• BIST 9090.31
  • Altın 2324.753
  • Dolar 32.3724
  • Euro 34.9675
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

F. Bahçe hangi halde küme düşmez?

F. Bahçe hangi halde küme düşmez?
Federasyon, F. Bahçe hakkındaki kararın sezon sonunda verileceğini açıklamıştı. Bu kararı etkileyecek en önemli faktör ne biliyor musunuz
Yazıya başlık olan konunun oldukça psikolojik etkenleri var.

Fenerbahçe, Spor Toto Süper Lig'de son 20 maçtır yenilmiyor.

Son yenilgisini geçen sezonun 16. haftasında Ankaragücü'ne karşı deplasmanda 2-1'lik skorla alan sarı-lacivertliler, bu maçın ardından çıktıkları 20 maçta 19 galibiyet, 1 beraberlik elde etti. Geçtiğimiz sezon Spor Toto Süper Lig'in 27. haftasında Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadı'ndan oynanan karşılaşmada Bursaspor’la berabere kalmamış olsaydı, 20 maç üstüste galip gelerek, uzun yıllar kırılması oldukça güç bir rekora imza atmış olacaktı.

Ligin ilk haftasında Orduspor'a karşı aldığı 1-0'lık galibiyetle, Kadıköy'de üst üste 24. maçını yenilmeden tamamlayıp, ligde art arda 10. maçını kalesinde gol görmeden geride bırakan sarı-lacivertliler, Gaziantepspor deplasmanında aldığı 3-1'lik galibiyetle de, deplasmanda arka arkaya 10. galibiyetini elde ederek, bu alanda ligin rekorunu eline geçirdiler.

Bu istatistikleri neden verdiğimize gelince...

Fenerbahçeli futbolcuların bu sezon yükleri önceki yıllara göre oldukça ağır.

Öyle ki, 2011-2012 sezonunda oynayacakları maçların sonuçlarına ilişkin skorborda yazdıracakları skor, şike soruşturmasını yürüten savcıların geçtiğimiz sezon oynanan maçların sonuçlarına dair ortaya koymaya çalışacakları kanıtlar kadar ağırlık kazanacak.

Fenerbahçeli futbolcuların işi hakikaten zor. Allah yardımcıları olsun.

Geçtiğimiz sezon şampiyonluğu alınteriyle kazandıklarını ispat etmeleri, bu sezon gösterecekleri başarıyla birebir ilgili...

İnsan sadece biyolojik bir varlık değildir. Aynı zamanda psikolojik bir varlıktır.

Bu nedenle görevi, makamı, sorumluluğu ne olursa olsun, insanlar yaşadıkları toplum içindeki olaylardan etkilenirler.

Yaşanan hadiseler, kimi kararları almakta ya da almamakta kolaylaştırıcı veya zorlaştırıcı psikolojik bir etki yapar. Bir konuda karar alması gereken insanların kendilerini baskı altında hissetmelerine neden olur. Öyle ki, almayı düşündükleri kararla, nihayetinde aldıkları karar arasında fark oluşur.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, lig başlarken yaptığı açıklamada, sürmekte olan hukuki süreç ardından ortaya çıkacak sonuca ait kararı, 2011 - 2012 futbol sezonunun sonunda almaya karar verdiklerini açıkladı.

Bu kararın alınması öyle pek kolay olmayacak gibi...

F. Bahçe yazının başında yer verdiğimiz istatistikleri allak bullak ederek bu sezon da maçlarını kazanmayı sürdürür ve sezon sonunda şampiyon olarak ipi göğüslerse, “pardon, siz geçen sene hak etmeden şampiyon olmuştunuz” diyerek geriye dönük bir kararla küme düşürülmesi mümkün olur mu?

Buna cesaret edebilecek bir merci bulunur mu?

Geçtiğimiz sezon olduğu gibi bu sezon da çatır çatır top oynayarak maçlarını kazanan Fenerbahçe hakkında olumsuz bir karar almak kolay olur mu? Kamuoyu vicdanı bunu benimser mi?

Bu nedenle, sezon sonunda F. Bahçe hakkında alınacak kararla, takımın bu sezon ortaya koyacağı futbol ve lig sonunda alacağı sonuç arasında birebir bağlantı olacak.

