• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

F-16'lar için keskin atış izni gündemde

F-16&#39lar için keskin atış izni gündemde
PKK’yla mücadelede F16’ların kullanımında devrim yaratacak bir düzenlemeye gidiliyor. F-16’lara 250, 100 ve 50 metreden hassas atış yapma izni verilmesi gündemde...
Cevheri Güven'in haberi

Yurt içinde yerleşim yerleri ve dost birliklere en az 4 km. uzaklıktaki hedeflere atış yapabilme hakkı olan F-16’lara 250, 100 ve 50 metreden hassas atış yapma izni verilmesi talep edildi.

Hava akınlarıyla ilgili yürürlükteki yönergelerde uçakların iç güvenlik kapsamındaki hedeflere atış yapabilmeleri için dost birliklerden ve yerleşim yerlerinden yurt içinde 4 kilometre, yurt dışında ise 2 kilometre uzaklık kriteri bulunuyor. Ancak yeni nesil mühimmatlar ve yerli üretim lazer güdümlü bombalarla ulaşılan atış keskinliği sayesinde yönergelerin değiştirilmesi talep ediliyor.

Yeni mühimmat Kandil’de kullanıldı

Son Kandil operasyonlarında da kullanılan ve yüzde 98’lik atış isabeti sağlanan mühimmatlar için talep edilen atış mesafe değişiklikleri 2 ve 4 km’den 250 metre ve 100 metreye indirilmesi şeklinde. Çok hassas hedefler için ise 50 metre vuruş mesafesi talep ediliyor. Yönergelerdeki eski mühimmatlara göre hazırlanmış mühimmat mesafe kısıtlamaları nedeniyle, Heron’lar tespit yapsa bile yerleşim yerlerine yakın alanlarda F-16’lar kullanılamıyordu. Diyarbakır 2. Hava Kuvveti yeni nesil mühimmatlarla sıcak çatışmaların içinde bile atış yapılabileceğini belirten bir sunum yaptı.

Koşaner’e sunuldu sonuç alınamadı

Yeni mühimmatların atış keskinliğiyle ilgili bilgiler istifa eden eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in Diyarbakır’a yaptığı ziyaret sırasında kendisine sunuldu. Diyarbakır’da 2. Kuvvet Harekat Merkezi’nde yapılan toplantıda, dönemin 2. Kuvvet Komutanı Akın Öztürk tarafından Orgeneral Koşaner, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin’e konu bir sunumla anlatıldı.

Orgeneral Koşaner ve Orgeneral Ceylanoğlu’nun olumlu yaklaştığı konuya İntirnet Andıcı davası kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılınca GATA’ya yatan Korgeneral Pekin karşı çıktı. Edinilen bilgilere göre konu Ankara’da ele alınırken Orgeneral Aslan Güner de olumsuz görüş belirtti. Daha sonra Orgeneral Koşaner imzasıyla yayınlanan İç Güvenlik Harekat Direktifinde, mühimmat mesafeleriyle ilgili düzenleme yeralmadı.

F-16’lar anında vurabilsin diye!..

Konunun yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve 2. Başkan Orgeneral Hulusi Akar tarafından yeniden ele alınabileceği öğrenildi. Mesafe kısaltılmasıyla birlikte yerleşim yerlerine yakın alanlarda tespit edilen teröristler ve en önemlisi çatışma anında Dost Birliklerle çok yaklaşmış terörist gruplar, F-16’lar tarafından yeni nesil mühimmatlarla vurulabilecek. F-16’ların etkin kullanılabilmesi için satıh birlikleriyle müşterek eğitim yapılması da talep ediliyor. Daha etkin ve sürekli bir destek için kara birliklerine direk BHHM’ye (Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi) ulaşım hattı ve izni veya uçaklar bölgeye geldiğinde onlarla temas kurabilecek yer-hava telsizleri ile donatılmaları da gelen talepler arasında. Kırsala çıkacak Polis Harekat Timleri’ne de aynı eğitim ve techizatın verilmesi de gündemde.

TAM İSABET MÜHİMMATI

‘Cirit’ tüm testleri başarıyla tamamladı

TÜRKİYE uzun yıllar lazer güdümlü mühimmata sahip değildi ve tedarik edilmesi de oldukça zordu. Ancak Türkiye artık kendi lazer güdümlü mühimmatını kendisi üretebiliyor. Lazerli Cirit füzeleri de bütün denemeleri başarıyla geçti. Cirit’ler Hellfire yerine kullanılacak durumda.

KLASİK MÜHİMMATA SON

İsabet yüzde 60’lardan yüzde 98’lere yükseldi

Son dönemde yapılan hava harekatlarında klasik mühimmat ile yapılan atışlarda 26 hedeften 15’i tam isabetle vuruldu. Yani eski nesil silahlarla isabetli vuruş %60 civarında gerçekleşebildi. Modern mühimmatla ise 15 hedeften 14’ü tam isabetle vuruldu. Yani % 96-98 civarında tam isabet sağladı.

YENİ NESİL HERONLAR

Heron lazerliyor uçak ve helikopterler vuruyor

TSK envanterindeki yeni heronların en önemli özelliği lazer işaretlemesi yapabiliyor olmaları. Heron gördüğü hedefi lazerle işaretleyince havadaki savaş uçakları ya da helikopterler yüksek isabetli atış yapabiliyor. Heronların lazer işaretleme sistemlerinin de yerli imkanlarla geliştirildiği belirtiliyor.

2. DAĞLICA BASKINI BÖYLE ÖNLENDİ

Baskın ihbarının alındığı anda F-16’lara anında kalk emri verilmesi de istenilen düzenlemeler arasında yer alıyor. 19 Ağustos’ta Dağlıca Karakolu’na yapılan baskın girişimine karşı Zaman Duyarlı Hedef Konsepti uygulandı. 15 dakika içinde bölgeye gelen F-16’lar Heronlar’dan aldıkları koordinatlara yaptıkları atışlarla karakolu baskından kurtardı ve 16 terörist öldürüldü.

YÖNERGE ÇIKARILSAYDI

F-16’lar Kato’da PKK’lı grubu imha edecekti

IŞIK Koşaner ve dönemin komutanlarına yapılan sunum, bazı komutanların itirazlarına takılmayıp da yönerge haline gelebilseydi bazı operasyonlar sonuçsuz kalmayacaktı. Bu operasyonlardan birisi de Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi kırsalında bulunan Kato Dağı bölgesinde yaşandı. Heron’lar bir grup terörist tespit etti. Şırnak 23. Sınır Tümen Komutanlığından havalanan 2 Kobra tipi helikopterle PKK’lılar yaylım ateşine alındı. Ancak Heron tespitinde helikopter kullanılması PKK’lıların dağılmasına fırsat veriyor. Uçak mühimmatındaki kısıtlamayı 250 metreye düşüren yönerge değişikliği yetişseydi, Beytüşşebap’a 1 km yakındaki teröristlere lazer güdümlü F-16’larla vuruş yapılabilecekti. F-16’lar Heron’un lazerle belirlediği koordinata kilometrelerce uzaktan atış yapabiliyor ve teröristlerin sesi duyması imkansız hale geliyor.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39