• BIST 9141.48
  • Altın 2325.41
  • Dolar 32.3762
  • Euro 35.0131
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C

Facebook Türkiye'nin Şeffaflık Raporu'nu yayımladı

Facebook Türkiye'nin Şeffaflık Raporu'nu yayımladı
Microsoft, Twitter ve Google'dan sonra Facebook'ta Türkiye hakkında bir şeffaflık raporu yayımladı. Facebook, hükümetlerin kendisinden istedikleri bilgiler hakkında kullanıcıları bilgilendirdiği raporunda, özellikle Gezi eylemleriyle ilgili madde
Hayatlarımıza adeta eklemlenmiş olan sosyal paylaşım platformları, kişisel bilgilerimizin gizliliğini ne kadar koruyor? İşte bu durumu açıklığa kavuşturmak isteyen Facebook, Türkiye'nin Şeffaflık Raporu'nu yayınladı. Hükümetin kullanıcıların bilgilerini istediği ve Facebook'un da bu isteklere ne cevap verdiğinin anlatıldığı raporda, Türk yetkililerin istediği 173 kişiye karşılık Facebook'un da 96 veriyi sağlamış olduğu haberini verdi.

Microsoft, Google ve Twitter'ın ardından sosyal paylaşım platformu Facebook da hükümetlerin kendisine yönelttiği bilgi edinme talepleriyle ilgili açıklama yaptı. Facebook'un Salı günü açıkladığı verilere göre taleplerde başı Amerikan makamları çekiyor.

Facebook, Amerikan makamlarının 20 bin ila 21 bin Facebook kullanıcısını izlemeye aldığını ve bunlarla ilgili 11 bin ila 12 bin bilgi talebinde bulunduğunu bildirerek, taleplerin yüzde 79'una yanıt verdiğini açıkladı. Bilgi taleplerinin büyük bölümünün ulusal güvenlik ve suç takibatı ile ilgili olduğunu belirten Facebook, dağılımla ilgili verileri açıklamalarının yasalar uyarınca mümkün olmadığını kaydetti ve Amerikan hükümetini daha fazla şeffaflığa izin vermeye çağırdı.

Facebook ve diğer teknoloji şirketleri, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’ya gizli veri toplama çalışmalarında yardımcı olmakla eleştiriliyor. Kamuoyuyla paylaşılan bu ilk ‘şeffaflık raporu' ile şirketin, kullanıcıların güvenini kazanmaya çalıştığı değerlendirmeleri yapılıyor.

“Gezi ile ilgili Türkiye'ye bilgi iletmedik”
Facebook'un açıkladığı verilere göre Türk makamları ise şirkete 173 kullanıcıyla ilgili 96 veri talebinde bulundu. Şirket, bu taleplerden yaklaşık 45'ine yanıt verildiğini bildirdi. Facebook hukuk dairesi başkanı Colin Stretch, “Bu taleplerin çoğuna karşı mücadele veriyoruz. Hukukî açıdan eksiklikler bulunduğunu düşünüyorsak geri çeviriyoruz. Genel ya da geniş kapsamlı talepler geldiğinde kapsamını daraltıyoruz. Belli bir talebi yerine getirmemiz isteniyorsa, genelde isim gibi sadece temel kullanıcı bilgilerini paylaşıyoruz” dedi.
Facebook sözcüsü Sarah Feinberg ise Gezi protesto eylemleri kapsamında Türk makamlarına bilgi vermediklerini bir kez daha vurgulayarak, “Raporda açıklanan Türkiye'ye dair veriler, çocuk istismarı ve olağanüstü hâl kanun uygulamalarına ilişkin talepleri içermektedir” diye konuştu.

Almanya 4'üncü sırada
ABD'den sonra ikinci sırada 3 bin 245 başvuruyla Hindistan geliyor. Hint makamlarının hakkında talepte bulunduğu 4 bin 144 kullanıcıdan yarısıyla ilgili en azından bazı bilgilerin iletildiği kaydedildi. Üçüncü İngiltere bin 975, dördüncü Almanya bin 886, beşinci İtalya bin 705 ve altıncı Fransa bin 547 bilgi talebinde bulundu. Almanya'dan şirkete yaklaşık 2 bin talep yöneltildiği, vakaların yüzde 37'sinde bilgilerin makamlara iletildiği bildirildi. Facebook 2012'nin son yarısında ise hükümetlerden toplam 21 bin 389 başvuru geldiğini kaydetti.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39