• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C

Emeklilikte Yaşa Takılanlara İyi Haber Geldi

Emeklilikte Yaşa Takılanlara İyi Haber Geldi
Prim gününü doldurmuş fakat sonradan çıkarılan yasa işe emeklilik hakları ötelenmiş olan Emeklilikte Yaşa Takılanları heyecanlandıran haber geldi. Prim günlerini fazlası ile tamamlamış olan yaş mağdurlarının düşük bir maaşla da olsa emekli edilmesi gündem
1999 yılında ekonomik krizin etkileri ve IMF istedi üzerine emeklilik şartları değiştirilmişti. Yasa ile kadınlarda 38 olan emeklilik yaşı 58'e, erkeklerde 43 olan emeklilik yaşı da 60'a çıkarıldı. Bu karar ile birlikte milyonlarca kişinin emekliliği ötelenmiş ve mağdur olmuştu.

Emeklilikte yaşa takılanlar 1999 yılından itibaren farklı eylemler yaparak sesini duyurmaya çalıştı. Şimdi ise yaş mağdurlarının emekli edilmesi konusu konuşuluyor. Yağ mağdurları gelişmeleri haberevet.com'dan takip edebilir.


NASIL MAĞDUR OLDULAR

Çıkarılan yasa ile 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008'den itibaren işe girenler için 65 yaş şartı getirildi. Böylece kademeli yaş düzenlemesi kapsamında prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş şartını tamamlayamadığı için emekli olamayan milyonlarca kişi ortaya çıktı. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre 'emeklilikte yaşa takılanlar' bir araya gelip sıkıntılarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e anlattı. Bu bilgiler ışığında bürokratlara çalışma yapma talimatı veren Çelik, sıkıntı hakkında şöyle konuştu: “1999 yılında 10 yıl çalışıp, '10 yıl sonra ben emekli olacağım' diye bekleyen vatandaşa diyelim ki 4 yıllık ilave bir süre geldi. Vatandaşlarımız, 'bizim prim ve gün sayımız doldu' diyor.

Vatandaşımız, 'Biz oyun oynarken kural değişti, bizim ne günahımız var' diyor. Tabii ki bakıldığında haklı, kamu düzenleme yapabilir mi? Yapabilir. Ne yapılabilir, dünyadaki örnekleri nedir? Bir haksızlık var mı? Var. Kısmî emeklilik çerçevesinde değerlendirilebilir veya uzatılan süre dikkate alınarak maaş bağlanırken ona göre maaş bağlanılabilir. Tüm bu hesapları dikkate alarak, geleceğe dönük projeksiyonlar yaparak sistemi tahrip etmeden bir çözüm arayışı içerisindeyiz.” Çözümün 'yaş beklemeden biraz düşük maaşla emeklilik' şeklinde gerçekleşmesi halinde ilk etapta 500 bin kişinin emekli olması bekleniyor.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39