• BIST 9086.27
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

Hamdi Kınaş, Paralel operasyonlar ve kaçışlar.

Hamdi Kınaş, Paralel operasyonlar ve kaçışlar.
Paralel Yapının en güçlü olduğu illerin başında gelen Kayseri’de İşadamı Hamdi Kınaş’ın tutuklanması, beklenen ancak geç kalınmış bir Kayseri “paralel operasyonunun” işaret fişeğini yakmış oldu.

FETÖ’ya yardım ve yataklık yaptığı gerekçesiyle ‘terör örgütüne finans sağlamak’ suçundan tutuklanan Hamdi Kınaş, daha önce dört defa ifadesi alınmış, beraberinde alınan diğer işadamları ile birlikte serbest bırakılmıştı. 

Paralelle mücadele kapsamında Kayseri’de 148 işadamının ifadesi alınarak, bilgilerine başvurduktan sonrasında serbest bırakılıyor. Yapılan sorgulamalarla, paralel yapı adına toplanan paraların peşine düşülüyor. Bu süreçte epey bilgi ve belge toplanarak finansörler hakkında kabarık bir dosya oluşturuluyor ve ilk tutuklama Hamdi Kınaş ile gerçekleşmiş Daha önce dört defa ifadesi alınan Kınaş’ın tutuksuz yargılanma süreci tutuklanana kadar titizlikle sürdürülüyor. Yapılan teknik takiplerde şahsın paralel yapıya yardım ve yataklık yaptığına dair birçok tespit mevcut. En son geçtiğimiz günlerde 700 bin lira gibi bir parayı Amerika’ya hesabından aktardığı tespit edilen Hamdi Kınaş ifadesinde, söz konusu parayı Amerika’da bulunan oğluna gönderdiğini iddia etmiş. 

Geçtiğimiz dönemde Kınaş İnşaatla ilgili, kooperatif olarak yaptığı inşaatları yapsat usulü ile sattığı tespit edilmiş ve hakkında soruşturma başlatılmıştı.Bu doğrultuda Kınaş İnşaat’a verilecek cezaların meblağı dudak uçurtacak cinsten büyük konuşuluyor, hatta firma bu ceza yükünün altından kalkamaz söylentileri kulaktan kulağa yayılıyordu.Ama nasıl olduysa oldu ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eşine rastlanmayan bir uygulama ile Kınaş İnşaat’ın bu meselesi Kayseri’den Ankara maliyesine taşınarak az bir para cezası ile üstü kapatılmış oldu.Tabi bu konu daha farklı ve Hamdi Kınaş’ın tutuklanması ile ilgili değil ancak bu eski dosya da yeniden açıldığında karşımıza nasıl bir ilişki ağı çıkar bilemem doğrusu.Hamdi Kınaş’ın tutuklanmış olması hemen akla başka iş adamları hakkında da tutuklama kararı çıkar mı sorusunu akla getiriyor doğal olarak. Olmaması anormal bir durum olur. Zira bu yapının başta da dediğimiz gibi Kayseri’de çok güçlü olduğu biliniyor ve 10 yaşındaki bir çocuğa dahi sorduğunuzda isimleri bir çırpıda sayabileceği hepimizce malum. Dolayısıyla Kayseri’de ilk tutuklaması gerçekleşen operasyonun daha ilk basamağındayız. Şu bilinmelidir ki, devletin bu yapıya sempati duyan, gazetesini alan, çocuğunu okullarına gönderenlerle bir derdi yok. Hedefi bu yapıya yataklık yapıp finansör olan şahısların tespit edilmesi ve paraların nerelere aktarıldığıdır. Bu durumu gizli ya da açıktan gerçekleştiren işadamları biliniyor ve hakim karşısına mutlaka çıkartılacaklar. Bundan kaçış yok. Kaçış süreci başlar…

Dikkat ederseniz FETÖ’nün 1 Kasım seçimlerine kadar olan sürede deklare ettiği, ‘gerekiyorsa alsınlar, ne olacak içerde de yatarız’dı. Bunu rahatlıkla söylerlerken güvendikleri, seçimlerde AK Parti’nin tek başına iktidar olamayacağına olan inançları ve de kendi savcı ve hakimlerine olan güvenleriydi. Tabi durum kendi beklentilerinin tam tersi işleyince, valizler alelacele toplanmaya ve birer birer yurt dışına kaçmaya başladılar. Yani hemen taktik değişti. Bunlardan, Uzakdoğu imamı olan Prof. Yunus Serin 1 ay önce soluğu yurt dışında alanlardan. Yine yapının Kayseri İmamı Sıtkı Baş geçen yıl askeri sınavlarda yapılan usulsüzlükten alınacağını anladığı anda kaçmıştı. Bir başka isim olan Paralel Yapının Kayseri muhasebe sorumlusu Ahmet Doğan, aracında yapılan aramada, bagajında çıkan çok miktarda döviz, evrak ve para olmasına rağmen 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde tüm delillere rağmen yurt dışına çıkma yasağı koyma gereği dahi duyulmadan serbest bırakılmıştı. Serbest bırakılmasının ardından süratle yurt dışına kaçan Ahmet Doğan hakkında kaçtıktan hemen sonra yakalama kararı çıkartılması da bir anlam ifade etmemiştir. Ve bunun gibi birçok isim hem Kayseri’de hem de ülke genelinde ellerini kollarını sallayarak yurt dışına iltica etmiş durumdalar. Bu kaçışların temelinde adaletin geç işletildiği ve ihmaller var elbette ancak devlet kararlı ve bu yapının ensesinde. Kayseri’de de bu işi temizlemeye kendini adamış az sayıda da olsa bürokrat ve siyasetçi var. Hala denge gözetenler var tabi ki ve bunlar iyi biliniyor. 

Bekleyip görelim…

Erdinç Teğmen Köşe yazısı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39