• BIST 9079.97
  • Altın 2310.792
  • Dolar 32.3393
  • Euro 35.0674
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C

DOLAR ALTIN UÇUŞTA

DOLAR ALTIN UÇUŞTA
Irak kaynaklı endişeler nedeniyle dolar kurunun dünyada değer kazanması, Türk lirası karşısında da yükselmesine neden oldu.

Dolar/TL güne, 1,5 ayın yeni en yüksek seviyesinde başladı. Altın fiyatları da, son üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı. 

Dolar/TL risklerin etkisiyle bu sabah 1.5 ayın yeni en yükseği olan 2.1375'i test etti. Dolar/TL bu sabah TSİ 09.03'te 2.1353/2.1365 seviyesinde, sepet bazında TL ise 2.5145/2.5154 seviyesindeydi. 

Bankacılar Türkiye'nin jeopolitik risklerden daha belirgin etkilendiğini, bunun en önemli nedenlerini ise bölgeye yakınlık, petrol fiyatlarına bağımlılık ve rehinelerin henüz serbest bırakılmamış olması olarak belirtti. 

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'un büyük bölümünü hafta başında kontrol altına alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, Musul'a dizel yakıt taşıyan 31 tanker şoförünü rehin almıştı. 

IŞİD militanları daha sonra da Musul konsolosluğunu ele geçirerek 49 konsolosluk personelini de rehin aldı. 

Küresel piyasalar Irak'taki isyanın yayılabileceği ve petrol ihracatına zarar verebileceği korkularıyla yükselen ham petrol fiyatlarının dokuz ayın en yüksek seviyesini test etmesiyle baskı altında kalmayı sürdürüyor. 

Sünni İslamcı militanlar Irak'ın kuzeybatısındaki bir Türkmen kentini dün ele geçirirken; ABD de Bağdat'taki diplomatik personeli için güvenliği artırarak, büyükelçilikteki personelin bir kısmını tahliye etti. 

ALTIN 3 HAFTANIN ZİRVESİNDE 
Altın fiyatları da Irak’taki gelişmelerin ışığında yükselmeye devam ediyor. 

Değerli metalin ons fiyatı yeni haftanın ilk günün 1283 dolara kadar çıkarak, son üç haftanın en yüksek seviyesini gördü. 

Uzmanlar Irak’taki gelişmelerin altının güvenli liman algısını arttırdığı gerekçesiyle fiyatları yukarı çektiğine işaret ediyor. 

ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi Howie Lee, “Altının ons fiyatının Irak kaynaklı endişeler nedeniyle bu hafta yükselmeye devam etmesini bekliyoruz” dedi. 

Altın fiyatları yılın bu zamanına kadar yüzde 7,5 değerlendi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39