• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C

Erdoğan: Ortak Yürütülebilir

Erdoğan: Ortak Yürütülebilir
Başbakan Erdoğan, terör sorunu konusunda CHP'nin attığı adımı olumlu bir yaklaşım olarak gördüğünü belirterek, "Temenni ederim ki bunu karşılıklı olarak çok daha iyi bir noktaya getirelim. Yani bu tablonun daha da güçlenerek devamı, benim en büyü
Başbakan Recep Tayyyip Erdoğan, ATV'de katıldığı katıldığı programda, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bugün CHP ile 'terör sorunu' konusunda gerçekleşen görüşmeye ilişkin bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, "Teşebbüs noktasında CHP'nin attığı adımı olumlu bir yaklaşım olarak görürüm" dedi. CHP'nin soruna 'Kürt meselesi' olarak yaklaştığını fakat artık Türkiye'de 'Kürt meselesi' olmadığını, 'terör sorunu' olduğunu söyleyen Erdoğan, soruna 'Kürt sorunu' olarak yaklaşılmasının Kürt kökenli vatandaşlara hakaret olduğunu savundu.

CHP'nin 10 maddelik raporuna da değinen Erdoğan, bu 10 maddelik raporun bir öneri paketi olmadığını, burada bir tespit, bir teşhis olduğunu söyledi. MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin konuyla ilgili açıklamalarına değinen Erdoğan, "MHP Genel Başkanı sert bir açıklamayla her tarafı toz dumana kavuşturdu ve ben artık üzülüyorum MHP Genel Başkanı'na. Muhalefetin içinde bir Genel Başkanı'nın ağzından bu tür ifadelerin, 'İhanet üçlüsü', 'Şeytan üçgeni' gibi bu ifadeleri kullanmasını doğrusu kendisine yakıştıramıyorum. Ve böyle bir ziyareti kabul etmeyebilirsiniz. Nitekim ben üç kez randevu talebinde bulundum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak. Bu randevu taleplerimin hiçbirine olumlu cevap vermedi" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Bahçeli'nin açıklamaları üzerine otomatik olarak Toplumsal Mutabakat Komisyonu'nun düştüğüne dikkat çekerek, "Niye? Çünkü burada, parlamento içindeki gruplar arasında böyle bir mutabakat demek ki sağlanamıyor. Akil İnsanlar Grubu'na gelince o da zaten buna bağlı olarak o da kendiliğinden düşmüş oluyor" dedi.

"AK PARTİ VE CHP ÇALIŞMALARI ORTAK YÜRÜTEBİLİR"

Başbakan Erdoğan, CHP heyetine, TBMM'de Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulamasa bile AK Parti ve CHP'nin çalışmaları beraber yürütebilecekleri teklifinde bulunduklarını söyleyerek, "Gelin, biz CHP ve AK Parti olarak, şuanda yanımdaki üç arkadaşlarım benim bu konularla ilgili çalışan arkadaşlarımdır; sizin de yanınızdaki arkadaşlarınız da bu konularla ilgilenen arkadaşlar olduğuna göre talimatları verelim, iktidar ve ana muhalefet partisi olarak biz bu konudaki çalışmalarımıza başlayalım. Yani nerede iktidar olarak bizim eksiğimiz var, ben bunu göreyim. Siz bu eksiği bize önerdiğinizde biz de bu eksikleri gidermek üzere gayret içine girelim" dediğini anlattı.

Başbakan Erdoğan, hükümet olarak terör sorunun sadece güvenlik güçleriyle halledilebilecek bir mesele olduğuna inanmadıklarını, bu sorunun çözümü için partinin kurulumundan bu yana Doğu ve Güneydoğu bölgelerine 30 milyar TL'yi aşan yatırımlar yaptıklarını söyledi. Erdoğan ayrıca iktidar oldukları anda bölgedeki olağanüstü hali kaldırdıklarını hatırlattı.

"BU TABLONUN GÜÇLENMESİ EN BÜYÜK İSTEĞİMDİR"

Başbakan Erdoğan, "Karşınızda hakikaten yeni bir CHP, müzakere üslubuyla konuşabileceğiniz bir muhalefet olduğunu görüyor musunuz" sorusuna, "Ben bugünkü tabloyu gördüğüm zaman, bu tablonun daha da güçlenerek devamı, benim en büyük arzumdur, isteğimdir. Onun için zaten o teklifi de kendilerine yaptım" cevabını verdi.

Başbakan Erdoğan, muhalefete karşı üslubunu belli bir ahlak çerçevesinde yürütmeye çalıştığını söyleyerek, "Temenni ederim ki bunu karşılıklı olarak çok daha iyi bir noktaya getirelim. Yani bu tablonun daha da güçlenerek devamı, benim en büyük arzumdur, isteğimdir" dedi.

