• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • Kayseri 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

HAVA DURUMU UYKU BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİYOR

HAVA DURUMU UYKU BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİYOR
Özel Avrupa Hastanesi psikiyatristlerinden Dr. İrfan Bayram, “Güneşin bir görünüp bir görünmediği dönemlerde insanlarda uyku bozuklukları olabiliyor” dedi.
Psikiyatrist İrfan Bayram, birçok kişide hayat kalitesinin düşmesine neden olan uyku bozuklukları ile ilgili bilgi verdi. “Uyku bozukluklarını 4 grup altında toplayabiliriz. Birincisi uykusuzluk insomnia, ikincisi fazla uyuma hipersomnia, üçüncüsü huzursuz bacak sendromu, dördüncüsü de uyku apnesi” diyen Dr. İrfan Bayram, “Uykusuzluk bazı psikolojik rahatsızlıklardan kaynaklanabildiği gibi genetik de olabiliyor; hastanın ve ailesinin yaşam şartlarıyla ilgili olabiliyor” ifadelerini kullandı.
Mevsimsel uyku bozukluklarının da söz konusu olduğunu belirten Dr. İrfan Bayram, “Havanın erken kapanıp erken açtığı veya güneşin bir görünüp bir görünmediği dönemlerde insanların uyku bozuklukları daha fazla oluyor. Buna mevsimsel uyku bozukluğu diyebilmemiz için iki yıl üst üste aynı zamanda başlayıp aynı zamanda bitmesi gerekiyor” dedi.
Uyku bozukluklarının en çok kişinin psikolojik rahatsızlıklarından kaynaklandığını bildiren Dr. İrfan Bayram, “Kişinin eğer günlük yaşantısında problemi varsa ve bunu gece yatağa taşıyorsa o kişide zor uyuma, uykuya daldıktan bir süre sonra uyanma oluyor ve sabahları da hiç uyumamış gibi yorgun kalkıyor. Bunun için bu kişilerin mutlaka sebebe bağlı psikolojik tedavi görmeleri gerekiyor. Yaklaşık 20 gün ile 1 ay arasında zor uyuma ve sabah yorgun uyanma şikayetleri oluyorsa bu kişide uyku bozukluğundan bahsetmemiz gerekiyor. Eğer kişinin depresyona bağlı uykusuzluk problemi varsa uyku verme özelliği olan antidepresanlar kullanıyoruz” dedi. Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Psikotik belirtiler ve buna bağlı uyku bozukluğu oluyorsa antipsikotikleri kullanarak hastanın rahat uyumasını ve güne iyi başlamasını sağlıyoruz. Bir kişinin psikiyatrik problemi varsa kendi başına çözme imkanı yoktur. Mutlaka dışarıdan profesyonel bir destek alması gerekiyor. Eşin dostun yardımıyla psikolojik sorunlar çözülmez. Yakınları olaya duygusal bakar ve hisleriyle hareket eder. 'Aldırma, üzülme, kafana takma' der. Bu da kişinin rahatsızlığını artırmaktan ileri gitmez. Kadınlarda erkeklere göre iki misli daha fazla görülür. 100 kişide uyku bozukluğu varsa bunun 35-40'ı erkek, 60'ı kadın oluyor. Bunun kesin nedenini açıklayamıyoruz. Adetten bir hafta kadar önce birçok kadının psikolojik rahatsızlıkları, sıkıntıları oluyor. Buna bağlı olarak uyku bozuklukları meydana geliyor. Tabii menopoz da hayatın bir evresi olduğu için ateş basmaları nedeniyle uyku bozukluğu artıyor. Kadınların partnerleriyle ilişkileri iyi olursa uyku bozukluğu olma şansı daha az ama eşiyle problemi olursa o kişiyle de aynı yatağı paylaştığı için uyku bozukluğu doğal olarak artar.”
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39