• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Kayseri 10 °C
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C

Eczane dışında satılan ilaçlara denetim uyarısı

Eczane dışında satılan ilaçlara denetim uyarısı
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan, eczane dışında kontrolsüzce satılan ürünlerin kullanımının denetim altına alınması gerektiğini bildirdi.
Kızılay, yaptığı yazılı açıklamada, televizyon, radyo ve internet üzerinden ''tamamen doğal olduğu için hiçbir zararı yok'' şeklinde yanlış ifadeler kullanılarak çeşitli ürünlerin tanıtımının yapıldığını anımsattı.

Eczane dışında çeşitli dükkanlarda ve internette sağlık uzmanı olmayan kişilerce satışa sunulan bu tür ürünlerle ilgili vatandaşları uyaran Kızılay, ''Ürünleri kullanan kişiler, bunların başka ilaçlarla etkileşmeleri konusunda bilgi sahibi olmadıkları için büyük tehdit altındadırlar'' ifadesini kullandı.

Doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan, üstelik eczane dışında kontrolsüzce satılan bu tür ürünlerin kullanımının bir an evvel denetim altına alınmasını isteyen Kızılay, ruhsatlandırılma işlemininse kesinlikle Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Kızılay, bu tür ürünlerin bilinçsizce kullanılmasının, halk sağlığı açısından geri dönüşü olmayacak yaralar açacağına dikkati çekti.

Basın ve yayın organlarının, herhangi bir ürünün haberini ya da tanıtımını yapmadan önce, ürünün yeterliliği konusunda gerekli araştırmaları yapıp, güvenilirliğinden emin olması gerektiğini ifade eden Kızılay, şunları kaydetti:

''Günümüzde dördüncü güç kabul edilen medya, halka sağlığıyla oynamakta hiçbir sakınca görmeyen bazı 'şarlatanlar' tarafından rant kapısı olarak kullanılamayacak kadar önemli bir yere sahiptir. Elbette medyanın yanı sıra sağlık otoritelerinin de mutlaka halkın çaresizliğini kötüye kullananların rahat hareket etmelerini önleyici tedbirler alması şarttır. Halkımızı, sağlıkları için çok geç kalmadan ilaçlarını sadece ve sadece eczaneden almaları konusunda bir kez daha uyarıyoruz.''
haber 7
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39