• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • Kayseri 3 °C
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C

Evet Cumhurbaşkanımızın bu yaraya parmak basması

Evet Cumhurbaşkanımızın bu yaraya parmak basması
Yardımcı doçentler Erdoğan’dan ümitli...

YENİ AKİT KÖŞE YAZISI SİNAN BURHAN

Bugün siyasi yazıya ara verdim. Önemli bir sosyal yaraya parmak basmak istiyorum. Ülkemizde yardımcı doçentlik diye bir kadro var. Bu kadro akademisyen yetiştirmek yerine bilim adamlarının önünü kesiyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde olmayan bu kadro ülkemizde mevcut. Bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanımız bakın ne diyor:’ 

“Ülkemdeki rektörlerimizden de ricam var. YÖK Başkanımız ile de bunu konuşuyorum. Allah aşkına şu yardımcı doçentlik olayı nedir? Şunu bir gözden geçirin. Yardımcı doçentlikle ön kesiyoruz. Dünyanın kaç yerinde acaba yardımcı doçentlik var? Ben araştırdığım yerlerde doğrusu böyle bir mekanizma pek görmüyorum. Bunu birileri birilerini oyalamak için yapmışlar. Bu, gerçekten ilmiye sınıfına bir paravan, engel oluşturuyor. Bunu aşmamız lazım ve aşacağımıza inanıyorum” diyerek bir sosyal yaranın altını çiziyor.

Bu konuyla ilgili bazı tespitlerim var. Bu tespitleri sizinle paylaşmak istiyorum. Dünya akademisinde karşılığı “Asssintance of Prof. Dr.” olarak bu kadro mevcuttur. Ancak dünya akademisinde ilerlemesi için gerekli şartlar oluşturularak onların hem yetkinliği artırılır hem de bir an önce profesör olmaları için desteklenirler.

Bir başka nokta ise yardımcı doçentler ülkemizde hamal gibi, sekreter gibi kullanılıyor. Ülkemizde yardımcı doçentlik, derse girmek, idari veya akademik yetki çerçevesinde üst düzeyde olan doçentlerin yahut profesörlerin kendi yapmak istemedikleri, yorulmaktan kaçındıkları yerlerde kullandıkları/ yararlandıkları kadrodur.

Türkiye genelinde 35.000 civarında yardımcı doçent kadrosunda çalışan mevcuttur. En yakın tarihten geriye doğru gidildiğinde, Türkiye’de gerek ulusal gerekse uluslararası yayın sayısı ve niteliği açısından neredeyse 1. sıradadır. Çünkü, akademik olarak gelişme ve yenilikleri daha yakından takip ederler, hem kendilerini geliştirme esasında hem de üç yılda bir yenilenecek sözleşmeleri için. Yani yardımcı doçentler başarılıdır. Onların önlerinin açılması gerekir.

Mevcut yardımcı doçentlerin neredeyse tamamı önlerine çıkarılmış olan yabancı dil merkezli sınavdan alınacak puan sebebiyle beklemektedir. Söz konusu yabancı dil sınavı ile ilgili olarak geçmiş yıllarda yerine adam sokma, belli ücret karşılığında cep telefonu vs. gibi enstrümanlar yardımıyla sınavda yardım alma gibi unsurlar kullanılmıştır. Öte yandan devletin sınavla ve yükseköğretimi düzenlemeyle ilgili kurum ya da kuruluşlarının içinden yardım alarak sınav döneminde özel sınıflar oluşturup bu sınıfların salon başkanı ya da gözetmelerini de buna göre ayarlayarak ilgili kişilerin sınavı geçmelerini sağlamak gibi yöntemler kullanılmıştır. Buna gerek kalmamalıdır.

Yardımcı doçentlerin büyük çoğu gariban Anadolu insanıdır. Bu insanlara sahip çıkmak gerekir. Bu insanlar milli ve yerli insanlardır. İmkanı olmadığı için İngilizce öğrenememiş olmak önlerinde bir engel olmamalıdır.

Sonuç olarak yardımcı doçentlik bir mesele değildir, mesele yardımcı doçentlik kadrosunu bilim adamlarının ilerlemesine bir engel olarak kullanılmasıdır. Bu sebeple bu insanların önünün açılması gerekmektedir. Bu da iki yolla muhtemel görünmektedir. Birincisi doçentlik müracaatında yabancı dilin bir baraj/ kriter/ engel olmaktan çıkarılmasıdır. Böyle bir düzenleme yapıldığında muhtemelen altı ay ya da bir yıl içerisinde sayısı yaklaşık olarak 35.000’i bulan yardımcı doçentler, doçentlik sınavından başarıyla geçecektir. İkincisi ise, ülkemizde geçmişte yapıldığı gibi (Turgut Özal dönemi) ya yardımcı doçentlerin doğrudan doçentliğe yükseltilmesi, bu olmuyor ise belirli bir hizmet yılı, yayın puanı esas alınarak buna yönelik bir düzenleme yapılmasıdır.

Evet Cumhurbaşkanımızın bu yaraya parmak basması akademik dünyayı heyecanlandırmıştır. Bu konuda olumlu adımlar atılmalıdır. Yardımcı doçentler YÖK’ten ve cumhurbaşkanımızdan yardım bekliyor.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39