• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • Kayseri 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C

Erdoğan’ın ziyaretleri fevkalade değerlidir

Erdoğan’ın ziyaretleri fevkalade değerlidir
Yeni İpek Yolu, AB’nin alternatifi mi?

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu ay doğuya yoğun seferler düzenledi. Önce Hindistan daha sonra Rusya ve en son Çin. Türkiye tek merkezli dış politikadan çok taraflı bir dış politikaya geçiyor. Alternatiflerini çoğaltıyor. AB ve ABD eksenli dış politikaya yeni merkezler ekliyor.

Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana yönümüz hep Batı oldu. Hatta bırakınız Cumhuriyeti Tanzimat’tan beri sürekli Batı ile işbirliği ortaya koyduk. Elbette Batı ile ilişkilerimizde ciddi kazanımlarımız da oldu. Ekonomik, sosyal ve kültürel birçok alanda ortak projeler yürüttük. Ancak son dönemde AB ile ilişkilerimiz gerilmeye başladı. Bu gerilimli süreç ülkemizi hem ekonomik olarak hem de diplomatik olarak yalnız kalmaya itebilir.

Ben, AB ile ilişkilerimizin rasyonel seviyede devamından yanayım. Türkiye bir Kuzey Kore olamaz. Batı ile yolculuğumuz bir biçimde devam etmelidir. Ancak Batı ile yolculuğumuz devam ederken alternatifleri çoğaltmalıyız. Bu bağlamda Sayın Erdoğan’ın ziyaretleri fevkalade değerlidir. Türkiye hiçbir zaman alternatifsiz olamaz. Nitekim Erdoğan, Çin ziyaretinde bu gerçeğin altını çizmiş.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pekin Olimpiyat Merkezindeki Çin Ulusal Kongre Merkezi’nde düzenlenen, “Kuşak ve Yol Forumu”nun açılış törenindeki konuşmasına, “Yeni İpek Yolu” olarak da adlandırılan bu girişimi Asya’yı, Avrupa’yı, Afrika’yı ve hatta Güney Amerika’yı birbirine bağlama hedefiyle geleceğe damga vuracağına inanıyorum” diyerek başlamış.

Erdoğan, şunları söylemiş: “Önümüzde barışa ve istikrara hizmet edecek bir kazan-kazan projesinin bulunduğuna inanıyorum. Çin Halk Cumhuriyetinin bu girişimi, her türlü takdirin üstündedir. Bu projenin sürdürülebilir büyüme ve kalkınma vasıtasıyla vatandaşlarımızın hayat standartlarında gerçekleştireceği artış, hepimizin ortak başarısı olacaktır” diyerek önemli bir ortaklığın mesajını vermiş.

Çin, Rusya ve Hindistan büyüyen ülkelerdir. Ekonomi ve nüfus olarak dünyanın en güçlü ülkeleri arasındadır. Bu ülkelerle arayı iyi tutmak ülkemiz için fevkalade önemlidir. Ülkemiz, stratejik konumu nedeniyle hem Asya’nın hem de Avrupa’nın göz bebeğidir. Bu konum bizim için en büyük stratejik unsurdur. Bu nedenle hem doğuyla hem de batıyla ilişkileri iyi tutmak ülkemizin faydasınadır.

Bakın bugünlerde Avrupa hem FETÖ üyelerine hem de PKK’ya sahip çıkıyor. Öte yandan, ABD ülkemizin düşmanı olan PKK ve PYD’ye silah veriyor. Böyle ortaklık olur mu? Türkiye’nin düşmanı bu iki yapıya sahip çıkan Avrupa ve ABD bizim tek alternatifimiz olamaz. 

Ülkelerin sürekli dostlukları ya da düşmanlıkları olmaz. Ülkelerin çıkarları olur. Ülkemizin çıkarları için ne doğuyu nede batıyı boş bırakamayız. O nedenle Erdoğan bu ziyaretleri çoğaltmalıdır. Türkiye AB ve ABD’yi terk etmiyor. Etmemelidir. Ancak yeni alternatiflerde ortaya konulmalıdır. Türkiye AB ve ABD’nin mandası değildir. 

yeni akit köşe yazısı

sinan burhan

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39