• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • Kayseri 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C

Her yıl okul öncesi sağlık kontrolü çocuklar için faydalıdır

Her yıl okul öncesi sağlık kontrolü çocuklar için faydalıdır
B ebeklik döneminde aylık muayeneleri ve aşıları yapılmış olan çocukların okula başlamadan önce sağlık kontrolünden geçirilmesi, birçok hastalığın erken tanısı açısından gereklidir. Okul çağı çocuklarının her sene ayrıntılı bir muayeneden geçmeleri gerekl
Kayseri Özel Avrupa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Arabacı, okul öncesi pediatrik muayeneye dair açıklamalar yaptı. Dr. Fatih Arabacı, işitme, görme azlığı gibi çeşitli saglık sorunları, çocugunuzun okuldaki başarısını olumsuz olarak etkileyebildiğine dikkat çekerek, şu bilgileri aktardı: “Okul öncesi yaptıracağınız check up, çocuğunuzun okul başarısı önünde engel oluşturabilecek sağlık sorunlarının çözümü için bir fırsat olacaktır. Ayrıca çocukluk çağında yavaş yavaş başlayan pek çok erişkin hastalığının önlenmesi, bu dönemde yapılan taramalar ile mümkün olabilmektedir. Hipertansiyon, obezite, kalp - damar hastalıklari ve diyabet, uygun beslenme ve spor yapma alışkanlığının kazandırılması ile azaltılabilmekte veya önlenebilmektedir”

PERİYODİK CHECK UP’LAR ÇOCUK SAĞLIĞI İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR?
Dr. Fatih Arabacı, yaşamın her dönemi toplum sağlığı açısından önemli olmakla birlikte çocukluk çağı özel ilgi gerektiren bir dönem olduğunu anlattı ve şöyle konuştu: “Çocukluk çağında yavaş yavaş başlayan pek çok erişkin hastalığının önlenmesi, bu dönemde yapılan taramalar ile mümkün olabilir. Hipertansiyon, obezite, kalp ve damar hastalıkları , diyabet, uygun beslenme ve spor yapma alışkanlığının kazandırılması ile önlenebilmekte veya azaltılabilmektedir. Bunun için de büyümenin çok yakından izlenmesi, belirli aralıklarla standart büyüme eğrilerin değerlendirilmesi ve normalden sapmaların erken teşhis edilip, çocukta kalıcı etkiler yapmadan önlenmesi gerekmektedir. Tüm yaş gruplarında olduğu gibi; henüz belirti vermeyen bir sağlık sorununun olup olmadığının belirlenmesi için yeni doğan döneminden itibaren belirli aralıklarla yapılan sağlam çocuk muayeneleri, bazı tarama testleri çocuk sağlığı ve toplum sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır. Örneğin: doğum sonrası mutlaka yapılması gereken yeni doğan tarama testleri ve TSH analizi ile sinsi seyredip zeka geriliği başta olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olan doğumsal metabolik hastalıklar saptanarak tedaviye kısa sürede başlanılabilir. Yine doğum sonrası yapılan işitme testi ile duyma kusurları saptanabilir, kalça ultrasonu ile kalça çıkıkları erken tespit edilebilir, göz muayenelerinde ise göz dibindeki sorunlar saptanabilir.”
OKUL ÖNCESI ÇOCUK CHECK UP’ININ IÇERIGI NASIL OLMALIDIR?
Dr. Arabacı, çocuk muayenesi ile beslenme, gelişim ve psikolojik problemlerin olup olmadığı, idrar, kan, dışkı tetkikleri ile zayıflık, iştahsızlık, kansızlık, infeksiyon ve parazitler hastalıkların varlığının saptanmasının amaçlandığını söyledi. Bu muayene ve tetkiklerle, çocukların hızlı büyüdükleri bir dönemde sorunların erken tespiti ve tedavisinin çabuklaştırılması, okuldaki başarısını kesinlikle olumlu yönde etkileyeceğine işaret etti. Arabacı, aileden çocugun geçmişi ile ilgili bilgiler alınır, geçirdiği hastalıklar, özel durumlar, ailesel hastalıklar sorgulandığını belirterek, “Aileler tarafindan çocuğun aşı bilgilerini veya aşı kartını doktorla paylaşılması gerekmektedir. Eksik aşılar varsa okul öncesi dönemde mutlaka yapılmalıdır. Kilo ve boy ölçümü yapılarak çocuğunuzun büyümesi değerlendirilir. Çocuğunuz, okula başlamadan önce yapılan göz taramalarında görme tembelliği, şaşılık, yüksek derece kırma kusurları önceden belirlenebilmektedir. Çocukluk yaş grubunda her türlü göz hastalıkları, erken dönemde müdahale edilmesi halinde çok başarılı sonuçlar vermektedir. Küçük yaşlarda ortaya çıkan ve erken teşhis durumunda başarıyla tedavi edilebilen şaşılık ve göz tembelliğine dikkat edilmelidir. Doğustan olan kaymaların genellikle erken dönemde (6 ay - 1 yaş) ameliyat edilmesi gerekmektedir. Kaymaların büyük çoğunlugu 2 – 3 yaş arası ortaya çıkar ve genellikle gözlükle tam olarak düzelebilir. Gözlük takıldığı halde düzelmeyen kaymalara ise ameliyat gerekmektedir.” dedi.

OKUL DÖNEMINDE DIKKAT EDILMESI GEREKENLER
Okula yeni başlayan çocukların büyük bir kısmı ilk kez sosyalleştikleri için sık hastalandıklarına dikkat çeken Dr. Arabacı, “Bu durum ebeveynler için oldukça kaygı vericidir. Öncelikle çocukları, aşısı olan hastalıkların hepsinden aşı yaptırarak korumak gereklidir. Özellikle okul çağında sağlıklı beslenme çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bu nedenle çocukların mutlaka güne dengeli bir kahvaltı ile başlamaları gerekir. Çocukların bol sebze, meyve, balık, süt ve C vitamini alması, fast food gıdalardan uzak durmaları önerilmektedir. Çinkonun bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle, çinko içeren gıdaların tüketilmesi veya doktora danışılarak çinko takviyesi alınması tavsiye edilmektedir. Okul döneminde de çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığı için uyku düzenine ve düzenli bir hayatının olmasına dikkat etmek gerekir. Çocuğun bazı hastalıklardan korunmasını sağlamak için, mutlaka tuvalet hijyenini ve doğru el yıkama alışkanlığını kazanması gerekmektedir.” diye bilgi verdi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39