Başbakan Erdoğan, terör sorununun çözümüne ilişkin olarak parlamentoda uzlaşma sağlanmasının zor olduğuna vurgu yaparak, BDP'nin uzlaşma içinde yer alamayacağına dikkat çekti. Erdoğan, BDP'nin kendi başına hareket edemediğini savunarak, "İnanın, şuanda terör örgütünün parlamentodaki uzantısı, kendi iradesiyle çalışmıyor. Kendilerine gelen talimatlar çerçevesinde çalışıyor. Kendilerine gelen talimatlar çerçevesinde çalıştığı için bunlar demokratik hayata, bir İspanya'da olduğu gibi, bir İngiltere'de olduğu gibi, İrlanda'da olduğu gibi katılamıyorlar. Bunların asıl sıkıntısı burada. Ve bunların çok ciddi buradan derdi var, bunu da biliyoruz, onu da söyleyeyim. Böyle bir durum var. Ve biz sonunda ana muhalefet, iktidar birlikte bir çalışmaya başlasak; diğer muhalefet zaten ciddi bir yanlışın içinde olduğunu o zaman zaten görecek" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, kendilerinin sorunun çözümü noktasında hiçbir ön şartlarının, ön yargılarının olmadığını belirterek, CHP'nin samimi olması durumunda sorunun çözümüne yönelik çalışılabileceğini belirtti ve "Tek bizim oluşturmamız gereken ortak akıl. İktidar-ana muhalefet halledebilir ve bu konuda somut adımı beraber atalım" dedi.

Habur ve Uludere olayları ile ilgili bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, "Habur, bizim projemizin en önemli adımıydı. Biz samimiyet ortaya koyduk. MHP, bizim milli birlik ve kardeşlik projemizi ihanet projesi olarak nitelendirdi. Kardeşlik diyoruz, bundan daha güzel kavram olabilir mi? Habur'da neydi bizim derdimiz? Kuzey Irak'tan geleceklerin ülkeye girişlerini sağlamaktı. Ne yazık ki görülmeyen yönüyle terör örgütü, diğer yandan BDP'nin provokasyonuna kurban gitti. Bizim niyetimiz çok iyiydi. Ama maalesef provoke edildi. Biz orada başarılı olamadık. Bunu kalkıp da siyasi istismar yapmayı da diğer partilere yakıştıramadım. Süreci hükümet olarak takip ettik atılması gereken adımları attık" diye konuştu.

"ULUDERE OLAYI, SALT KAÇAKÇILIK OLAYI DEĞİLDİR"

Erdoğan, Uludere olayının farklı zeminlere çekildiğini belirterek, "Bugüne kadar hiçbir olayın üstünü örtmedik. Adli süreç devam ediyor. Burası bir terör bölgesi. Bu bölgeden kaçakçılar gidip geliyor. Unutmayalım ki biz bir Hantepe, Gediktepe yaşadık. Katırlarla taşınan silahlar bombalanmadığı için günlerce köşe yazılarında yer aldı. Bundan dolayı birçok yazılar yazıldı. Güvenlik güçlerimizin elinde önemli bir delildi. Ben mesela görüntüleri izledim. Görüntülerde ne olduğunu anlamanız mümkün değil. Giyim kuşam hemen hemen aynı. O mudur, yoksa başka bir şey midir bilemezsiniz. Katırlarda ne vardır, onu da bilemezsiniz. Sağ kalanlardan birinin yaptığı açıklama var. 'Sınıra 5 kilometre kala atışları duyduk ama devam ettik' diyor. Burada bir hata var. Hatanın yanında atılması gereken adımlar varsa onu da attık. Hatta eşimi, kızımı gönderdim. Fakat tabii burada hâlâ bunun faili kim, tutturmayı malum partiler istismar meselesi yapıyor. Dışarıdan, buradan kaynaklanarak onlar da bu işi büyütmenin peşindeler. Soruşturma süreci devam ediyor. Çalışmalar devam ediyor. Neticesini bekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, bu olayın saf bir kaçakçılık olayı olmadığını belirterek, "Bu kaçakçılıktan terör örgütünün faydalanması var. O köyün gençleri, o köyün insanı bu işte maalesef kullanılmıştır. Bütün bunlar olurken onlar bu durumu izliyor. Irak sınırında bu tür sıkıntılar var. 3 tane yeni kapı açılması için adım attık. Bu adımı niye attık? Bu işi minimize etmek; yani madem burası fakirliktir, bunu söylüyorsunuz, o zaman buyurun size 3 tane daha kapı açıyoruz ve bu kapılardan özellikle sınır ticareti olayını daha rahat bir hale getireceğiz. Bu adımları atıyoruz" şeklinde konuştu.

"Barzani, terörün önlenmesi konusunda adım atabilir mi" sorususuna Başbakan Erdoğan, "Olumlu gelişmeler var. Barzani ile bu durumları görüşüyoruz. Tam istediğim seviyede olmasa da çalışmalarımız devam ediyor. Zaten Barzani de PKK'dan rahatsız durumdadır. Onlar da artık sabrın son demlerini oynuyorlar. Ulusal Kürt Kongresi'ni toplama niyeti de sadece bundan dolayıdır ve dediler ki 'Biz PKK'dan silahları bırakmasını isteyeceğiz. Çünkü bizimle Türkiye arasında herhangi bir sorun olamaz, olmamalı. Bunun için gerekli çalışmaları yapacağız.' Operasyonel boyutu dışında başka ülkelere gönderme gibi çalışmalar da böyle bir çıkış yolu olabilir" yanıtını verdi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39