• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Gül'den sosyal projelere büyük destek

Gül'den sosyal projelere büyük destek
Görev süresinde, 30'dan fazla proje Cumhurbaşkanlığının himayesinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 7 yıllık görev süresinde, aralarında sosyal sorumluluk kampanyaları, kongreler, tarih çalışmaları ve spor etkinliklerinin de yer aldığı 30'dan fazla proje Cumhurbaşkanlığının himayesinde gerçekleşti.

Toplumun her kesimine okuma alışkanlığı kazandırılması ve alışkanlığın geliştirilmesini hedefleyen "Türkiye Okuyor Kampanyası", Gül'ün himayesinde Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Bilişim Derneğinin iş birliğinde kamu, özel kurum ve kuruluşlarının katılımıyla Ocak 2008'de hayata geçirildi. Kampanya kapsamında il ve ilçelerde faaliyetler düzenlendi, oluşturulan alt projelerle okuma alışkanlığının artırılması için çalışıldı.

Gül'ün himayesine aldığı bir diğer proje de trafik konusunda toplumsal bilincin artırılması ve kayıpların azaltılmasını hedefleyen "Trafikte Dikkat 10 Bin Hayat" oldu. Tanıtımı, Nisan 2008'de Çankaya Köşkü'nde yapılan projeyi destekleyen kamu ve özel sektör kuruluşları, "Hayat Kurtarma Platformu" etrafında toplandı. Cumhurbaşkanı Gül, kampanyanın tanıtım filmini de seslendirerek konuya dikkati çekti.

Türk bilim dünyasının en önemli ödülleri sayılan "TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK TWAS Teşvik Ödülleri" de 7 yıl boyunca Gül'ün himayesinde Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenlerle sahiplerine verildi.

Gül, Türkiye'nin onur konuğu olarak katıldığı, dünyanın en büyük etkinliklerinden biri olan 60. Frankfurt Kitap Fuarı'nın 2008'deki açılışına giderek, verdiği önemi gösterdi.

Gül, Türkiye'nin uluslararası kuruluşlar ve etkinliklere ev sahipliği adaylıklarıyla ilgili süreçleri de yakından izledi ve destekledi. 2009-2010 yıllarında Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi (BMGK) Geçici Üyeliği'ne adaylık süreci ve İzmir'in EXPO 2015'e ev sahipliği adaylığıyla ilgili çalışmalar Gül'ün himayesinde yapıldı.

SELÇUKLU'NUN MİRASINA ÖZEL ÖNEM VERDİ

Cumhurbaşkanı Gül'ün himayesindeki çalışmaların arasında tarihi eserlerin korunması, envanterinin çıkarılması ve tanıtılmasına yönelik projeler ön plana çıktı.

"Anadolu Selçuklu Uygarlığı" projesi kapsamında, Anadolu Selçuklu döneminden bugüne ulaşan ve dönemin ekonomik, sosyal, kültürel ve mimari özelliklerini yansıtan eserlerin tanıtımı amaçlandı. Eserlerin yer aldığı bin sayfalık iki ciltten oluşan fotoğraf albümü, Cumhurbaşkanı Gül'ün önsözüyle yayımlandı. Eser, Selçuklu döneminden kalan tüm eserleri kapsayan ilk albüm oldu.

Proje kapsamında "Sultanların Mirası" isimli film hazırlandı ve "Anadolu Selçuklu Şehirleri ve Uygarlığı Sempozyumu" düzenlendi.

Anadolu Selçuklu Uygarlığı projesinin tamamlanmasının ardından yurt dışındaki müzelerde de bulunan Selçuklu eserlerini de kapsayacak bir envanter çalışması olarak "Büyük Selçuklu Mirası" projesinin çalışmaları başladı. Üç yılda 13 ülkede, 250'den fazla şehir, belde ve köyde çekim yapıldı. 50 bin kare fotoğrafın çekildiği, onlarca saat video kaydının yapıldığı çalışma sonucunda, 320 Selçuklu eseri fotoğraf ve videolarla belgelendi. Projenin somut sonucu olarak da, 180 dakikalık belgesel, 2 ciltlik müzeler ve 3 ciltlik mimari eserler kitabı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde 2013 yılında düzenlenen tanıtım toplantısında, Türk medeniyetinin temel taşlarından birisi olarak nitelediği Selçuklu'nun kültür mirasının korunması için her türlü çabayı göstermek gerektiğini söyledi.

