• BIST 8988.92
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

Delege desteğiyle koltukta kalma dönemi sona eriyor

Delege desteğiyle koltukta kalma dönemi sona eriyor
Siyasi Partiler yasasında değişiklik için düğmeye basan AK Parti, partiiçi demokrasi önündeki engelleri kaldırmayı hedefliyor. Düzenleme genel başkanı delege yerine üyelerin seçmesinin önünü açacak.
SİYASİ Partiler Kanunu 'nda yapılacak değişiklikle parti kongrelerinde delegeler yerine üyelerin oy kullanmasının önü açılacak. AK Parti, 2023 Siyasi Vizyonu hedeflerini teker teker hayata geçirmeye hazırlanıyor. Siyasi Partiler Kanunu 'nda reform hedefi için düğmeye basıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın talimatıyla, AK Parti Seçim İşleri Başkanı Prof. Mustafa Şentop başkanlığında hukukçu bakanların ve parti kurmaylarının bulunduğu ekip, Siyasi Partiler Kanunu 'nda değişiklik için hazırlık yürütüyor. 1983 'ten bu yana yürürlükte olan Siyasi Partiler Kanunu siyasetin alanını genişletecek şekilde baştan sona değiştirilecek.

Partide kaydı olan oy kullanabilecek

Kanuna göre, partilerin büyük kongrelerini seçilmiş üyeler olan delegelerle yapma zorunluluğu kaldırılacak. Büyük kongre seçilmiş üyeler yerine üyelerin tamamından oluşacak. Partiye kaydolanların kongre üyesi olması sağlanacak. Değişiklikle, liderler partinin tüm üyeleri tarafından yapılan geniş bir kongre ile seçilecek. Delegelere hakimiyet kurarak koltuğa oturup kalkmayan genel başkanların devri sona erecek.

Delege sınırlandırması kaldırılıyor

Genel Başkan seçimi için delege sınırlaması kalkacak. Partiler kongrelerini tüm üyelerin katılımı ile yapabilecek. Kongrelerde serbestlik tanınırken, isteyen partiler tüzüklerine yazarak mevcut delegeleriyle büyük kongreye gidebilecek. İsteyen parti, kongrede oy hakkı için 1 yıl veya 3 yıl üyelik gibi şartlar arayabilecek. AK Parti kurmayları 2013 'ün ilk yarısında, Meclis tatile girmeden kanun değişikliğini TBMM gündemine getirmeyi planladıklarını ifade ediyor.

Parti kapatma da tarihe karışacak

Yasanın “Siyasi Partilerle İlgili Yasaklar” ve “Siyasi Partilerin Kapatılması” başlıklı dört ve beşinci kısmındaki yasak ve sınırlamalar da tamamen kalkacak. Parti kapatmanın tamamen kaldırılması hedeflenirken, 5 yıl siyaset yasağı da tarihe karışacak.

KADIN KOTASI ANAYASADA DA YER ALACAK

KADINLARIN siyasete girmesini teşvik etmek amacıyla sivil anayasaya madde giriyor. Partiler TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu 'nda yasama bölümünde “TBMM 'nin kuruluşu ve milletin temsili” başlıklı bölümde kadınların siyasete girmesini teşvik amacıyla “eşit temsil ilkesi” fıkrasının yazılmasını kararlaştırdı. Ancak bu ilkenin yazımı henüz gerçekleştirilmedi. Komisyonda kadın vekil olarak sadece BDP 'li Ayla Akat bulunuyor.

Seçimler iptal edilebilir mi?

Komisyon bu ilkenin hukuk normu olarak mı, teşvik normu olarak mı yazılacağı konusunu netleştiremedi. CHP, bu ilkenin “TBMM 'de eşit temsile ilişkin esaslar ve yaptırımlar yasayla belirlenir” şeklinde yazılmasını, yani “siyasette kadın ve erkeklerin eşit temsiline yönelik önlemlerin çıkartılacak yasalar ile alınacağı” yönünde düzenleme istedi. BDP bu öneriye destek verirken, AK Parti ve MHP, sıkıntı yaratacağını savundu. AK Partili üyeler, “Seçimle gelinen mekanizmalarda bu şekilde yazım sıkıntı yaratabilir. Eşit temsil olmazsa, 275 kadın milletvekili parlamentoya girmezse seçimin iptali gündeme gelebilir” diye öneriye itiraz etti. CHP, “Bizim önerdiğimiz madde parlamentoda 275 kadın milletvekili bulunmalı şeklinde algılanmaz. 275 değil de 198 kadın girse iptal davası açılmaz” yanıtını verdi.

Yazım hakkında tartışma sürüyor

Bunun üzerine Ak Parti, “Eşit temsil teşvik edilir” ifadesini istedi. CHP ise, “Bugünkü ifadeyle aynı olur” diyerek karşı çıktı. Fıkranın yazımına önümüzdeki günlerde devam edilmesi kararlaştırıldı.

Erdoğan, AK Parti 'nin Büyük Kongresi 'nde 63 maddelik AK Parti Siyaset Vizyonunu açıklamış ve sözkonusu başlıklarda Meclis ve ilgili birimlerde çalışmalar başlamıştı. Siyasi partiler yasası da bu reformlar arasında yer alıyor.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39