• BIST 8970.82
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 19 °C

Doğalgaz tasarrufu

Doğalgaz tasarrufu
Kış mevsiminin İstanbul’da etkisini artırmaya başlamasıyla beraber ısınma ihtiyacı da arttı.

Vatandaşlar ise İstanbul’un soğuğunu, İGDAŞ’ın doğalgazda yüzde 60 tasarruf sağlamaya yönelik önerileriyle karşıladı.

İstanbullular tarafından 1992 yılından bu yana en temiz ve konforlu yakıt olarak kullanılan doğalgaz, bu süre içinde aynı zamanda “en ekonomik yakıt” olma özelliğini de korudu. Isınmanın yanı sıra, mutfak ve banyo yakıt’ta kullanılan doğalgazın tasarrufunu arttırmak ise mümkün. Doğalgazın daha verimli kullanımı konusunda vatandaşları bilinçlendiren İGDAŞ, “ısınma” ve “sıcak su temini” şeklinde iki ana başlıkta oluşturduğu uygulamaların tamamının yapılması sonucunda tasarrufunun yüzde 60 artacağını kaydetti.

İGDAŞ’ın, “ısınma” ve “sıcak su temini” başlıkları altında tasarrufu arttırmak için yapılması gerekenler konusunda yaptığı açıklama şöyle:
“Evlerdeki ısı kaybının büyük bir bölümü yalıtımı olmayan binalardan kaynaklandığından dolayı bina yalıtımı tasarrufu yüzde 40 arttırıyor. Isı verimliliğini sağlamak için oda termostatı kullanmak ve termostatı her 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlamak yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlar. Pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılması da yüzde 15 tasarruf sağlar. Eğer bu yapılamıyorsa, pencere ve kapı kenarları sünger ya da fitil ile kapatılabilir. Bacalı cihaz kullanan doğalgaz tüketicileri yılda en az bir kez baca temizliği ve bakımı yaptırmalıdır. Bakımı yapılan baca, cihazın yanma verimini artırıp tasarruf sağlar. Ayrıca can ve mal emniyeti bakımından risk oluşturan baca gazı zehirlenmelerinin de önüne geçilmiş olur.

Doğalgazın tam olarak yakılabilmesi ve eksik yanmanın önüne geçilebilmesi için, yakıcı cihazların bulunduğu mahaldeki havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekir. Bu da tasarrufa etki eden bir unsurdur.

Geceleri perdelerin örtülü olması enerji tasarrufu sağlar. Ancak perdelerin radyatörlerin kapamamasına dikkat etmek gerekir. Radyatörlerin önünü ve üzerini koltuk, eşya, saksı ve mobilyalarla kapatmamak gerekir.

Bina yalıtımı yaptırılamıyorsa, radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirmek, önemli ölçüde ısı tasarrufu sağlar. Her odayı kullanım amacına uygun farklı sıcaklıkta tutmak ve bunu da ısı ayarlamalı (termostatik) vana kullanarak yapmak önemli ölçüde ısı tasarrufu sağlar. Sıcak su teminde ise cihazın sıcak su ayar düğmesi varsa 40-42°C’ye ayarlamak gerekir. Böylece suyu soğutmak için yeniden soğuk su kullanmaya gerek kalmaz. Evden uzun süre uzak kalınacaksa, cihazı pilot kullanımda tutmak yerine kapatmak gerekir.

Bulaşık makinesinin tam dolu olarak çalıştırılması gerekir. Sıva üzerinden döşenmiş sıcak su borularını izole ettirmek doğalgaz tasarrufu sağlar.”

İGDAŞ, yaptığı açıklamada bu önerilerin tamamının yapılması sonucunda doğalgaz tasarrufunun yüzde 60’a kadar artacağını belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39