DİVRİĞİ ULU CAMİİ, AHLAT VE DİYARBAKIR SURLARI

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın korunmasına yönelik çalışmalar da Cumhurbaşkanlığının himayesinde yürütüldü. Gül'ün 2008'de Sivas'a yaptığı ziyaret sırasında himaye kararı alınan ve koruma çalışmaları hızla devam eden "Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası", himaye kapsamındaki ilk kültür anıtı oldu.

Cumhurbaşkanı Gül, 2009'da Bitlis ziyaretinde Ahlat'ta açık hava müzesi olarak düzenlenen Büyük Selçuklu Mezarlığı'nı ziyaretinin ardından Ahlat ve çevresindeki tarihi mirası korumayı yönelik eylem planı da Cumhurbaşkanlığı himayesine alındı. Ahlat ve yakın çevresindeki Selçuklu tarihi ve kültürel mirasının korunup geliştirilmesi temelinde sosyo-kültürel ve fiziksel gelişmeleri sağlayacak 2007-2013 tarihli "Selçuklu Bölgesi Kültürel Temalı Gelişme ve Eylem Planı" da Cumhurbaşkanlığı himayesinde tamamlandı.

Tarihi Diyarbakır surlarıyla ilgili çalışmalar da Cumhurbaşkanlığının himayesindeki çalışmalar arasında yer aldı. Gül, 2010'un son günlerinde gittiği Diyarbakır'da, kentin "açık hava müzesi" niteliği taşıdığını belirterek, surların Cumhurbaşkanlığı'nın himayesi altına alındığını ve UNESCO'nun kültürel miras listesine girmesi için talimat verdiğini bildirdi.

MİMAR SİNAN'I ANMA

Dünyanın farklı merkezlerinde düzenlenen Mimar Sinan'ı anma faaliyetleri de Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapıldı.

Mimar Sinan'ın yurt içi ve dışında çeşitli etkinliklerle anılması ve farklı kültürlere tanıtılması hedefiyle yürütülen faaliyetler kapsamında, "Mimar Sinan Belgeseli Gala Gösterisi ve Sergi Açılışı" 9 Haziran 2009'da Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirildi. Gül'ün ev sahipliğindeki galada, Mimar Sinan'ın Türkiye ve diğer ülkelerde bulunan eserlerinin yer aldığı 6 bölümlük belgeselin özeti gösterildi.

KÖŞK'TE BİSİKLET TURU

Cumhurbaşkanı Gül, spor etkinliklerine verdiği destekle de dikkati çekti. 40 yılı aşkın süredir Cumhurbaşkanlığının himayesinde olan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 50'nci yılı için Gül, eşofmanlarını giyip bisiklete bindi. Daha önceki yıllarda yarışların genellikle başlangıç veya bitişlerini takip eden Gül, bu yıl desteğini Köşk'te 1,7 kilometre bisiklete binerek gösterdi.

Gül, 2010'daki Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İstanbul Yelken Yarışları'nın startını verdi.

Cumhurbaşkanlığının himayesinde Erciyes Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen I. Uluslararası Selçuklu Sempozyumu, Uluslararası İpek Yolu Kongresi, Ağırnas Mimar Sinan araştırma ve tanıtım faaliyetleri, Necip Fazıl Kısakürek'in vefatının 30'uncu yılı nedeniyle Konya'da düzenlenen etkinlikler, Uluslararası İşbirliği Platformu çalışmaları, 1 ve 2. Uluslararası İstanbul Opera Festivalleri, 16. Türk Dünyası Çocuk Şöleni, Kamu Kalite Sempozyumu ve Kamu Kategorisi Ulusal Kalite Ödülü Töreni, IV. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı, II. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kongresi Cumhurbaşkanı Gül'ün himayesinde yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılında ülkenin olması gereken yer ve hedeflerle ilgili bürokrasi, sivil toplum kuruluşları ve kamuoyuna yönelik çok boyutlu bir eğitim ve etkileşim projesi olan "Türkiye'nin Stratejik Vizyonu 2023"ü himayesine alan Gül, 2023 yılı için Türkiye sınırları içindeki bitkileri kapsayan bir Türkçe Flora'nın hazırlanmasıyla amacıyla yürütülen "Türkiye Florası" projesine de himaye desteği verdi.

Fotoğraf paylaşım platformu "Instagram" başta olmak üzere diğer sosyal medya mecraları kullanılarak Türkiye'nin uluslararası alanda tanıtılması için hayata geçirilen "ComeSeeTurkey" çalışması da Cumhurbaşkanlığının himayesinde gerçekleştirildi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39