• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Kayseri 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C

Hisarcıklıoğlu: Her ülkenin gümrük kapılarından mal soktuk...

Hisarcıklıoğlu: Her ülkenin gümrük kapılarından mal soktuk...
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,"Geçen yıl itibarıyle dünyada hangi ülke varsa gümrük kapılarından mal soktuk. Bu bizim tarihi bir rekorumuzdur" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "30 sene önce Avrupa'da satılan her 3 beyaz eşyadan, her 4 televizyondan birisini bizim üreteceğimizi hayal edebilir miydik? Geçen yıl itibariyle dünyada hangi ülke varsa gümrük kapılarından mal soktuk. Bu bizim tarihi bir rekorumuzdur" dedi. 

Hisarcıklıoğlu, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kongre Merkezi'ndeki etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son dönemde ekonomik anlamda önemli gelişmeler kaydettiğini anlattı. 1998 ve 2003 döneminde 4 bin dolar olan milli gelirin 10 bin dolar seviyesine yükseldiğini, hedefin 25 bin dolar olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, 2008 ve 2013 yılları arasında Avrupa'da 5 milyon kişinin işini kaybettiğini buna karşın Türkiye'de 4,5 milyon kişiye istihdam sağlandığına vurguladı.

Türkiye'de 30 yıl önce, yüzde 90'ı tarım ürünleri olmak üzere 3 milyar dolarlık ihracat yapılırken bu rakamın 160 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Nereden nereye? İtalya'dan Çin'e kadar ekonomik dev haline geldik. 160 milyar dolarlık ihracatımızın yüzde 92'si sanayi malı. Dünyaya sanayi malı satıyoruz. Kime satıyoruz? Sanayinin olduğu yere, Avrupa'ya satıyoruz. 30 sene önce Avrupa'da satılan her 3 beyaz eşyadan, her 4 televizyondan birisini bizim üreteceğimizi hayal edebilir miydik? Geçen yıl itibariyle dünyada hangi ülke varsa gümrük kapılarından mal soktuk. Bu bizim tarihi bir rekorumuzdur."

- "Sizin sizden başka dostunuz yok"

Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu tek şeyin sevgi, barış ve kardeşlik ortamı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bunun tesis edilmesi durumunda ilerlemenin durdurulamayacağını dile getirdi. 

"Huzur olmadan ne güzellikler, ne zenginlikler, ne de ticaret olur" diyen Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bizim önümüz açık. Bir tek şeyimiz var, ne olur birbirimizi sevelim. Rengimizden, dilimizden, görüşlerimizden dolayı birbirimizden uzaklaşmayalım. Bakın sizin sizden başka dostunuz yok, haberiniz olsun. Dost arıyorsanız, yanı başındaki kapı komşundur. Başka dost ararsan, bulamazsın. Allah hepimizi noksan, eksik yaratmış. Birbirimizi eksiğimizle noksanımızla sevelim. Kardeşlik hukukumuza eğer bir halel getirmezsek, bizi durduracak hiçbir kimse yok. Kardeşliğin bizim kendi içimizde başlaması lazım. 'Görüşü şu, bu benden değil, bu benim fikrimden değil' diye eğer dışlıyorsak sen de o da kaybediyor, haberiniz olsun."

- "e-ticaret kapsamında dünyadaki en son ülkelerden biriyiz"

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında, internetin son dönemde tüm dünyada ticaretin vazgeçilmezleri arasına girdiğini, Türkiye'nin de bunu değerlendirmesi gerektiğini kaydetti. 

Gelişmiş ülkelerde ticaretin önemli kısmının internet üzerinden gerçekleştirildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de ise internetin yoğunlukla sosyal medya aracı olarak kullanıldığını söyledi. 

Hisarcıklıoğlu, "Bugün İngiltere'ye bakıyorum, ticaretinin yüzde 14'ü elektronik ticaret üzerinde dönüyor. Bizde toplam ticaretin içindeki payı yüzde 1'in altında. Maalesef e-ticaret kapsamında dünyadaki en son ülkelerden biriyiz. Büyük firmalar için demiyorum ama küçük ve orta boy işletmeler için Allah'ın vermiş olduğu büyük bir fırsat. Niye biliyor musunuz? İşte bir cep telefonuyla bütün dünya avucunuzda ama maalesef elektronik ticareti kullanamıyoruz" diyerek e-ticareti teşvik edecek düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Aydın Valiliği Meslek Lisesi ile Otistik Eğitim Merkezi'nin yapımı için protokol imzalandı, Aydın Ticaret Borsası Bilim ve Sanat Lisesi ile Köşk ilçesinde yapımı tamamlanan laboratuvarın açılışı gerçekleştirildi.

Aydın Ticaret Odası'na 40 yıldır üye olanlara teşekkür plaketinin takdim edildiği törende Hisarcıklıoğlu'na efe kıyafeti ve körüklü çizme hediye edildi. 

Hisarcıklıoğlu, efe kıyafetini giyip katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39