• BIST 9010.63
  • Altın 2297.694
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0564
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

Has Parti Genel Sekreteri Kazım Arslan son zamları eleştirdi

Has Parti Genel Sekreteri Kazım Arslan son zamları eleştirdi
Tam bir şark kurnazlığı
Has Parti Genel Sekreteri Kazım Arslan, son günlerde yapılan elektrik ve doğalgaz zamlarını eleştiren bir basın açıklaması yayınladı. Arslan, “Bu kadar yüksek bir artışı, insaf ve vicdan ölçülerinde değerlendirmek mümkün değildir.Ayrıca, havaların soğuduğu ve ihtiyacın iyice arttığı bir dönemde yapılan bu zamların zamanlaması konusunda da, Hükümet’in iyi niyetli olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Arslan açıklamasında “Bilindiği üzere, 1 Ekim’den geçerli olmak üzere, önce elektrik, sonra da doğal gaz fiyatları çok yüksek oranda artırılmıştır.
Önce meskende kullanılan elektriğe yüzde 9.57, sanayide kullanılan elektriğe ise yüzde 9.26 oranında zam yapılmıştır. Ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, dövizin fiyatının ve maliyetin arttığı ortamda zam yapmamak için zorlanıyoruz şeklindeki açıklamasından hemen bir gün sonra, doğalgaz fiyatları anormal ölçüde artırılmıştır. Konutlarda kullanılan doğalgaza yapılan zam, yüzde12.28-14.35, sanayide kullanılan doğalgaza yapılan zam ise yüzde 13.17-14.30 oranındadır” dedi.

Hükümet iyi niyetli değil
“Ak Parti Hükümeti’nin başta Enerji ve Maliye olmak üzere ilgili bakanları, her ne kadar bu zamları dövizdeki artış ve maliyetlerin artması ile izah etmeye çalışsalar da, bu kadar yüksek bir artışı, insaf ve vicdan ölçülerinde değerlendirmek mümkün değildir” diyen Arslan şöyle devam etti:
“Ayrıca, havaların soğuduğu ve ihtiyacın iyice arttığı bir dönemde yapılan bu zamların zamanlaması konusunda da, Hükümet’in iyi niyetli olmadığını düşünüyoruz.
Bir gün önce, en azından yakın bir süre içerisinde zam olmayacağı anlamına gelebilecek bir açıklama yapıyorsunuz. Ertesi gün ise zamları açıklıyorsunuz. Üstelik toplumun çok büyük bir kesimini olumsuz yönde etkileyecek bir zaman ve oranda zamlarla karşı karşıya bırakıyorsunuz. Bu noktada samimiyet eksikliği vardır. Yaz boyunca hiçbir önlem alınmayıp, kışa girerken, insanların mecbur olduğu bir dönemde çok yüksek oranda ve birden zam yapılması, insanların mağduriyeti üzerinden bir şeyler elde etme, açıkları kapatma gayretinden başka bir şey değildir”

Tam bir şark kurnazlığı
Zamanlama konusunda hükümetin tam bir şark kurnazlığı sergilediğini ifade eden Arslan, “Bu noktada, bir başka gerçeği daha hatırlatmak istiyorum. Doğalgazın yüzde 55’ i elektrik üretiminde, yüzde 22’si konutlarda, yüzde 23’ ü de sanayide kullanılmaktadır.
Elektrik üretiminin yüzde 50’si doğalgaz kullanılarak sağlanmaktadır. Elektrik tüketiminin yüzde 45’i sanayi, yüzde 15’ i de ticarethanelerdedir.
Buradan da açıkça anlaşılacağı üzere, zamların bu noktada kalması mümkün gözükmemektedir. Sanayide ve işyerlerinde elektrik ve doğalgaza bağlı maliyet girdilerinin artması neticesinde, mal ve hizmet çıktılarındaki artışlar da kaçınılmazdır. Bunun mağduru ise yine vatandaşlarımız olacaktır” diye konuştu.

Anlaşmalar konusunda ihmal var
Arslan şunları söyledi: “İşçi ve memurlara yapılan 2011 yılı maaş zamlarının çok üstündeki bu zamlar, insanlarımızı temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında zora sokacaktır. Dışarıya aşırı bağımlı ve yanlış enerji politikalarının ülkemizi getirdiği nokta burasıdır. Doğalgaz anlaşmalarının zamanında ve düzgün yapılması konusunda ihmaller vardır. Elektrik üretiminde, aşırı olarak doğalgaza bağımlılığın sakıncaları ve bu noktada alınabilecek tedbirler göz ardı edilmiştir.Temennimiz, bu zamların, yeni bir zam dalgasının başlangıcı olmamasıdır. Dışarıya aşırı bağımlı ve yanlış enerji politikalarının ve ihmallerin faturasını dar gelirli insanlarımız ödemek durumunda değildir”
Arslan, “Hükümet, elektrik ve doğalgazla başlayan zamların, zincirleme olarak bir sel ya da sağanağa dönüşmesini önleyecek tedbirleri almalıdır. Aksi halde bin bir türlü ekonomik sıkıntılarla baş etmek durumunda olan insanlarımızın mağduriyeti daha da artacaktır” dedi.



  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39