• BIST 9079.97
  • Altın 2309.209
  • Dolar 32.3485
  • Euro 35.0814
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C

Gümrük Bakanı Açıkladı: Kiranın tamamını karşılayacağız

Gümrük Bakanı Açıkladı: Kiranın tamamını karşılayacağız
Lisanslı depolara hükümet olarak ciddi destekler verildi. Ayrıca depo kiralarının bugüne kadar yarısını veriyorduk, bundan sonra hükümet olarak tamamını karşılayacağız" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Ankara'nın Polatlı ilçesinde düzenlenen Hasat Bayramı şenliğine katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Tüfenkci, konuşmasının başında hasat bayramının hayırlara vesile olmasını, bol kazanç ve bereket getirmesini temenni etti.

Tarım ürünlerinin fiyatlarının ticaret borsalarında arz ve talep şartlarına göre oluştuğunu anımsatan Tüfenkci, burada alıcı ile satıcının bir araya gelmesiyle fiyatların serbest rekabet ortamında oluşmasını sağlamanın esas amaç olduğunu kaydetti. 

Ekonominin önemli bir parçası olan ticaret borsalarının, etkin ve işleyen piyasa mekanizmasının oluşmasında ve fiyat hareketlerinde istikrarın sağlanmasında en önemli aktör olduğunu dikkat çeken Tüfenkci, "Üretim imkanlarınız ne kadar iyi olursa olsun, üretim kapasitemiz ne kadar yüksek olursa olsun;

pazarlama aşamasında yaşanacak sıkıntılar amaca ulaşmamızı engelleyecektir. Üretim ile pazarlama birbirinin ayrılmaz parçalardır. Konu bir de tarım ürünleri olunca, bu bağ daha da kuvvetlenmektedir. Tarım ürünleri ticaretinde her bir unsur birbiri ile sıkı sıkıya bağlıdır. Üretim, depolama ve fiyat oluşumu önemli.

Polatlı ilçemiz 2011 yılında 20 bin tonla başladığımız lisanslı depoculuk sisteminin ilk adımının atıldığı yerdir. Lisanslı depoculuğu her geçen gün geliştiriyor, yaygınlaştırıyoruz. Lisanslı depolarımıza teslim edilen ürünler karşılığındaki senetler borsalarda işlem görmektedir. Bugüne kadar, 129 adet şirkete Bakanlık olarak kuruluş izni verdik.

48 tanesinin lisanslı depo olarak faaliyete geçmesini sağladık. Bugün son rakamlara baktığımızda ise tüm ülke çapında lisanslı depoculuk sisteminde toplamda 2 milyon 48 bin tonluk kapasiteye ulaştık. Kuruluş izni almış 129 şirketin tamamına lisans verilmesi durumunda ise ulaşılması öngörülen toplam depolama kapasitemiz 10 milyon tonu aşacaktır. İnşallah ürünleriniz bu işlem borsasında da işlem görecek. Uluslararası piyasalarda önemli ve etkin bir aktör haline de getireceğiz.

Lisanslı depolara hükümet olarak ciddi destekler verildi. Özellikle depo kiralarının bugüne kadar yarısını veriyorduk, inşallah bundan sonra hükümet olarak tamamını karşılayacağız.

Ton başına 25 TL yine destek veriyoruz. Ayrıca lisanslı depodaki ürünü teminat gösterip kredi çektiğinizde faiz desteğini de sunarak yarısını karşılıyoruz" şeklinde konuştu. 

24 Haziran seçimlerine de değinen Tüfenkci, "Sizler 24 Haziran'da tercihlerinizi yaptınız, Cumhur İttifak'ının adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden iş başına getirdiniz. Cumhurbaşkanlığı hükümet modelinin ilk uygulayıcısı Cumhurbaşkanımıza kaptanlığı verdiniz. İnşallah yeni modelle beraber bakanlıklar da yapılanacak.

Böylelikle Tarım Bakanlığının da yeniden yapılandığını göreceksiniz. Artık teşvikleri sadeleştireceğiz. 10 kalemden 3-4 kaleme indireceğiz. Böylece verdiğimiz teşvik direkt sizlere gitsin, sizler de o teşvikleri direkt alabilesiniz ve aldığınız teşvikler bir işe yarasın istiyoruz" bilgisini verdi.
Programda MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya da yer aldı. Konuşmaların ardından Elektronik Satış Salonu açılışı gerçekleştirildi.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39