• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • Kayseri 10 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Hükümetten ilk yarı başkanlık tarihi

Hükümetten ilk yarı başkanlık tarihi
Bakan Ergün, 2014'te cumhurbaşkanını halkın seçmesi halinde Türkiye'deki sistemin de değişeceğini belirtti, "Anayasa'da yazan yetkilerle seçilirse, yarı başkanlık sistemi gelir" dedi.
Zübeyde Yalçın'ın haberi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi ile ilgili tartışmalar devam ederken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihan Ergün, Türkiye'deki yönetim sisteminin 2014 yılında değişeceğini savundu. Ergün, 2014'te cumhurbaşkanını halkın seçmesi halinde parlamenter sistemde dengenin farklılaşacağını belirterek, "Anayasada yazan yetkilerle Cumhurbaşkanı seçilirse, otomatikman yarı başkanlık sistemi gelir. Cumhurbaşkanı parti liderlerinden bağımsız yeni bir toplum liderine dönüşür" dedi.

Bazı gazeteciler ile sohbet eden Ergün, "Cumhurbaşkanı artık toplumun beklentilerini ölçecek ve topluma yol gösterecek. Toplumun beklentilerine ilişkin taahhütlerde bulunacak. Çünkü yüzde 50'den fazla oy almak zorunda. Bu kişi siyasi partilerin Meclis'te seçtiği Cumhurbaşkanı ile aynı olmaz" diye konuştu.

Ergün, şöyle devam etti: "Anayasada yazan yetkilerle Cumhurbaşkanı seçilirse bu sistem otomatikman yarı başkanlık sistemine döner. Halkın seçtiği Cumhurbaşkanı bu yetkileri daha farklı kullanır. Yeni bir lider profili ile partiler üstü bir halk, toplum liderliği ortaya çıkacak. Parti lideri sıfatıyla kalmak isteyen biri Cumhurbaşkanı seçilmeyi düşünemez. Halkın kendisini seçmesi için parti liderliğinin üzerinde bir yerde olması lazım. "

Ergün, kim seçilerse seçilsin eski cumhurbaşkanlarından farklı olacağını, "Fransa'da yarı başkanlık sistemi var, kimse başbakanı bilmez. Herkes cumhurbaşkanını tanıyor. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde Cumhurbaşkanı ön plana çıkıyor" dedi. Ergün, "Türkiye'de de mi böyle olacak" sorusuna "Türkiye'de de aynı durum olur mu o gün geldiğinde göreceğiz" yanıtını verdi. Ergün, anayasaya göre Cumhurbaşkanının yürütmenin başı olduğunu, üst düzey atamaları onayladığını hatırlattı.

ERDOĞAN'A YAKIŞIR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumhurbaşkanlığına hazırlandığı yönündeki görüşleri de yanıtlayan Ergün, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığı için "Kimse bu konuda fedakârlık yapmaz" sözlerini hatırlattı. Ergün, Erdoğan'ın balıkçı ve taksiciler de dahil herkese cumhurbaşkanlığını sorduğunu, kendisine "Siz başbakan olarak kalın" dendiğini ve Erdoğan'ın da fedakarlık yaparak görevini sürdürdüğünü söyledi.

Ergün, "Aday oluyorum" derse balıkçılar da dahil kimsenin artık Erdoğan'a "olma" demeyeceğini, herkesin O'nu Çankaya Köşkü'ne çok yakıştıracağını kaydetti. Erdoğan sonrası dönemi de değerlendiren Ergün, "Parti başkanlığı başka şey liderlik başka şeydir. Türkiye'de her zaman karizmatik liderlik dönemi çok nadir olmuştur. Herkes karizmatik bir liderle daha iyi çalışır. Lider karizmatik değilse o zaman kadro iyi olmalıdır. Hem iyi kadro yoksa, hem de karizmatiklik yoksa o zaman halin harap demekt ir " dedi.

SABAH

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39