• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

DÜNYAM HASTANESİ'NDEN KASIK FITIĞI UYARISI

DÜNYAM HASTANESİ'NDEN KASIK FITIĞI UYARISI
ÇOCUK CERRAHİ UZMANINDAN KASIK FITIĞI UYARISI

Dünyam Hastanesi Çocuk Cerrahisi Opr. Dr. Ali Aslan, kasık fıtığı olan çocuklara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, fıtık saptandığında çocukların fazla zaman geçirmeden ameliyat edilmesi gerektiğini söyledi. 
Kasık fıtığı ile ilgili bilgiler veren Dünyam Hastanesi Çocuk Cerrahisi Opr. Dr. Ali Aslan, "Halk arasındaki tanımı ile kasık fıtığı doğumsal bir patoloji. Bazı çocuklarda erken dönemde bulgu veriyor. Bazı çocuklarda ise daha geç dönemde bulgu verebiliyor. Toplumda çocuklarda görülme sıklığı yüzde 4 oranındadır ama bu erken doğan bebeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Erkeklerde kızlara göre 5-6 kat daha fazla görülüyor" ifadelerini kullandı.
Kasık fıtığının oluşumunu anlatan Aslan, “Normalde anne karnında bebeklerde yumurtalar karın içindedir. Bu üçüncü ayda aşağı inmeye başlar. Kasık kanalı dediğimiz her iki taraftaki oluşumları yine normal olması gereken yere inmesine kasık kanalı dediğimiz kanalı kapatır. Bu kanalı kapanmayan çocuklarda patoloji ortaya çıkar. Eğer bu kanal sadece karın içindeki sıvının geçişine izin verecek kadar küçükse bu su fıtığı oluşur ama eğer daha büyük ise kasık fıtığını oluşturur. Kasık fıtığı yüzde 60-70 oranında sağ tarafta görülür. Yüzde 15-20 oranında sol tarafta görülür ve yüzde 5-10 oranında da her iki tarafta görülebilir” diye konuştu.
Kasık fıtığının belirtilerini söyleyen Aslan, “Aileler genellikle bebeklerin altını değiştirirken sağ veya sol kasıkta şişlik görürler. Bu herzaman kalıcı olmaz. Özellikle çocuk ağladığı zaman şişlik olur. Çocuk huzurlu olup uyuduğu zamanlarda bu şişlik iner" dedi.
Ailelere önemli uyarılarda bulunan Aslan, “Kasık fıtığı oluştuğunda aileler Çocuk Cerrahisine başvursunlar. Fıtık önemlidir. Saptandığı takdirde tanısı nasıl konulur? Eğer Çocuk Cerrahi uzmanının muayenesi sırasında şişlik görüldüğü zaman bunu hekim saptar ve tanı konulur. Ekstra ultrason yöntemine gerek yoktur. Fıtıklarda tanı konulduktan sonra hasta fazla zaman harcamadan ameliyat edilmesi gerekir. Halkımızda ‘bebek çok küçük acaba kaldırabilir mi? Daha ileri ki bir dönemde ameliyat olsa daha iyi mi olur?’ diyerek yanlış yanılgıya düşüyorlar. Çocuklar ameliyat olmadıkları zaman oradan çıkan çoğunlukla bağırsak uzun süre o kanalda kalacak olursa beslenmesi bozuluyor ve çürüyebiliyor. Bu ciddi bir sorun. İlk saptandığında bir ameliyat ile sorunun giderilmesi mümkünken, çocuğun beslenmesi bozulursa o bağırsağın çıkarılması gerekebiliyor. Çocuk ani ameliyata alındığı için ekstra problemler gelişebiliyor. Onun için fıtık saptandığı anda çok fazla zaman geçirmeden ameliyat yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39