• BIST 9079.97
  • Altın 2321.968
  • Dolar 32.3088
  • Euro 34.9846
  • Kayseri 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Davutoğlu'nun planı:

Davutoğlu'nun planı:
AKP ve CHP'nin görüşmelerinden koalisyon kararı çıkmadı. Peki bundan sonra ne olacak? İşte masadaki senaryolar...

AKP ile CHP arasında 13 Temmuz günü başlayan koalisyon görüşmeleri olumsuz sonuçlandı. Bu gelişmenin ardından Türkiye'nin önünde üç seçenek var...

AKP'NİN PLANI: TEAMÜLLERİ YERİNE GETİRMEMEK, SEÇİM HÜKÜMETİ KURMAK

Başbakan Davutoğlu, CHP ile koalisyon görüşmelerinden sonuç alınmadığını açıkladı, Bahçeli ile görüşeceğini söyledi. Ancak Bahçeli daha dün koalisyona kapılarını kapattı. Normal olarak, Davutoğlu'nun "Koalisyonu kuramadım" diyerek, görevi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade etmesi gerekiyor. Ancak Davutoğlu'nun konuşmasından görevi iade etmeyeceği ortaya çıkıyor.

Eğer, Davutoğlu 45 günlük süre içinde hükümeti kuramazsa Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim kararı verebilir. Bu durumda Meclis'teki her partiden temsilcilerin yer alacağı 'seçim hükümeti'kurulacak. Ancak AKP bunu istemiyor. Bu nedenle AKP, Meclis'ten bir erken seçim kararı çıkartmaya çalışacak. Böyle olursa, bir seçim hükümetine gerek kalmayacak. Davutoğlu başbakanlığındaki AKP hükümeti, erken seçime kadar görevini sürdürecek.

KILIÇDAROĞLU UYARDI: YETKİ GASPI OLUR

Ankara Palas'taki son görüşmenin ardından gazetecilerin karşısına çıkan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ahmet Davutoğlu'u hükümeti kurma görevini iade etmeye çağırdı. Kemal Kılıçdaroğlu,"Aksi halde yetki gaspı olur" dedi.


1- TBMM'DEN SEÇİM KARARI ÇIKARILABİLİR

Bu seçeneklerden ilki, TBMM'den seçim kararı çıkarmak. AKP, mevcut hükümetle seçime girmek için Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırabilir. 

2- AZINLIK HÜKÜMETİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, seçim takvimini belirlemiş bir azınlık hükümeti için MHP'den destek isteyebileceği belirtiliyor. Bu durumda, AKP'nin kuracağı azınlık hükümetinin güven oyu alması gerekiyor. Bunun için de, CHP ve HDP'nin güven oyu vermeyeceği düşünülürse, MHP'nin destek vermesi ya da oylamaya katılmaması gerekiyor. 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, geçtiğimiz günlerde Reuters'a yaptığı açıklamada,"AKP'nin alelade kuracağı bir azınlık hükümetine destek vermeyeceğiz ama eğer burada seçim azınlık hükümetini kastediyorlarsa, bu durumda da seçim tarihinin görülmesi lazım. Kasım'da ya da başka tarihte seçim yapılıp yapılmayacağının baştan belirlenmesi gerekiyor. Bu teklifi görmeden destek yaklaşımı doğru olmaz. Koalisyon alternatifleri tamamen tükenirse, Kasım ayında erken seçim yapılması koşuluyla bir seçim azınlık hükümetine destek verebiliriz. MHP, Kasım ayına sıcak bakar" demişti.

Yalçın bu açıklamanın ardından yaptığı ikinci açıklamasında sözlerinin çarptırıldığını savunmuş,"Partimizin herhangi bir 'Azınlık Hükümeti' seçeneğine sıcak ve olumlu yaklaşması düşünülemeyecektir" ifadelerini kullanmıştı.

3- SEÇİM HÜKÜMETİ

Masadaki son senaryo ise 'seçim hükümeti' kurulması... Bu durumda devreye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girmesi gerekiyor. Erdoğan, 45 günlük hükümeti kurma süresi dolduktan sonra, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşüp, geçici seçim hükümeti kurulması için düğmeye basabilecek.

Seçim hükümetlerinde, her parti temsil edildiği oranda bakanlık sahibi oluyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39