• BIST 9079.97
  • Altın 2325.64
  • Dolar 32.34
  • Euro 34.8326
  • Kayseri 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

Hüseyin Akay,Okumak

Hüseyin Akay,Okumak
En son hangi kitabı okudunuz?

 

En son hangi kitabı okudunuz? Şu anda okuduğunuz kitabın ismi nedir? Buna benzer sorular sorulsa kaç kişi hemen tereddütsüz cevaplandırabilir, merak konusu. Ülkemiz insanları için zor sorular. Yeterli sayıda olumlu cevap alınması mümkün olmayan sorular. Bunu biz söylemiyoruz. Birleşmiş Milletler’in insani gelişim raporu söylüyor. Bu raporda ülkeler kitap okuma oranlarına göre sıralanmış. Türkiye 86. sırada. Kitap okuma alışkınlığına sahip kişilerin sayısı 70 bin dolayında. Kitap; Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235. sırada yeralıyor. Birleşmiş Milletler araştırmasına göre kitap için yılda Norveçli 137, Alman 122, Belçikalı 100, Güney Koreli 39 Dolar ayırıyor. Dünya ortalaması 1.3 Dolar. Ülkemizde ise bir kişi kitaba yılda ancak 0.45 Dolar ayırabiliyor.
Japon yılda 25, İsviçreli 10, Fransız 7 kitap okurken Türkiye’de bir kişi 10 yılda bir kitap okuyabiliyor. 8 milyon nüfuslu Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100 bin ortalama tirajla basılırken, Türkiye’de bu rakam 2 bin-4 bin dolayında. Japonya’da toplumun %14’ü, ABD’de %12’si, İngiltere’de %21’i düzenli kitap okurken, bizde sadece binde bir. Televizyon izlemeye günde ortalama 5 saat zaman ayırırken, kitap okumaya yılda sadece 6 saat ayırabiliyoruz. Televizyon izleme oranı %95.
Birleşmiş Milletler’in insani gelişim raporu bir insani gelişim endeksini de sunuyor. Bu endeks; insani gelişmenin 3 temel boyutunu

  1. Uzun ve sağlıklı bir hayat,
  2. Bilgiye erişim,
  3. İnsana yakışır hayat şartları

olarak sıralıyor. Bu 3 temel boyut uzun vadeli gelişmeyi değerlendirmek için kullanılıyor. Türkiye’nin 2012’deki insani gelişim endeks değeri 0.722 olarak hesaplanmış. Bu değerle Türkiye 187 ülke ve bölge arasında 90. Sırada yeralmış. 1980 ve 2012 arasında Türkiye’nin insani gelişim endeks değeri 0.474’ten 0.722’ye cıkmış. Bu değerle Türkiye, AB ve OECD ülkelerinin gerisinde kalmakla birlikte 33 yıllık süre içerisinde, kişi başına gayrisafi milli hasılası %133 artış göstermiş.
Dünya insani gelişim karşılaştırmasının 1. Sırasında Norveç yeralırken, liste Avustralya, ABD, Hollanda, Almanya şeklinde sıralanıyor.
Paylaştığımız bunca rakam ve bilgi bir fikir sahibi  olmamızı sağlamış olması gerekiyor. İnsani gelişimde diğer bilgi kaynaklarından yararlanmanın yanı sıra okumanın, özellikle kitap okumanın önemi yadsınamaz. Elbette okumanın, doğru anlama ile daha anlamlı olacağı göz ardı edilmemeli. Büyük zatlar; “anlatılanın değil, anlaşılanın” insanı etkilediğini ifade ederler. İnsanın okuduğunu doğru anlamasında zekası, kapasitesi, karakteri, kabiliyeti, hedefi, niyeti, meşrebi, meziyeti, bilgi birikimi vesaire hususlar etkili olur.
Sizce okuduğumuzu doğru anlamadan ve yorumlamadan insani gelişme trendimizi yükseltebilir miyiz? Kişi olarak insani gelişmenin neresindeyiz? İnsani gelişmeye ne kadar katkımız var? Herkes bu soruları kendi kendine sormalı.
Norveç’in; gelir dağılımında en adaletli, kişi başı gayrisafi milli hasılada en yüksek ve insani gelişim endeksinde 1. sırada olması tesadüf ve birbiriyle ilgisiz hususlar olmaması gerekir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39