• BIST 9079.97
  • Altın 2323.68
  • Dolar 32.3605
  • Euro 34.9265
  • Kayseri 7 °C
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 12 °C

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:
TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ali Ahmet Böken'in sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Abdülhamid'in 10 yıl önce yaptırdığı petrol haritasının gerçek olabileceğini belirtti.
ABDÜLHAMİD'İN 100 YIL ÖNCE YAPTIRDIĞI HARİTA GERÇEK
Programda petrol üretimiyle ilgili önemli açıklamalar yapan Taner Yıldız, petrol konusunda araştırmaların devam ettiğini açıkladı. Abdülhamid'in 100 yıl önce yaptırdığı petrol haritasının gerçek olabileceğini belirten Yıldız; "Biz araştırmalarımızı genişleterek devam ediyoruz. Biz sınırdaki mayınlı araziler dahil olmak üzere her yerde bu aramaları sürdürüyoruz. Abdülhamit Han'ın 100 yıl önce yaptırdığı bir çalışması var. Bu bir petrol haritası. Bu harita gerçek olabilir. Bu harita ile bugünkü bilimsel çalışmalar örtüşüyor. İlginç olan bu. Hatta bir zamanlar sınırların yer altı kaynaklarına göre çizildiği iddiası bile var. Bizim siyasi sınırlarımızdan sıkıntımız yok. Kimsenin toprağında gözümüz de yok. Ancak ekonomik sınırlarımızı genişletebiliriz. Üçüncü ülkelerde de bizim enerji operasyonlarımız var. İşbirliklerimiz var. Irak'ta biz 25 milyar dolar iş aldık. TPOA'nın hissesine 5,5 milyar düşüyordu. Çıkarılan varil başına pay alıyoruz. Irak şu anda 100 milyar dolar petrol geliri var. Ancak bunu 4 katına çıkarabilecek kapasitesi var. Bu rakamlar Irak'ı yeniden inşa etmeye haliyle yeter" dedi.

Taner Yıldız Ahmet Böken'in sorularını yanıtladı



KUYU SAYIMIZ SUUDİ ARABİSTAN KADAR
Türkiye'deki kuyu sayıları ile ilgili bilgiler de veren Yıldız, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Ham petrol 22 dolardı şimdi neredeyse 122 dolar. 30 dolar masraf yapıyorsunuz, satışınız 22 dolarsa satmamayı tercih ediyoruz. Böyle kuyular var. Türkiye'de 1100 kuyu var 80'e yakın bu durumda kuyu var. Günde 5 varil üreten kuyu var. 5 varil bir ülke için çok büyük rakamlar değil. Bizim kuyu sayımız Suudi Arabistan kadar, ancak onlar 10 milyon varil çıkartıyor. Biz 50 bin varil çıkarabiliyoruz; verim az."

TÜRKİYE DAHA FAZLA ENERJİYE İHTİYAÇ DUYUYOR
Bugün öğlen saatlerinde ''Türkiye 2012 Raporu''nun sunum toplantısına katılan Taner Yıldız, TRT'deki ifadelerine benzer açıklamalarda bulundu. Büyümesini sürdüren Türkiye'nin daha çok enerjiye ihtiyaç duyduğunu belirten Yıldız, bu ihtiyacı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak istediklerini söyledi.

Türkiye'de yağış rejimlerinin düzenli olmaması nedeniyle doğalgaz kaynaklarının da olması gerektiğini ifade eden Yıldız, ''Doğalgaz kullanımı bugünkü kadar yüksek mi olması lazım Hayır. Bu da yetmez. Nükleer güç santralleri de olmalı. Gelişen, büyüyen ve ilerleyen Türkiye'nin muhakkak enerji çeşitliliğini sağlaması lazım.''

ELEKTRİK KURULU GÜCÜ 58 BİN MW'LARA ULAŞTI
Türkiye'nin geçen yıl Slovakya kadar büyüdüğünü ve elektrik kurulu gücünün 2012'de 4 bin 100 MW arttığını dile getiren Bakan Yıldız, şunları kaydetti: ''Ülkemizin elektrik kurulu gücü 58 bin MW'lara ulaştı. Bunlar özel sektör marifetiyle yapıldı. Türkiye sadece siyasi, idari ve sosyal açıdan değil teknik açıdan da bir değişim içerisinde. Enerji sektöründe kamunun payını azaltarak özel sektörün payını artırmak istiyoruz. Hem genel bütçedeki kamu yününü enerji sektörü açısından hafifletmek hem de daha rekabetçi bir hizmeti için bu gerekli.''

PETROL VARSA BULACAĞIZ
Bakan Yıldız, ithal edilen ham petrol ve doğalgazın yerli kaynaklar olması için çalıştıklarını belirterek, 10 yılda arama faaliyetlerine ayrılan kaynağın 13 katına çıkartıldığını söyledi.

''Varsa petrolü bulacağız yoksa bulamayacağız'' diyen Yıldız, 10 yıl önce 22 dolar olan petrolün varil fiyatının bugün 122 dolara yaklaştığını anımsattı.

BETONLANAN 6 KUYU YENİDEN FAALİYETTE
Bazı petrol kuyularının maliyeti karşılamaması nedeniyle betonla kapatıldığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: ''1980'li yıllarda ham petrolün varil fiyatı 20 dolar seviyesindeyken, bizim bazı kuyularımız betonlandı. Bunlar, kuyunun belirli rakamları tutturamadığı için oldu. Variline 20 dolar masraf yapıp 20 dolar ciro yaparsanız tabi ki o kuyu açmamak, çalıştırmamak daha uygun olur. Biz şu anda özellikle Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa gibi yerlerde, 6 tane betonlanan sahadan tekrar petrol üretiyoruz. Kapasiteleri çok sınırlı olsa da, kiminde 100 varil kiminde 500 varil olsa da şu an ki fiyatlar masraflarımızı karşılıyor. Karlı olmadığı için kapatılan petrol kuyularında çalışıyoruz. Bir kısmını da açmaya devam edeceğiz.''

NÜKLEER İÇİN YENİ TEKLİFLER GELDİ
Sinop'ta yapılması planlanan ikinci nükleer santral konusunda rekabetin daha da arttığına dikkati çeken Yıldız, ülkeler ve şirketlerin daha istekli davranarak yeni tekliflerle kendilerine geldiğini söyledi.

Bunun Türkiye'nin istikrarına, enerji sektörünün serbestleşmesine duyulan güven açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, ''Birden çok ülke ülkemizde 4'er ünitelik nükleer santral yapmak istiyor... İkinci nükleer santral için de hazine garantisi vermeyi düşünmüyoruz. 22 ya da 25 milyar dolar yatırım gerektiren bu proje, hazine garantisi olmaksızın gerçekleştirilecek'' dedi.

Bakan Yıldız, Atatürk ve Keban gibi büyük barajları özelleştirmeyi düşünmediklerini sözlerine ekledi.






  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39