• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Kayseri 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C

Hiçyılmaz İsrail ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi çok önemli

Hiçyılmaz İsrail ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi çok önemli
“Önümüzdeki süreçte bu ara dönemde kaybedilmiş olan ilişkilerin daha da düzelmesi ve her iki ülkeye menfaat sağlaması bakımından gelişmesini bekliyoruz”

KAYSERİNEWS.COM--YAZ--GOOGLE'DAN-GÜNLÜK KAYSERİ'DE YAŞANANLARI TAKİP..EDEBİLİRSİNİZ.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Türkiye’nin İsrail ile Rusya arasında normalleşme sürecine girmesini değerlendirdi. Yaşanan gelişmelerin çok önemli olduğunu vurgulayan Hiçyılmaz, “Gelişmeler ekonomik bakımından fayda sağlamasını, bölge ve dünya barışına katkı sunmasını temenni ediyorum” dedi. 


Türkiye’nin son dönemlerde İsrail ile Rusya arasında bulunan sıkıntıların çözmesi ve her iki ülkeyle de normalleşme sürecine girmesini değerlendiren KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, devletler arası zaman zaman iyi ve kötü dönemlerin geçebildiğini söyledi.

Yapılan müdahalelerin ekonomiye sıkıntı verdiğini ancak bu sıkıntılara maruz kalınabileceğini, önemli olanın devletin devlet olma özelliğinin yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Hiçyılmaz, “Türkiye ile hem Rusya hem İsrail arasında bir sıkıntı söz konusuydu. İsrail ile olan sıkıntımız Mavi Marmara Gemisi’nin uluslararası deniz sularında müdahaleye maruz kalması ve 10 insanımızın orada şehit olmasıyla neticelenmişti.

Onun neticesinde İsrail ile aramızda sıkıntı olmuştu. Rusya ile olan sıkıntımız da bilindiği üzere hava sahamızı ihlal eden bir Rus uçağının düşürülmesinden kaynaklanan bir sıkıntıydı. Tabi devletler arası ilişkiler zaman zaman iyi dönem de geçirebilir, zaman zaman sıkıntılı dönem de geçirebilir. Devlet olmanın geleneği olması bakımından da eğer bir müdahale, bizim iç işlerimize karışma ya da sınırlarımızın ihlali söz konusu ise orada devlet gerekeni yapar. Nitekim hem İsrail konusunda, hem Rusya konusunda devletimizin gereğini yaptığı kanaatindeyim.

Bunun Türkiye ekonomisine sıkıntısı yok muydu? Elbette vardı. Fakat dönem dönem bu sıkıntılara da maruz kalınabilir ama devletin devlet olma özelliğini de yerine getirmesi gerekir diye düşünüyorum” dedi.
“İsrail ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi çok önemli”
İsrail ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önemine değinen Hiçyılmaz, önümüzdeki dönemde kaybedilmiş ilişkilerin daha da düzelmesi ve ülkelere menfaat sağlamasını beklediklerini kaydetti.

KTO Yönetim Kurulu Mahmut Hiçyılmaz, “ Son zamanlarda hem İsrail ile hem Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi bakımından hükümet tarafından çok önemli adımlar atıldı. Özellikle sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gayretleriyle, Rusya ve İsrail ile olan ilişkilerimizin normalleşmesine yönelik gayretler söz konusu. Tabi İsrail’in Türkiye’nin talep ettiği şartları yerine getirdiğini görüyoruz. Hal böyle olunca İsrail ile olan yakınlaşmamız, İsrail ile olan ilişkilerimizin normalleşmesi her iki ülke için de çok önemlidir diye düşünüyorum.

Bu bölge barışı bakımından da önemli. Hem barış bakımından hem ekonomi bakımından iki ülkenin bundan yararlanacağını düşünüyorum. Rusya, hava sahamızı ihlal etmesinden dolayı düşürdüğümüz savaş uçağından sonra bizimle olan hem ekonomik hem de diğer ilişkilerini kesmişti. Ama bunun normalleşmesi gerekiyordu. Atılan adımlar neticesinde bu normalleşmenin başladığını ve önümüzdeki süreçte daha da önemli hale geleceğini düşünüyor ve görüyorum.

Rusya Türkiye için çok önemli, Türkiye de Rusya için çok önemli. Öncelikle komşuyuz ve ticari bağlarımız çok kuvvetli. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte bu ara dönemde kaybedilmiş olan ilişkilerin daha da düzelmesi ve her iki ülkeye menfaat sağlaması bakımından gelişmesini bekliyoruz. Özellikle, Rusya’nın Türkiye ile olan ihracatı ki doğalgaz ve petrol ürünleri satıyor, bizim de kendilerine sattığımız ürünler var. Aramızda sıkıntı oluşmadan önceki dönemlerde Türkiye’nin Rusya’ya olan ihracatı 6 milyar civarındaydı ayrıca da Rus turistlerin Türkiye’ye gelişleri turizm bakımından da çok önemliydi.

Bunların tekrar normale dönüyor olması ülkemiz ekonomisi bakımından da ve bir komşumuz ile normal ilişkilerimize geçiyor olmamız bakımından da çok önemli katkılar sunacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Son yaşanan gelişmelerin hayırlar getirmesini temenni eden Hiçyılmaz, “Hem Türkiye, Rusya ve İsrail için bu gelişmelerin hayırlar getirmesini, ekonomik bakımından fayda sağlamasını ve dünya barışına katkı sunmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39