• BIST 9050.24
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

Ecevit, Mumcu, Soysal da başkanlık sistemi demiş...

Ecevit, Mumcu, Soysal da başkanlık sistemi demiş...
YENİ AKİT KÖŞE YAZISI SİNAN BURHAN

Hükumet programı okundu. Ardından güvenoylaması yapıldı ve 65. Hükümet kuruldu. Hükümet kurma görüşmeleri yapılırken Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş derinliği olan kuşatıcı bir konuşma yaptı.

Ayrıca üslubundan yumuşaklık ve samimiyet nedeniyle muhalefet partileri sataşma yapmadılar. Her zaman yaşadığımız kavgalar, hakaretler yaşanmadı.

Kurtulmuş yeni anayasa ve başkanlık sistemine vurgu yaptı. Öte yandan; Başbakan Binali Yıldırım da başkanlık sisteminin en önemli gündem maddesi olduğunu belirtti. Bu hükümetin en önemli görevi başkanlık sistemi ve yeni anayasaya gündeme getirmektir.

İktidar tarafı başkanlık sistemi derken muhalefet ise ölümüne direnişten bahsediyor, kan dökmekten bahsediyor. CHP Genel Başkanı kan dökülür söyleminden vazgeçmiyor. Almanya’daki konferansında da başkanlık sistemine kan dökmeden geçilemeyeceğini belirtti. Halbuki demokrasilerde sandık önemlidir. Milletin iradesini hiçe saymak doğru olmaz.

O zaman Sayın Kılıçdaroğlu’na şunu söyleyelim. Rahmetli Bülent Ecevit yaşasaydı onunda mı kanını dökecektiniz. Sayın Mümtaz Soysal, rahmetli Uğur Mumcu da Başkanlık sistemini savundular. Bu ülkenin kurtuluşunun bu sistemden geçtiğini belirttiler.

Rahmetli Erbakan Başkanlık sistemi dedi. Rahmetli Alparslan Türkeş 9 ışığı anlattığı kitabında başkanlık sisteminden bahsetti. Rahmetli Süleyman Demirel de başkanlık sistemi demişti. Rahmetli Turgut Özal sağlığında başkanlık sistemi dedi.

Bu önemli siyasiler kendi menfaatleri için bu sistemi istemediler. Ülke koalisyonlar döneminde hep geriye gitti. Parlamenter sistemde tek parti iktidarları ülkeyi büyüttü. Koalisyonlar döneminde ekonomik krizler, siyasi krizler aldı başını yürüdü. Büyük barajlar rahmetli Menderes zamanında yapıldı. Rahmetli Özal zamanında yollar yapıldı. Köylere telefon geldi. İlk renkli televizyon Özal zamanında geldi.

Yakın siyasi tarihe baktığımızda Ecevit, Yılmaz ve Bahçeli koalisyon hükümetleri döneminde ekonomik krizler oldu. Dolar aldı başını yürüdü. Cumhuriyet tarihinde ilk kez esnaf yürüyerek hükümeti protesto ettiler. Başbakanlık önünde yazar kasalar atıldı.

Hadi anladık sağ siyasetçiler başkanlık sistemi dediler. Peki Ecevit’e, Uğur Mumcu’ya ne diyeceksiniz. Mümtaz Soysal’a ne diyeceksiniz. Onlar da ülkenin kurtuluşunun istikrardan geçtiğini belirttiler. Başkanlık sistemini savundular.

Bu konuyla ilgili kaynak soranlara tavsiyem Ahmet İyimaya’nın kitabını okumalarıdır. Sayın İyimaya bu konuda çarpıcı tespitler yapmıştır. Ufkumuzu açmıştır. Belki CHP’lilerin de ufku açılır. Ön yargılardan kurtulurlar.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan başkanlık sistemi dediği zaman saltanat gelecek eleştirisi yapanlar haksızlık yapıyorlar. Sosyal demokratlar bile başkanlık sistemi demişler. Bu konu sadece Erdoğan’ın meselesi değildir. Ülkemizin istikrarı ve huzuru için bu sistem gündeme gelmelidir.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39