• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • Kayseri 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C

Erdoğan: '17 Aralık’ta siyaset yeniden tasarlanmak istendi”

Erdoğan: '17 Aralık’ta siyaset yeniden tasarlanmak istendi”
Başbakan Erdoğan, Alman Dış Politika Enstitüsünde, "21. Yüzyılda Türkiye, Avrupa ve Dünya" temalı konuşma yaptı. Erdoğan Türkiye'deki yaşanan olaylar hakkında açıklamalar yaptı. Şansölye Merkel ile görüşecek olan Erdoğan gurbetçi Türkler'le de bir araya g

Almanya'ya resmi ziyaretimiz özellikle Alman dışpolitika cemiyetinde sizlerle bu vesileyle bir arada bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu konuşmanın ardından Şansölye Merkel ile bir araya geleceğiz. Akşam saatlerinde de Berlin Avrupalı Türk demokratların düzenlediği bir buluşmada vatandaşlarımızla buluşacağız. Ziyaretimizin Türk-Alman işbirliği açısından önemli neticeleri olacağını umuyorum. 2014 Türkiye-AB ilişkileri açısından yoğun bir trafiğe sahne oluyor. Ab Yetkilileriyle Brüksel'de önemli temaslarımız oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ülkemizi ziyaret etti. Cumhurbaşkanımız İtalya'ya gittiler. İspanya'dan ülkemize resmi bir ziyaret olacak bu yoğun trafik de yıl boyunca devam edecek.
 
"AB'NİN TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR"
 
2014 Türkiye- Ab ilişkileri bakımından tarihi bir yıl olacak. Son olaylar Türkiye-AB ilişkilerinin önemini ve Ab üyeliğinin hayatiyetini ortaya koydu. Küresel finans krizi, Suriye ve Mısır olayları gibi çok sayıda gelişme Türkiye'nin Ab'ye değil, Ab'nin Türkiye'ye olan ihtiyacını hepimizin görmesini sağladı.
 
"BÜTÇEMİZ SARSILMAZ BİR DİSİPLİNE KAVUŞTU"
 
Artan nüfusa rağmen işsizlik azaldı. Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından olan yüksek enflasyon artık geride kaldı. Borçlanma faizleri düştü. Borçluluk oranı ciddi şekilde azaldı. Bütçemiz sarsılmaz bir disipline kavuştu. Bankacılık mali alanda yapısal reformlar gerçekleştirdik. Türkiye'deki demokratikleşmenin önündeki en büyük engellerden biri terör meselesiydi. Sosyal maliyeti kadar bir de ekonomik maliyeti vardı. Ayrıca terör sağlıklı bir ortamda reform yapılmasını da engelliyordu. Yoğun gayretlerimiz neticesinde terör meselesi bir çözüm yoluna girdi diyebilirim. Son bir yıl içerisinde Türkiye terör nedeniyle kayıplar yaşanmıyor.
 
"17 ARALIK SALDIRISINI DA ETKİSİZ HALE GETİRDİK"
 
Bir başka engel de vesayet sistemi, devlet içine sirayet eden çete ve örgütlerdi. 11 yıl verdiğimiz yoğun mücadelede sorunların çözümü için önemli adımlar kaydettik. 17 Aralık'ta ekonomiye demokrasiye yeni bir saldırı yapılmak istendi. Devlet kurumlarına sirayet etmiş bir örgütlü yapı kullanılarak Türkiye siyaseti yeniden dizayn edilmek istendi. İstikameti değiştirilmek istendi. Kararlı ve dik duruşumuz sayesinde, halkımızın desteğiyle bu saldırıyı da etkisiz hale getirdik.
 
Açıkçası 30 Mart'ta demokrasinin istikrarın özellikle de siyasetin çok büyük bir zafer elde edeceğine, eski Türkiye'yi artık kapatıp yeni Türkiye çağını başlatacağına inanıyorum.
 
"ÇOK SAYIDA ENGEL VE SABOTAJLA KARŞILAŞTIK"
 
Çözüm sürecinin bütün sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm aracının siyaset olduğu herkes tarafından kabul edilecek. Biz hükümet olarak 11 yıldır Türkiye’nin normalleşmesine yönelik, Türkiye’yi Ab standartlarına kavuşmanın mücadelesini veriyoruz. Çok sayıda engelle provokasyon ve sabotajla karşılaştık. Reform sürecini engellemek yada yavaşlatmak için hükümetimize çok sayıda tuzaklar kuruldu. En son 17 Aralık tuzağının bozulmasıyla, vesayet odakları vazgeçecekler. Bunun da çok önemli bir adım olacağını artık ben görüyorum.
 
"2023 HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ"
 
2023 için çok büyük hedefler belirledik. Önümüzdeki 9 yıl içinde büyüyen ekonomiyle, barışçıl dış politikamızla Ab katılım sürecimizle 2023 hedeflerimize ulaşacağımızdan hiç şüphem yok. Türkiye Ab ilişkilerinin, yada Türkiye Almanya ilişkilerinin dar bir çerçevede ele alınmasına biz her zaman itiraz ettik. Ab ile Almanya’nın Türkiye ile ilgili ilişkileri varolan olaylarla değerlendirilemez. Bunun öncesinde tarihi bir boyutu vardır. Meseleyi sadece göç inanç ekonomi boyutuyla ele almak, bunu da popülizmin malzemesi yapmak tarihe ve geleceğe haksızlık olur.
 
Yerel sorunlar da şu anda tüm dünyaya tehdit teşkil edebiliyor. Ortadoğu’da herhangi bir ülkenin yaşadığı sorunlar, artık sadece o ülkenin sınırları içinde kalmayıp tüm dünyanın başını ağrıtabiliyor.
 
TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ SAYISI
 
Birileri çıkıp Filistin meselesinin avrupa’ya hiçbir bedelinin olmadığını iddia edebilir. Bu mesele vicdanlarda adalet duygusunun sarsılması gibi bir maliyet de ortaya çıkarmıştır. Mısırda yapılan darbenin orta ve uzun vadede en azından vicdanlara ödeteceği bir bedel açıktır. Suriye için de ödeneceğini hatırlatmak isterim. Suriye’de, Avrupa’nın yanı başında, 21’nci yüzyılın en büyük insanlık trajedisi yaşanıyor. 150 bine aşkın kayıtlı, bir o kadar da kayıtsız var. 300 bine ulaşan bir ölüm. 7 milyona varan bir göç söz konusu. 700 bine yakın Suriyeli bizim ülkemizde, 220 bini çadır ve konteynır kentlerde kalıyor. Ama bakıyorsunuz, bırakın Suriye için adım atmayı, mülteciler için dahi çok kısıtlı yardımlar yapılıyor. Bizim 2 milyar doları aşkın yatırım oldu, ama bize dünyadan gelen yardıma baktığınızda maalesef 130 milyon dolar.
 
Ortadoğu’da vicdanlar yaralandıkça bunun tüm dünyaya bedeli de ağır oluyor. Türkiye olarak 21’nci yüzyılın insani değerlerin damgasını vurmasını yürekten arzuluyoruz.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39