• BIST 8992.5
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

Ekmekte devrim gibi karar

Ekmekte devrim gibi karar
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 'Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği' bugünden itibaren yürürlüğe girdi...
Yeni yönetmelikle birlikte eski ekmekler raflardan kalkıyor. Onun yerine tuz oranı ve gramajı düşük, kepek oranı yüksek ve tokluk hissi veren ekmeklerin satışına başlandı. Ekmeklerdeki yüzde 1.8'lik tuz oranı yüzde 1,5'a indi, 300 gramlık ekmeklerin yerini ise 250 gramlık kepek oranı artırılmış ve tokluk hissi veren ekmekler aldı.

Sağlık için önemli

Ayrıca bundan sonra her yerde ekmek satılamayacak. Ekmek satmak isteyen market ya da fırınlar tam buğday, çavdar, yulaf ve tam tahıllı ekmek çeşitlerini de bulundurmak zorunda. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, ekmekte yapılan değişikliklerin sağlık açısından önemine vurgu yaparak şöyle konuştu:

* Yeni tuz oranı ekmeğin tadını değiştirmeyecek. Avrupa'da kişi başına 6 gram olan günlük tuz tüketimi Türkiye'de 14.8 gram. Tuz miktarı düşünce fert başı tüketim 1 gram kadar azalacak. Bunun sonucunda hipertansiyon, böbrek ve kalp damar hastalıkları gibi sorunlar daha az yaşanacak.

Tüketim düşecek

*Ekmeklerde ‘tip1' dediğimiz un kullanılıyordu. Artık ‘tip2' denilen kepek oranı yüksek undan ekmek üretilecek. Beyaz ekmek iştah açar. Ancak kepek insana tokluk hissi verir. 400 gram civarındaki günlük ekmek tüketimi kişi başına 50 gram kadar düşecektir.

Fiyatı artmayacak

Ekmeğin ağırlığının 300 gramdan 250 grama düşeceğini hatırlatan Özer, gramajı düşen ekmeğin fiyatında herhangi bir artış yaşanmayacağını söyledi. Özer, “Bu yönetmelik öncesi 250 gramlık ekmek ne kadara satılıyorsa yine aynı olacak” dedi. Fırınların son zamanlarda ekmek çeşitlerini artırdığına da dikkati çeken Özer, sözlerine şöyle devam etti: “Bakkallar kusura bakmasın ama benim vatandaşa tavsiyem ekmeği fırından alsınlar. İlk elden almak her zaman daha sağlıklıdır.”

Kurala uymayana ağır para cezası

İstanbul Gıda ve Yem Şube Müdürü Zekai Uyanık, ekmekte yönetmelikle belirlenen şartların ihlal edilmesi halinde kodekse aykırılık cezası uygulanacağını söyledi. Halen 39 ilçede denetimlerinin devam ettiğini ifade eden Zekai Uyanık, “1 Temmuz sonrasında da çalışmalarımız sürecek. Belirlenen özelliklere uymayan üreticilere 11 bin 850 lira kodekse aykırı üretim cezası uygulanacak” dedi.

5 milyon ekmek çöpe gidiyor

*Türkiye'de her gün 82 milyon ekmek üretiliyor.

*77 milyon ekmek tüketilirken, 5 milyonu çöpe gidiyor.

*Kişi başına yıllık 150 kilogram ekmek tüketimiyle dünyada ilk sıradayız.

Tuzun fazlası mide kanserine neden olur

Beslenme ve Genetik Bilimi Uzmanı Nurhayat Gül, beyaz ekmeğin diyabet ve kalp hastalığı riskini artırdığını ifade etti. Gül, yeterli lif alımının meme ve kolon kanseri gibi hastalıklara karşı koruyucu olacağını belirtti. Türkiye'de tuz kullanımının fazlalığına dikkati çeken Gül şöyle konuştu: “Yüksek tansiyon hayat boyu tükettiğiniz tuzların bir toplamı olarak ortaya çıkar. Hipertansiyon bir kez ortaya çıktıktan sonra tuzu kesseniz bile geri dönmez. Ayrıca tuz, tansiyonu normal olan insanlarda dahi kalp krizi ve felç riskini artırır. Tüm bu nedenlerle ekmekte tuzun azaltılması çok yerinde bir karar.”
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39