• BIST 9113.63
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Fethullah Gülen yeşil pasaportu nasıl aldı?

Fethullah Gülen yeşil pasaportu nasıl aldı?
Fethullah Gülen, Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde "suç işlemek amacıyla çete oluşturmak" suçlamasıyla soruşturma açılmasından kısa süre sonra rahatsızlandığı ve daha önce gittiği gibi tedavi göreceği iddiasıyla ABD'ye gitti.
Ancak yeşil pasaport hakkı bulunmayan Gülen'in bu ayrıcalığı nasıl aldığı merak konusu.
 
Fethullah Gülen'in 1999'da ABD'ye, Diyanet'ten istifa etmesine rağmen kanunla düzenlenen kişilere verilen yeşil pasaportla gittiği ortaya çıktı
 
Diyanet'ten istifa eden ilkokul mezunu olan Fethullah Gülen, yalnız kanunla düzenlenen kişilere verilen bu pasaportla 21 Mart 1999'da ABD'ye uçtu ve bir daha da geri dönmedi. 
 
EVRAKTA SAHTECİLİK 
İlkokul mezunu Gülen, çıkışta A 1084** numaralı yeşil pasaportu kullandı. Ancak Diyanet'ten ve vaizlikten emekli değildi. 20 Mart 1981'de Diyanet'ten 6/7 kıdem ve derece ile istifa ederek ayrılmıştı. Dolayısıyla yeşil pasaportu alma hakkı yoktu. Buna rağmen yeşil pasaport alabilen Fethullah Gülen, bu sayede İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 21 Mart 1999'da yurtdışına çıktı.

Aslında Fethullah Gülen, TR-A 1334** numaralı mavi pasaporta sahipti ve 1986 ile 1991 arasında kullanmıştı. Daha sonra TR-E 2986** numaralı bir başka pasaportu daha olan Gülen, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki paralel yapı uzantıları sayesinde yeşil pasaport aldı. Fethullah  Gülen, Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde "suç işlemek amacıyla çete oluşturmak" suçlamasıyla soruşturma açılmasından kısa süre sonra rahatsızlandığı ve daha önce gittiği gibi tedavi göreceği iddiasıyla ABD'ye gitti. O dönemde paralel örgütün yayın organı Zaman gazetesi, "tedavi için ABD'ye gittiğini" yazmıştı. Gazeteye göre Gülen, Mayo Klinik'te 4 gün kontrolden geçecekti. Ancak o tarihten sonra bir daha Türkiye'ye dönmedi. 

 
YEŞİL PASAPORTU KİMLER ALABİLİR?
TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar, kadro derecesi 1, 2, 3 olan devlet memurları ve bu derecede iken emekliliği hak edenler, 1. 2. ve 3. derece kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışırken emekli olan devlet memurları, emekli kesenekleri 1., 2. ve 3. derece üzerinden kesilerek Emekli Sandığı'na yatırılan çalışanlar ile bu durumda emekli olan sözleşmeli devlet memurları, Büyükşehir, il, ilçe ve 1. kademe belde belediye başkanları, devlet sporcuları, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından özelleştirilmeden önce hususi pasaport alma hakkını elde etmiş olan ve sosyal güvenlik yönünden Emekli Sandığı'na bağlı kamu görevlisi olmak şartlarından birini taşıyanlara verilir. Yeşil pasaport almaya hak kazananların 18 yaşından küçük erkek ve kız çocukları ile 18 yaşını bitirdikten sonra, çalışmayan, evli olmayan ve hak sahibi ebeveyni ile birlikte ikamet eden reşit kız çocukları da 5 yıl süreyle yeşil pasaporta hak kazanır. 
 

Sabah

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39