• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C

Davutoğlu'nun talimatına uyan Kayserili

Davutoğlu'nun talimatına uyan Kayserili
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı “plaket yasağı” ilk kez uygulandı.

ytt.jpg

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, katıldığı programda Başbakan Davutoğlu’na plaket yerine “fidan dikme sertifikası” verdi.

Sabancı Holding iştiraklerinden Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi tarafından yapılacak Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin temel atma töreni, Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Temel atma törenine Davutoğlu’nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve çok sayıda kişi katıldı. Törende konuşan Başbakan Davutoğlu, “Eğer bir ülkede bir köklü zihniyet değişimi, kültür değişimi, teknoloji ve yapısal değişimi yaşanacaksa o değişimlerle ilgili temel öznelerin sürece, tarihi akışa aynı perspektiften bakmaları büyük önem taşıyor. Teknolojik dönüşüm çerçevesine baktığımız zaman üç önemli özne var. Devlet derken bazılarının zihninde canlandırdığı gibi soğuk, sert bir yapıdan bahsetmiyorum.

Güçlü ama esnek, pürüzsüz ve duruma intibak eden bir yapıdan bahsediyorum. Biz önce devletin önce süreçlere bakışında bir devrim yaptık ve bu devrimi yaygınlaştıracağız. Devlet emreden, teknoloji gelecekse kontrol eden, onu yönetmeye çalışan, ‘acaba bu teknoloji üzerinden hangi suçlar işlenebilir’ diye kısıtlamaya çalışan bir devlet değil artık. Aksine insanına güvenen, özgürlüklere dayanan ve her yeni yeniliğe intibak etme bakımından çelik gibi dayanıklı ama aynı zamanda esnek ve intibak kabiliyeti yüksek bir yapı haline dönüşmüştür” dedi.

Davutoğlu, sanayici ve üniversitelerin yöneticilerine, “Bundan sonra hiçbir süreçte karşınızda sert ve kaya gibi devlet değil, kompozit teknolojilerde olduğu gibi esnek, duruma intibak eden, olayı anlayan ama aynı zamanda irade gerektirdiğinde çelik gibi bir iradeye sahip devlet sözü veriyorum” taahhüdünde bulundu.

“ÇELİK GİBİ İRADELİ BİR SANAYİ İSTİYORUZ”

“2023 hedeflerine ulaşmak bakımından çelik gibi iradeli bir sanayi istiyoruz” diyen Davutoğlu şunları söyledi:
“Böylesine esnek ve kararlı bir devlet, yeniliklere açık, özgürlükçü bir üniversite ve küresel rekabete her an intibak edebilen dinamik bir sanayi alt yapımız olursa 2023 hedeflerini gerçekleştirebiliriz. Bütün imkanlarımızla üniversitelerimizin emrindeyiz. Yeter ki bu aşkı, bu azmi görelim ve bunu sürdürebilelim.”
Başbakan Davutoğlu, dinamik nüfusun en büyük kaynak olduğunu, onu da üniversitelerin işleyeceğini ifade ederek, “Ben hayatını üniversitelerde geçirmeye adamış bir hayat programı yapmıştım ama takdir bizi üniversitelerden siyasete, oradan da ağır sorumluluğu olan bu makama getirdi. Üniversitelerimizin ihtiyaçları neyse karşılamaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, eğitimde niteliksel dönüşüme ve yenilikçiliğe açık bir zihniyete ve yeni bir düşünce yöntemine ihtiyaç olduğunu ve bu yönde adımlar atıldığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı temel atma törenleri yerine açılışlara katılma geleneğini hatırlatan Davutoğlu, “Bilinçli olarak bir istisna yaptım. Nerede Ar-Ge ile ilgili bir tek çakıl taşı oraya konuluyorsa söz veriyorum ben orada olacağım” dedi.
“Tarihi arkadan takip etmememiz lazım” diyen Davutoğlu, “Sanayi devrimini yaklaşık 100 yıl sonra takip ederek arayı kapatmaya çalıştık” şeklinde konuştu.

Teknolojinin arkasında değil, içinde koşulduğunu kaydeden Başbakan Davutoğlu, “Eğer bu mantıkla çalışırsak işte o zaman devlet-üniversite-sanayi işbirliği sağlam bir zemine oturur” dedi.
Üniversitelerde temel bilimler ayağının zayıf ve yeterince önem verilmediğini belirten Başbakan Davutoğlu, “Halbuki temel bilimler ayağında sağlam bir zemine oturmadan bu teknolojilere süreklilik sağlanamaz” ifadelerini kullandı. Başbakan Davutoğlu, 2002 yılında sadece iki teknopark olduğunu hatırlatarak, “Sayın Özal’ın vizyonuyla buralar teknopark alanı olarak seçildi ama bize gelene kadar taş üstüne taş konamadı. Çünkü bu sadece vizyon meselesi değil. Sayın Özal’ın koyduğu vizyonu hep takdir ediyoruz ama uygulama, irade ve öncelik meselesi. Şimdi 40 ilimizde 59 teknopark yaptık” dedi.

Temel atma töreninde bir ilk de yaşandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı “plaket yasağı” ilk kez uygulandı. Konuşmasının ardından Güler Sabancı, Başbakan adına Denizli Acıpayam Hatıra Ormanı'na 500 fidan dikildiğini gösteren sertifikayı Davutoğlu’na verdi. Törende daha sonra Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin temeli atıldı. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39