• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C

Erdoğan'dan 'Ne işin var orada'ya yanıt

Erdoğan&#39dan &#39Ne işin var orada&#39ya yanıt
Bazılarının Somali'ye yardımlar konusunda kafa bulanıklığı içerisinde bulunduğunu söyleyen Erdoğan, bir kesim çevreler tarafından eleştirilen konuya da yanıt verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazılarının Somali'ye yardımlar konusunda kafa bulanıklığı içerisinde bulunduğunu, ''Türkiye'de bu kadar aç, sefil varken orada ne işiniz var?'' dediğini belirterek, ''Sevgili milletime bunu özellikle hatırlatmak istiyorum. Somali görülmeden buranın kıymeti anlaşılmaz, bir defa bunu bilmeleri lazım. Mukayesesi kabil değil, ancak görülünce o anlaşılır, her şeyiyle A'den Z'ye'' dedi.

Erdoğan, Somali'den döndükten sonra Atatürk Havalimanı'nda, ATV'nin Somali'ye yardım amacıyla düzenlediği programa canlı bağlantıyla katıldı.

Yaklaşık 6,5 saatlik bir yolculuktan sonra Türkiye'ye döndüklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, gün boyu orada gerek çadırlar, gerekse çadır kentlerin yanında halkın şu anda içinde bulunduğu yaşam şeklini, yaşam tarzını bizzat görmenin, yaşamanın idraki içerisinde bu ifadeleri kullandığını söyledi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Gerçekten birçok şeyler duyularak belki hareket etmeye vesile olur ama görmek, yerinde yaşamak, bu kararınızı vermede çok daha etkin olur. Biz özellikle de bugüne kadar hiçbir ülkenin başbakanının veya hükümet başkanının, yani 1-2 komşu ülke dışında uğramadığı Somali'ye 91'den bu yana ilk defa uğrayan bir başbakanız. Bakan, milletvekili arkadaşlarımla birlikte, iş adamlarımız, iş kadınlarımızla birlikte, sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte bugün Somali Mogadişu'daydık. Mogadişu, gerçekten altyapısıyla, üstyapısıyla savaştan sonra adeta hiç el değmemiş, bütün binalar delik deşik bir halde. 7'den 70'e herkes sefaleti yaşıyor. Ben daha önce Darfur'a da gittim, oradaki kampları gezdim, dolaştım, fakat Darfur ile şu anda ben Mogadişu'yu, Somali'yi mukayese edemiyorum. Mukayesesi kabil değil.''

''SAĞLIK HİZMETLERİ NOKTASINDA KORKUNÇ BİR İNFİAL VAR''

Kızılay ve diğer sivil toplum kuruluşlarının kurduğu çadır kentler bulunduğunu dile getiren Erdoğan, ''Bölgede şöyle çalı çırpıyla toparlanıp, üstü örtülmek suretiyle yapılmış çadırlar var ki içerisinde 6, 7, 10 kişi yaşıyor. Ama bunların yiyecek bulmada, su bulmada, aydınlatma bulmada bir defa böyle bir imkanları söz konusu değil'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, özellikle sağlık hizmetleri noktasında korkunç bir infial olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Şu anda orada çocukların, büyüklerin tedavisiyle ilgilenenlerin yanına gittiğimizde yaşadığımız şey şu Hijyen diye bir şey zaten yok, söz konusu değil. Beslenememeden, susuzluktan kaynaklanan büyük bir felaket var. Kıtlık, kuraklık şu ana kadar görülmemiş bir boyutta. Ve böyle bir dönem içerisinde mesela dolaştığımız yerlerden bir tanesinde gördüğümüz bir yavru, adeta derileri kemiğine yapışmış, böyle bir tablonun içerisinde ve burada doktor kardeşimiz bize, 'Her an bu çocuk gidebilir' diyor. 'Ama bunu bizim hastaneye ulaştırmamız lazım, çünkü burada artık müdahalemiz mümkün değil' dediler. 8-10 kadar çocuğun hemen hastaneye yetiştirilmesi için sayın Cumhurbaşkanına da söyledik ve onları oraya gönderirken yolda o bir yavru maalesef vefat etti. Aynı şekilde yine 2-3 tane yavrunun durumu bu şekildeydi.''

''YAŞANANLARA SESSİZ KALINAMAZ''

Bunları bizzat orada görmenin, yaşamanın kendilerini gerçekten çok üzdüğünü kaydeden Erdoğan, burada bir değil, on değil, yüzlerce, binlerce çocuğun öldüğünü aktardı.

Erdoğan, buna anneler, babalar olarak sessiz kalınamayacağını ifade ederek, oradaki görüntüleri kameraların yerinde tespit ettiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bizzat yerinde tespitlerle birlikte bunların canlı yayına girmesi, inanıyorum ki Türkiye olarak bizim duyarlılığımızı daha da artıracaktır. Ben buradan milletime, hayırseverlerimize şunu hatırlatmak istiyorum. Bazıları bir kafa bulanıklığı, bir zihin bulanıklığı, böyle bir karıştırmanın içerisindeler. Diyorlar ki 'Türkiye'de bu kadar aç, sefil varken orada ne işiniz var?' Arkadaşlar bunu çok açık net söylüyorum. Sevgili milletime bunu özellikle hatırlatmak istiyorum. Somali görülmeden buranın kıymeti anlaşılmaz, bir defa bunu bilmeleri lazım. Mukayesesi kabil değil, ancak görülünce o anlaşılır, her şeyiyle A'den Z'ye.''
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39