• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C

GEZİ PARKI'NI DA YÖNLENDİRDİLER

GEZİ PARKI'NI DA YÖNLENDİRDİLER
Gezi Parkı eylemlerinin dış bağlantıları çözülüyor. Olayların arkasında Turuncu Devrim ve Arap Baharı'nı örgütleyen Occupy, Otpor/Canvas gibi oluşumlar var.
Olayların arkasında Turuncu Devrim ve Arap Baharı'nı örgütleyen Occupy, Otpor/Canvas gibi uluslararası oluşumlar var. ODTÜ eylemlerinde de süreci yönlendirmeye çalışan aynı gruptu. Turuncu devrimleri ve Arap Baharı'nı yönlendiren Occupy, Otpor ve Canvas'ın Taksim eylemlerinden önce devreye sokulduğu ve Gezi Parkı olaylarının da buradan yönetildiği tespit edildi.

TWİTTER'DA ÖRGÜTLENDİLER

Taksim olaylarını yönlendiren bazı eylemcilerin tişörtlerinde "#OCCUPYTURKEY" yazısı dikkat çekiyordu. Eylemlerin en şiddetlendiği 31 Mayıs ve 1 Haziran günlerinde de Twitter'da en çok kullanılan etiketlerden biri "#occupyturkey"di. Türkiye ve dünya gündemi listesinde ise en üstte "#DirenGeziParkı"vardı.

FACEBOOK'TA ÜYE ARTIŞI

Facebook'ta ise, bu eylemler hakkında en hızlı bilgilerin paylaşıldığı ve güncel gelişmelerin aktarıldığı sayfa "Occupy Turkey" oldu. Sayfa 1 Haziran saat 3.00 civarında 16 bin üyeye sahipken aynı gün saat 23'te 40 bin üyeye ulaşmış durumdaydı.

YUGOSLAVYA'YI PARÇALAYAN EYLEMLER

İşgal etmek anlamına gelen "Occupy" ilk kez 2011'de Wall Street'teki eylemler için kullanılan bir simge oldu. Wall Street eylemlerinin başını Otpor ve Canvas adlı oluşumlar çekiyordu. Otpor, ilk kez Balkanlar'da ortaya çıkmış ve Yugoslavya'yı parçalayan eylemleri örgütlemişti. Bu oluşum daha sonra isim değiştirerek farklı ülkelerdeki sivil operasyonlarda da kullanılmak üzere Canvas adını aldı. Kurucuları, Otpor'un kurucularıyla aynıydı. 2011'de başlatılan Arap Baharı'nda Otpor/Canvas büyük rol oynadı ve başlattığı 6 Nisan Gençlik Hareketi gibi oluşumlarla süreci yönlendirdi.

GEZİ PARKI'NI DA YÖNLENDİRDİLER

"Occupy" Gezi Parkı eylemlerinde de başından beri süreci yönlendiren portallardan biri oldu. İlk başta "DirenAnadolu" olarak devreye sokulan uzantı eylemler başladığında da #DirenGeziParkı etiketiyle en etkili mecralardan biri haline geldi. Sayfanın devreye sokulduğu tarih de oldukça önemli. Aralık 2012'de kurulduğunda "DirenAnadolu" bağlantı adını seçerken, "livestream" adlı video yayın sitesindeki hesaplarının adı da "revoltistanbul"du. "Revolt" İngilizce "ayaklan" veya "diren" demek. Gezi parkındaki eylemlerde sağa sola yazılan yazılarda, pankart ve afişlerde sıkça kullanılan bir ifadeydi aynı zamanda. Bu faaliyetlerin daha da gerilere gidiyor aslında. "Occupy Turkey" Facebook sayfası Aralık 2012'de kurulmadan önce, Wall Street eylemlerinin başladığı dönemde "Ayaklan İstanbul / Occupy İstanbul" adıyla bir sayfa oluşturulmuştu. Sayfa üyeleri çeşitli aralıklarla "Revolt (Ayaklan) İstanbul" eylemleri düzenleyip, Otpor/Canvas denetiminde bir halk hareketi için nabız yokluyordu. Geçmişte ODTÜ eylemlerinde de süreci yönlendirmeye çalıştılar.



Kaynak: Türkiye Gazetesi
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39