Fenerbahçe hakkında verilecek hukuki kararın şekillenmesinde, F. Bahçeli futbolcuların bu yıl ortaya koyacakları performansın büyük etkisi olacak. Deyim yerindeyse ip onların elinde. Bu yıl şampiyon olması durumunda F. Bahçe’yi kimse bulunduğu yerden daha geri duruma düşürecek karar alamaz, almaya cesaret edemez.

Biliyorsunuz, F. Bahçe spor kulübü başkanı Aziz Yıldırım hakkındaki idialar nedeniyle 2.5 aydır cezaevinde. Şike soruşturmasıyla ilgili gelişmeler, F. Bahçe’nin bu yıl ki şampiyonluğuna gölge düşürdü.

G. Saraylı dostlarımdan pek çoğu, F. Bahçe’nin geçtiğimiz sezon oynadığı maçların kıran kırana geçtiğini ve bir çok maçı son anda oldukça zorlanarak çevirdiğinden hareketle, sahada oynanan futbolda bir şike etkisi görülmediği kanaatindeler.

Eğer Fenerbahçe bu sezonu şampiyon olarak tamamlarsa, bir önceki sezona yönelik iddialar nedeniyle sizce küme düşürülmesi söz konusu olabilir mi? Bu yükün altına girecek ve buna cesaret edecek yönetici bulunur mu? Ben böyle bir duruma ihtimal vermiyorum.

Ligin son şampiyonu F. Bahçe, Gaziantepspor galibiyetiyle aynı zamanda genel olarak ligde üst üste 20. maçını da yenilmeden tamamladı. Lig tarihinde deplasmanda 10 maç üst üste kazanan ilk takım olarak rekor kırdı. Kolay iş değil bunlar.

Sadece geçen yıla bakmayın, son 10 yıla bakın...

Son 11 yılda 4 büyüklerin sadece kendi aralarında oynadığı maçların puan durumuna göre

En çok kazanan Fenerbahçe...

En az yenilen Fenerbahçe...

En çok gol atan Fenerbahçe...

En az gol yiyen Fenerbahçe ...

En çok puan alan Fenerbahçe...

Yani 4 büyüklerin aralarında oynadığı maçlarda tüm kategorilerde, uzak ara en başarılı takım Fenerbahçe...

Tüm bu başarılar şikeyle mi geldi?

Üstelik bu dönemde 4 ayrı başkan var...

Haluk Ulusoy-Levent Bıçakçı-Hasan Doğan-Mahmut Özgener.

Yüzlerce farklı hakem var...Takımların başkanları farklı...Yöneticiler farklı...

Yani, ne hakem satın almaktan söz edebilirsiniz...Ne oyuncu ayarlamaktan...

Dr. Gürkan Kubilay’ın istatistiki verilerden derlediği sonuca göre, konu ''takım başarısı'' ise, ligin son 10 yılda lideri açık ara Fenerbahçe...

Rıdvan Dilmen’in dediği gibi, sadece ''Fenerbahçe'ye ne olacak?'' diye sormasınlar, savcılıkta dosyası bulunan diğer “12 takıma da ne olacak?'' diye sorsunlar. Düşecekse minimum 5 takım düşecek, düşmeyecekse kimse düşmeyecek.

Şike rüşvet gibidir. Yani çift taraflıdır. Alan da vardır, veren de...

Fener bu işe bulaştı ise, suç ortakları cezasız kalmayacaktır herhalde...

Aziz Yıldırım’ın F. Bahçe dışında yargı ile bir başka sorunu var mı, o konu yazımızın bahsi dışında.

Fakat bir gerçek var ki, F. Bahçe hakkında savcılıkta duran dosyayı sonuçsuz bırakmak büyük ölçüde F. Bahçeli futbocuların elinde. Bu sene rekorları devirerek maçları kazanmayı sürdürür ve nihayetinde şampiyon olurlarsa, F. Bahçe hakkında kimse geriye dönük bir karar alarak sezon sonunda küme düşüremez, buna cesaret edemez, ederlerse bu kararın kamuoyu vicdanına sineceği beklenemez.

Benim düşüncem bu yönde.

Prof. Dr. Osman Özsoy – Haber 7
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39