• BIST 8977.96
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Kayseri 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 19 °C

Hacı adaylarına aşı uyarısı

Hacı adaylarına aşı uyarısı
Hacı adaylarının en az 10 gün öncesinden aşılarını yaptırmaları gerektiği belirtildi.

Atatürk Havalimanı Fatih Ergökmen Toplantı Salonu’nda düzenlenen ‘Hac ve Umreye Gidecek Vatandaşlarımıza Sağlık Yardımı’ konulu konferansa katılan Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, program sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Hacı adaylarının 10 gün öncesinden aşılarını yaptırmaları gerektiğini söyleyen Hatioğlu, aşının ancak 10 gün öncesinde yapıldığı zaman koruyuculuğa başladığını ifade etti. Hatipoğlu, “Tabii giderken onları biz bir takım, tansiyon gibi, kalp hastalığı gibi, alerjik döküntüler gibi, mide, bağırsakhastalıklar gibi şikayetlerini olduklarını gördük. Bu durumlarda stres tetikleyici faktör. Hacılarımızın hacı adaylarımızın son gün eşiyle dostuyla vakit geçirdiklerini, bazılarında son gün bavullarını hazırladıklarını gördük. Bizim önerimiz dinlenerek geçirsinler. Yine en büyük isteğimiz son gidecekleri zaman muhakkak bir sağlık kuruluşuna muayenelerini olmaları. Kronik bir hastalıkları varsa çantalarına ilk önce ilaçlarını koymalarını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“EBOLAYA KARŞI BAŞARILI BİR YIL GEÇİRDİK”

Hatipoğlu ayrıca Türkiye’nin ebolaya karşı başarılı bir yıl geçirdiğini ifade etti. Dünyada 25 bin 800 civarında ebola vakasının olduğuna dikkat çeken Hatipoğlu, “10 bin 700 civarında da ölüm var. Ama ülkemizde aldığımız tedbirlerle hiç bir Ebola vakamız yok. THY ile bizim çok iyi bir diyaloğumuz var. THY ile biz tedbirlerimizi o Batı Afrika’nın riskli bölgesine kadar götürdük. Tedbirlerimizi daha orada aldık. Daha uçak kalkar kalkmaz anonslar yapıldı. Ebola riski olan vakalarımız genelde uçak müsaitse arka tarafa alındı. Oradaki bir THY personeli tarafından takip edildi. Havalimanlarına inildiğinde bizim ekiplerimiz giderek riskli olan kişiyi muayene ettiler. Hakikaten risk varsa bunlar bizim referans hastanelerimizi götürüldü. Yaptığımız bütün tetkiklerde hepsi negatif çıktı. Yine hacılarımız içinde hakikaten geçen yıl büyük bir senaryo vardı. Binlerce vaka ve hacdan dönüşte yüzlerce ölüm bekleniyordu. Biz aldığımız tedbirlerle yine riskli olan hacılarımızı alarak referans olan hastanelerimiz götürerek bin 500 civarında hacımızın takiplerini yaptık ve hiç birinde Mers virüsüne rastlamadık. 2014’ü Türkiye gerek Ebola gerekse Mers açısından başarılı tamamlamıştır” dedi.

Seyahat sağlığı çağrı merkezi hakkında da açıklama yapan Hüsem Hatioğlu, 444 77 34 numaralı seyahat sağlığı danışma hattının sadece yurt dışına giden vatandaşların değil, yurtdışına çıkan ve orada yaşayan soydaşlarımıza yardım eden bir işleyişe sahip olduğunu söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39