• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C

Dolar 2 haftanın zirvesinde..

Dolar 2 haftanın zirvesinde..
ABD Merkez Bankası’nın faiz artışında hızlı davranmayacağını açıklamasına karşılık, ABD ekonomisinin beklenenden hızlı büyümesi doları destekledi. Dolar bayram sonrası 2.1360 TL ile iki haftanın zirvesini gördü.

Küresel piyasalarda yükselişe geçen dolar, 2.13 lirayı da aştı. Sabah saatlerinde 2.1360 lira sınırına dayanan dolar, daha sonra 2.1310-2.1320 aralığına çekildi. 

Doların, diğer para birimlerinde olduğu gibi Euro'ya göre de güçlenmesi üzerine Euro lira karşısında da geriledi ve 2.85 lira düzeylerine kadar çekildi. Euro, 1.3366 ile dolar karşısında yaklaşık dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi. 

ABD Merkez Bankası Fed'in Temmuz ayı faiz toplantısından varlık alımlarını beklenildiği gibi 10 milyar dolar daha azaltma kararı çıktı. Böylece, geçen yıl ayda 85 milyar dolarlık varlık alımıyla piyasalara para pompalayan Fed'in alımları son adım ile birlikte 25 milyar dolara geriledi. 

Fed, küresel finansal kriz döneminden bu yana yaptığı varlık alımlarıyla piyasalara para pompalarken, faizleri de düşük tutarak ABD ekonomisini destekliyor. ABD ekonomisinin, ikinci çeyrekte yüzde 4.0 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğü açıklandı. 

'ENFLASYON HEDEFE DOĞRU YÜKSELİYOR' 
Fed'in faiz toplantısından sonra yapılan açıklamada ABD'de ikinci çeyrekte ekonominin sıçrama yaptığı vurgulandı. Açıklamada buna karşılık faizleri artırmakta acele etmeyeceğini teyit ederken, "enflasyonun hedefe doğru yükselmekte" olduğunu belirtildi. 

Fed'in iki günlük para politikası kurulu toplantısının ardından dün yapılan açıklamada, ekonomik büyümenin hızlandığına ve işsizlik oranındaki düşüşe dikkat çekilse de istihdam piyasasındaki "durgunluğa" dikkat çekildi. 

Fed açıklamasında, "İstihdam piyasası koşulları iyileşti, işsizlik oranı daha da düştü; ancak bazı istihdam göstergeleri kaynakların kullanımının belirgin şekilde düşük olmaya devam ettiğini gösteriyor" denildi. 

PİYASALARIN GÖZÜ YENİ VERİLERDE 
Piyasalarda gözler, ABD'de yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verilerine çevrildi. Analistlere göre, yarın açıklanacak veriler de ABD'de istihdamın canlandığını göstermesi durumunda dolardaki tırmanışın hız kazanabilir. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39