iletişim bağlamında kolay iletişim kurulabilen bir atmosfer var. Bu ekonomik ilişkiler bağlamında önemlidir. İş dünyamızın bulunduğu ülkede kendisini yabancı hissetmemesi o kültürü ülkenin kültürel dokusuyla bütünleşik bir yapıya sahip olması 2 ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek açısından son derece önemli. Bu açıdan eminim Makedonya-Türkiye Ticaret Odası üyeleri Makedonya içinde faaliyet yaparken farklı bir ülkede faaliyet yapıyor olmanın gurbetini ya da yabancılığını hissetmezler” diye konuştu.

İLK TANIYAN TÜRKİYE

Türkiye’nin Makedonya’yı tanıyan ilk ülke olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Ben Makedonya’yı gerek baş danışmanlık görevimde, gerek Dışişleri Bakanlığı dönemimde neredeyse karış karış gezdim. Köylerine kadar bilirim. Hangi nerede bir tarihi eserimiz var, kültürel mirasımız var onları takip ettim ve Dışişleri Bakanlığım döneminde de verdiğim talimat çok açıktı özellikle Makedonya’da kültürel mirasımızdan tek bir taş sökülse tek bir çivi sökülse bunun hesabını veremeyiz. Bu topraklar bize yabancı değil. Bu toprakların kültürü, dokusu bizim kültürümüzün dokumuzun bir parçası. Hiçbir yerde yabancılık hissetmezsiniz. Bu kültürel yakınlık iş dünyası için önemli. İkinci önemli husus siyasi yakınlık. Yani 2 ülke siyasi liderleri arasındaki yakın ve karşılıklı güven ilişkisine dayalı temaslar. Çok az ülkeyle Makedonya’yla olduğumuz kadar yakın ilişkilere sahibiz. Makedonya’yı anayasal adıyla ilk tanıyan ülke Türkiye’dir. İlk büyükelçi gönderen ülke Türkiye’dir. NATO ve bütün zeminlerde her Makedonya geçtiğinde Türkiye Makedonya’yı anayasal adıyla tanımaktadır diye metinlere dipnot düşen ülke Türkiye’dir. Dolayısıyla sizin burada siyasi ilişkiler bağlamında başınız her zaman dik, kendinize güveniniz tam ve siyasi ilişki kurmak bakımından hiçbir sıkıntı yaşamamanız gerekmektedir. Yaşadığınız bir sıkıntı varsa bunu bileceğiz. Başta büyükelçimiz olmak üzere Dışişleri Bakanlığımız, TİKA, Yunus Emre bütün devlet kurumlarımız hizmetinizdedir” dedi.

