• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • Kayseri 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C

GÜL BİR İLKE İMZA ATTI

GÜL BİR İLKE İMZA ATTI
“Kazakistan’ın Parlayan Çehresinden Büyük Gurur Duyuyoruz”
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev onuruna resmî akşam yemeği veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türk dünyasının iki büyük dalı olan iki ülke, bundan sonra da yakın dayanışma içinde olacak” dedi. Çankaya Köşkü’ndeki yemeğe TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel de katıldı. Yemekten sonra Cumhurbaşkanı Gül’e, Kazakistan’ın en yüksek nişanı olan “Altın Kartal Nişanı” tevdi edildi.

"Altın Kartal Nişanı"
Takdimi
Cumhurbaşkanı Abdullah
Gül’ün Konuşması

Cumhurbaşkanı Gül, yemekten önce yaptığı konuşmada, Kazakistan ile diplomatik ilişkilerin tesisinin 20. yıl dönümünde gerçekleşen ziyaretin mükemmel seviyedeki iki ülke ilişkilerine yeni boyutlar kazandıracağını belirtti.

Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyarak büyükelçilik açan ilk ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, dost ve kardeş Kazakistan’ın her alanda gerçekleştirdiği atılımlarla uluslararası toplumun saygın bir üyesi olmasından kıvanç duyduğunu belirtti.

TÜRK DÜNYASININ İKİ BÜYÜK DALI

Ulu bir çınar olan Türk dünyasının iki büyük dalını oluşturan iki ülkenin bundan sonra da yakın dayanışma içinde olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, kendi tabiriyle “Türk Dünyasının Aksakalı” olan Nazarbayev’in dirayetli liderliğiyle komşularıyla sınır sorunlarını çözdüğünü ve gelecek nesillere en büyük hediyeyi bıraktığını ifade etti.

“TÜRK KONSEYİ, BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİN EN MÜŞAHHAS NİŞANESİDİR”

Kapsamlı bir kalkınma hamlesine imza atan Kazakistan’ın, sahip olduğu zenginlikleri büyüme ve sosyal refah projelerinde başarıyla seferber ettiğini ve hızla kalkınarak bölgesinde lider bir ülke haline geldiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Zat-ı Devletlerinin vizyonu ve çabaları sayesinde bugün Astana sıfırdan yaratılmış, parlak bir kuzey yıldızı hüviyetine bürünmüştür. Astana’nın ve Kazakistan’ın bu parlayan çehresinden sizin kadar bizler de gurur duyuyoruz. 2009 yılında düzenlenen Nahçıvan Zirvesi’nde, kuruluşunda beraber öncü rol oynadığımız ve yarın bayrağını birlikte göndere çekeceğimiz Türk Konseyi, Türk milleti olarak birlik ve beraberliğimizin en müşahhas nişanesidir. Öte yandan, Aziz Dostum, Cumhurbaşkanı Sayın Nazarbayev’in girişimiyle hayata geçirilen ve halen Dönem Başkanlığını yapmaktan onur duyduğum Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) bölgemizin barış ve istikrarına önemli katkılar sağlayan bir platform haline gelmiştir.”



10 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ HEDEFİ

Cumhurbaşkanı Gül, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin bugün yapılan ilk toplantısının, iki ülke ortaklığının daha da ilerletilmesini sağlayacak kurumsal altyapıyı oluşturduğunu belirterek, siyasi, ekonomik, savunma ve kültürel alanlardaki ilişkilerimizin daha da derinleşeceğine olan inancını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, “Hâlihazırda 4 milyar Dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz, gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. 10 milyar Dolar ticaret hacmi hedefine kısa sürede ulaşmak için elbirliğiyle çalışacağız. Bu kapsamda Kazakistan’ın ekonomisini çeşitlendirme stratejisini kararlılıkla destekliyoruz. İhtiyaç duyulabilecek ileri teknoloji ve yenilikçi projeler konusunda iş birliğine hazırız. Bugün imzalanan Yeni Sinerji Eylem Planı, ekonomik ve ticari ilişkilerimizdeki ivmeyi güçlü şekilde geleceğe taşıyacaktır” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, Türk iş adamlarının Kazakistan’da başarılı işler yaptığına işaret ederek Kazak sermayesinin Türkiye’ye olan ilgisini memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ULAŞIM PROJELERİ

Cumhurbaşkanı Gül, “İlişkilerimizin daha da yoğunlaştırılması için hava, kara ve demiryollarından etkin, kesintisiz ve entegre olarak istifade edilmesi elzemdir. Modern İpek Yolu olarak adlandırdığımız ve Zat-ı Devletlerinin de desteklediği Orta Hat Demiryolu Projesi’ne bu bakımdan büyük önem veriyoruz. Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı’nın tamamlanmasıyla, Aktau Limanı üzerinden kardeş ülkelerimiz birbirine demir ağlarla bağlanmış olacaktır” dedi.

TÜRK DÜNYASININ AKSAKALI

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev tarafından kendisine tevdi edilecek olan Altın Kartal Nişanı’nı büyük bir şeref ve kıvanç ile taşıyacağını belirterek teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, “Türk Dünyasının Aksakalı” olarak ortak tarih ve kültüre sahip, çok geniş bir coğrafyada yaşayan halklarımızın kaynaşması için Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in gösterdiği gayretlerin her türlü takdire şayan olduğuna işaret etti.

TÜRK AKADEMİSİ’NİN TÜRK MEDENİYETİNİN TANITILMASINA KATKISI

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Gül, Türk Konseyi bünyesindeki Türk Akademisi’nin Hoca Ahmet Yesevi’nin diyarı Kazakistan’da kurulmasının her açıdan çok anlamlı olduğuna dikkat çekti ve Akademi’nin dünya çapında tarihçi, akademisyen ve düşünürleri bir araya getirerek büyük Türk medeniyetinin tanıtılmasına önemli katkılarda bulunacağına inandığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, yıllar önce ilk görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in, birkaç senede bir görüşmenin doğru olmadığını söylediğini ve kendisinin de, “Göreceksiniz artık her şey farklı olacak, senede birkaç kez birbirimizi ziyaret edeceğiz” dediğini hatırlatarak, bugün karşılıklı ziyaret ve buluşmaların geldiği noktanın, en büyük mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti.

“ALTIN KARTAL NİŞANINI, İKİ HALKIN DAYANIŞMASININ NİŞANI OLARAK DAİMA TAŞIYACAĞIM”

Yemek konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Gül’e, Kazakistan’ın en yüksek nişanı olan “Altın Kartal Nişanı”nı tevdi etti. Altın Kartal Nişanı’nı alan Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, “Biraz önce söylemiştim, ‘Türk Dünyasının Aksakalı’ değerli dostumuz Cumhurbaşkanı Nazarbayev’den böyle bir nişanı almak tabi ki büyük bir mutluluk kaynağıdır. Türk milleti ile Kazak milletinin birliktelik ve beraberliğinin, kökü aynı olan, aslında aynı milletin farklı farklı devletleri olan iki halkın dayanışmasının ve beraberliğinin nişanı olarak bunu daima taşıyacağım. Bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanına çok teşekkür ediyorum” dedi.

GÜFTESİ CUMHURBAŞKANI NAZARBAYEV’E AİT ESER

Yemeğin ardından gerçekleştirilen kültürel program çerçevesinde ise Devlet Opera ve Balesi sanatçıları güftesi Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e ait “Üş Konır” adlı eseri de icra ettiler.

YEMEĞE KATILAN KONUKLAR

Cumhurbaşkanı Gül ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in yan yana oturduğu protokol masasında TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yer aldı.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39