• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

DİKKAT KIŞ MEVSİMİNİ HASTA OLMADAN GEÇİRMENİN YOLLARI

DİKKAT KIŞ MEVSİMİNİ HASTA OLMADAN GEÇİRMENİN YOLLARI
Dünyam Hastanesi'nden Dr. Mesut Polat, kış mevsimini hasta geçirmeden atlatmanın yollarını anlattı.

"Bağışıklık sistemi, vücudu koruyan bir sistemdir. Bu sistem doğumdan itibaren kişiye özgü bir stille çalışır. Bu sistem aynı zamanda kişinin karşılaştığı her tür mikroba karşı tepki gösteren bir savunma mekanizmasıdır" diyen Dr. Polat, "Sağlıklı bireyin bağışıklık sistemi, birçok organla koordine olarak çalışır. Kemik iliği, kan elemanları (özelikle beyaz küre), yaygın lenf sistemi, dalak ve karaciğer bu sistemde ciddi rol oynamaktadır. Bağışıklık sistemi ya hücresel düzeyde ya da toksin salarak kendini korur. Ayrıca bu sisteminin ciddi bir hafızası vardır. Yani mikrop tanıma sistemi ile gelecekte aynı tür mikroba karşı gelişen saldırıya geçmiş tecrübelerden faydalanarak savunmayı gerçekleştirir" dedi.


Dr. Polat, "Bu sistemin bozulmasının birçok nedeni vardır. Örneğin, kansızlık, karaciğer yağlanması, metabolik ve hormonsal hastalıklar, mineral ve vitamin eksikliği kadar birçok sebep, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını engelleyebilir. Yaşlılık, gebelik, kortizon içeren ilaçların kullanımı ve hatta kanser gibi durumlar da bağışıklık sistemini zayıflatır. Stres, yorgunluk, uykusuzluk ve önemsiz ya da yetersiz beslenme de bağışıklık sistemi tehdit eden unsurlardır" diye konuşarak şu bilgileri verdi:
Tedavi sürecinde öncelikle bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan sebep ortadan kaldırılmalıdır.


Sebep; kansızlık, mineral veya vitamin eksikliği, tansiyon şeker veya hormonsal dengesizlik ise hemen tedavi edilerek kontrol altına alınmalıdır.
Bağışıklık sistemi düşük olan risk grupları hangileridir? 65 yaş ve üstü, Tiroid ve metabolik hastalıklar, Kalp yetmezliği, Hipertansiyon, Kontrolsüz şeker, Astım ve kronik bronşit,Sinüzit ve kronik bademcik Akciğer hastalığı olanlar, Gebe, yeni doğan bebek ya da yeni doğum yapan anneler, Kanser ve kemoterapi gören hastalar,Kontrol edilmeyen diyabet hastaları.


Bağışlık sistemini güçlendirmek için kullanılan ilaçları aşırı tüketmek kişiye zara verecek ve bazen de ters etki yaratabilecek bir durumdur.
Aşırı çalışan bağışıklık sisteminin zararlı olduğu durumlar vardır.
Örneğin;Otoimmün hastalıkları, romatizma, alerji, doku hastalıkları, tiroid hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları bağışıklık sisteminin gereğinden fazla çalışması ile ortaya çıkabilecek hastalıklardandır.


Hastalıkların olması vücuda elbette kimi zaman faydası vardır. Bağışıklık sistemin yenilenmesi ve dinamik kalması faydalıdır. En büyük kanıtı ağır gribal enfeksiyon sonrasında hastalar uzun süre yeniden hastalanmamasıdır. Bu da çapraz yönlerden yaygınlaşan bağışıklık kuvvetlenmesidir.
Bilinçsiz ilaç kullanmak her zaman sakıncalıdır. Özellikle Multiple sclerosis (MS), lupus, romatoid artrit gibi otoimmün hastalığı olanlar ve tüberküloz gibi progressive hastalığı olanlar kesinlikle bir hekime danışmadan ilaç almamalıdırlar."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39