HEDEFİ AÇIKLADI

“Ticarette gelecek sene 500 milyonu, 3-4 senelik bir perspektifte de artık 1 milyarı yakalamalıyız” diyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“O bakımdan sizin burada yaptığınız her yatırım her Türkiye Makedonya ilişkilerine katkıda bulunuyor hem de Makedonya’nın istikrarı üzerinden Balkanlara da katkıda bulunuyor. Dolayısıyla biz Balkanlar’da istikrara, refaha önem veren bir ülke olarak sizin burada yaptığınız her yatırımı hem ticari bakımdan büyük katkı sağlayan bir değer olarak görüyoruz ama aynı zamanda Balkanlar’da istikrara ve bu istikrarın Türkiye öncülüğünde kurulmasına katkıda bulunan çabalar olarak değerlendiriyoruz. Onun için sayın Kahveci’nin vurguladığı Sırbistan’la ilişkiler ve diğer ilişkileri de göze alarak MATO’yu Makedonya sınırlarının ötesinde de neler yapabileceğini gözeten ve bir gelecek vizyonuyla bunu hayata geçiren bir kurum olarak gerçekten takdirle takip ediyoruz. Bu çalışmalarınızda ne kadar desteğe ihtiyacınız varsa bunları gerçekleştirmek bizim boynumuzun borcu. Ne istiyorsanız elimizden geleni yaparız. Yeter ki ticaret hacminde uzun yıllardır vurguladığımız 1 milyar doları yakalayalım. Bu sene ilk 10 ayda 375 milyon doları geçtik. Muhtemelen 450 milyon doları yakalayacağız. İlk 10 ayda yüzde 15 civarında bir artış var ticaretimizde. Ama bunlar yeterli değil. Gelecek sene 500 milyonu, 3-4 senelik bir perspektifte de artık 1 milyarı yakalamalıyız. Yatırımlarımız tabi biraz önce gururla takip ettik slaytlardan. Birçok şirketimizin burada son derece önemli yatırımları var. Ve 1,2 milyar doları buldu yatırımlarımız. Tek tek şirketlerimizi saymak istemiyorum ama unuttuğum olur kimsenin o anlamda kırılmasını istemem ama bu masa etrafında oturan şirketleri tek tek biliyoruz ve hepsinin yaptığı yatırımları dolayısıyla kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu bölgede yapılan yatırımlar Balkanlar’da bizim için hayati derecede önemli yatırımlardır. Ve coğrafi yakınlık yine biraz önce Eyüp bey yorumladı Ankara’dan buraya 1 saat 40 dakikada geldik. İstanbul’dan Van’a ya da Trabzon’a da aynı saatte gidiliyor. Dolayısıyla buralar ayrı bir ülke gibi uzak diyarlar değil. Çok çabuk ulaşabildiğimiz, çok çabuk iletişim kurabildiğimiz ve bizi kucaklayacak özelliklere sahip ülkeler. O anlamda bugün görüşmelerde serbest bölgeyi tekrar ele alacağız, gündeme getireceğiz. Güzel bir proje ve limana yakın Türkiye’ye yakınlığı sebebiyle de gerçekleşmesi halinde Türkiye Makedonya ilişkilerine büyük ivme katacak bir gelişme. Bunu gündemimizde sürekli tutuyoruz. İnşallah bunun gerçekleşmesi için de gerekli adımlar atılır” dedi.

"SIKINTI VE ÖN YARGI YOK"

İki halkın kültürel bağı için gereken her şeyi yapacaklarını kaydeden Davutoğlu, “Özetle şunu vurgulamak istiyorum. Kültürel bakımdan burada bulunmamız bizim için tarihi bir görevdir. Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak buradaki kültürel varlıkların sürdürülmesi ve iki halk arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi konusunda her türlü çabayı göstereceğiz. Sizler bu anlamda kültürel ilişkilerin geliştirilmesinde son derece önemli bir köprü rolü oynuyorsunuz. Yine siyasal ilişkileriniz bakımından şundan emin olabilirsiniz ileriki dönemde Türkiye Makedonya ilişkileri çok daha hızlı gelişecek. Makedonya çevredeki birçok ülkeyle sıkıntıları var ama Türkiye’yle hiçbir siyasi sıkıntısı yok, hiçbir ön yargı yok. O anlamda ekonomik yatırım bağlamında siyasi ilişkilerin istikrarı konusunda zihninizde hiçbir tereddüt olmamalıdır. Ekonomik ilişkilerde de biz size güveniyoruz, Türkiye Ticaret Odası üyelerinin bu çabalarına bir kez daha teşekkür ediyorum. Ve bizi gerçekten gururlandıran ve memnun eden şu tablonun yani iş adamlarımızın bir ülkede hep beraber elini taşın altına koymuş olmaları, birlikte bir çatı altında buluşup ki iş dünyasında rekabet doğaldır bütün bu rekabeti güzel bir işbirliğine dönüştürmüş olmanızdan dolayı da takdirlerimi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki dönem yapacağınız her çalışmada bizi yanınızda göreceksiniz. Karşılaşacağınız her zorlukta o zorlukların aşılması için başta büyükelçimiz olmak üzere bütün kurumlarımızı sizin yanınızda göreceksiniz” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39