• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • Kayseri 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Eczanelere kötü haber

Eczanelere kötü haber
Kasım ayında yürürlüğe giren sağlık uygulama tebliği ve ilaç fiyat kararnamesi yüzünden yaklaşık dört bin eczanenin kapanabileceği bildirildi
Kararname ile birlikte Türk eczacılık sektörünün çökmeye başladığını ifade eden Bursa Eczacı Odası Başkanı Kubilay Aydın, "İlaçları maliyetinin altında satıyoruz. Önümüzdeki aydan itibaren eczacıların cirosu yüzde 20 azalacak" dedi.

Bursa Eczacı Odası Başkanı Kubilay Aydın, 5 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan tebliğ ve 10 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan ilaç fiyat kararnamesini değerlendirdi. Kararnamenin sektörde deprem etkisi yaptığını ifade eden Aydın, 350 ilaç grubunda sıkıntı meydana geldiğini belirtti.

Eczane pazarında ciddi bir çökmenin başladığını söyleyen Aydın, şöyle konuştu: "Bursa'da, 900 üzerinde eczane faaliyet gösteriyor. Bu uygulama, ilaç giderlerini azaltmayı hedef alsa da bunun eczaneler, üreticiler, ithalatçı firmalar üzerindeki tesiri çok fazla düşünülmedi ve hesaplanmadı. Sektördeki daralma eczanelerin cirolarına yansıyacak. İki haftadan beri 350 ilaç grubunda sıkıntı yaşanıyor. Eczacı örgütleri muhatap bulamıyor. Bunun sorumlusu olan sosyal güvenlik ve sağlık bakanlıkları eczacıların meselelerine sahip çıkmadı."

Aydın, yürürlüğe giren kararname ile birlikte eczanelerin kapanma riski ile karşı karşıya kaldığını belirtti. Eczanelerin kapıdan kapıya gezer duruma geldiğini dile getiren Aydın, şunları söyledi: "Bu ilaçların arasında hayati önem arz eden ilaçlar da var. Biz iki haftadır derdimizi kimseye anlatamayız. Önümüzdeki aydan itibaren eczane cirolarında yüzde 20'lik düşüş olacak. Tedbir alınmazsa, şubat ve mart aylarında Türkiye'ye yaklaşık 4 bin eczane kapanacak. 5-6 bin eczane de kapanma riski ile karşı karşıya kalacak. Örneğin 30 bin TL'lik ciroya sahip bir eczanenin bu kararname ile yaklaşık 6-7 bin TL geliri eksilecek."


ECZACILAR EYLEME HAZIRLANIYOR

İlgili kurumlardan bu duruma çare bulmalarını isteyen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yoksa eczacılar çok ciddi bir eyleme hazırlanabilir. Türkiye'de önümüzdeki hafta içinde bütün bölgelerde eylem olabilir. Çünkü biz artık son noktaya geldik. Olmak ya da olmamak noktasına geldik. Bu noktaya gelen bir meslek grubunun kaybedecek hiçbir şeyi olmaz. Bir an önce bu meseleye müdahale edilmeli. Biz, iki haftadan beri vatandaşı mağdur etmemek için zararına ilaç satıyoruz. Ama bu insanlar da çoluk çocuk geçindiriyor."


Yapılan indirimin mantığa aykırı olduğunu iddia eden Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün Türkiye'de yapılan indirim, eşyanın tabiatına aykırı bir indirimdir. İlacı maliyetinin altında satıyoruz. Artık tahammülümüz kalmadı. Eylemi biz hiçbir zaman tercih etmeyiz. Kimse ticarethanesini kapatmak istemez. Ben 30 yıldır bu sektördeyim. Türk eczacılığı benim gördüğüm en kötü dönemlerini yaşıyor. Böyle bir sıkıntıyı hiç görmedim. Aralık ayından itibaren eczanelerin kar ve ciroları azalacak, binlerce eczane kapanacak. Birileri Türkiye'deki eczacılık modeline yeni bir elbise biçiyor."

BURSA



  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39