• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C

İKİ MUHALEFET PARTİSİ AK PARTİ'YE KARŞI BİRLEŞİYOR MU ?

İKİ MUHALEFET PARTİSİ AK PARTİ'YE KARŞI BİRLEŞİYOR MU ?
Gezi Parkı eylemcileri yeni bir muhalefetin ayak sesleri mi olacak? Yeni süreç hangi gelişmelere gebe? CHP ve BDP, Ak Parti iktidarına karşı birleşir mi?

Sabah yazarı Mahmut Övür, şu sıralar bir kısım aydın ve siyasetçinin CHP-BDP ittifakı peşinde olduğunu yazdı. İddialara göre yerel seçimlerde iki partinin ittifak yapması bekleniyor.
Kamuoyu ortaya çıkan bu yeni kitleyi anlamaya çalışıyor. Üç haftadır gündemin bir numarası olan Gezi eylemcileri güçlerini siyasete mi yansıtacak? Peki, buradan tüm toplumu kucaklayan "yeni bir siyaset" veya yeni bir ittifak çıkar mı?
Övür, bugünkü köşesinde siyasi arayışa dair ilginç gelişmeleri aktarıyor. Yazara kulak veriyoruz:
SOKAĞA İNEN KENTLİLER, SOKAĞI BİLEN KÜRTLER
Aslında çevre ve otoriterlik kaygısıyla yola çıkan "Yeni Kuşak"ların yeni bir siyaset arayışı var. "Açık Demokrasi Hareketi" adını koydukları bu arayışın bir sonuca ulaşıp ulaşamayacağı belli değil. Ama Gezi isyanından asıl beklentisi olanlar kendini "sol" diye niteleyen kesimler. Onlara göre Gezi'den gerçek demokrasi çıkacak.
Bir anlamda "Sokağa inen kentlilerle, sokağı iyi bilen Kürtler" buluşacak ve demokrasi gelecek.
Bu noktada eski sol yaklaşımın yücelttiği sokağın riskine dikkat çekmek gerekiyor. Sokak özgürlük kadar karanlığı ve kaosu da ifade eder.
Bu tuzak, siyaset üreten muhalefetle aşılabilir. Daha önce yazmıştım, bunun için de iki partili bir yapıya giden Türkiye'de, ulusalcı kitlesini dönüştüren ve Kürt ayağı da olan sosyal demokrat siyasi bir hatta ihtiyaç var.
"GERÇEK DEMOKRASİ ÇIKAR MI EMİN DEĞİLİM"
Bu hattın Kürt ayağı BDP. Peki, sol ayağı kim olacak? CHP mi yoksa BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in önderliğinde kurulacak yeni bir sol parti mi?
Birinci olasılık daha güçlü olduğu için şu sıralarda bir kısım aydın ve siyasetçi CHP-BDP ittifakı peşinde. Zaten aylardır bu doğrultuda bir çaba harcanıyor. Önümüzdeki yerel seçimlerde de başta İstanbul olmak üzere bir ittifak bekleniyor.
Ancak ortada cevabı bulunması gereken bir soru var; CHP içinde ve çevresindeki ulusalcı kitlenin Kürtlere bakışı değişmeden bu mümkün mü? Kürtlerin görünür olmasından, eşitlik talep etmesinden rahatsız olanlarla Kürtler nasıl bir araya gelecek? Mevcut CHP yönetiminin de BDP'nin sol kanadının da bunu aşması zor görünüyor.
Sonuç olarak, devleti güvenlikçi yaklaşıma yeniden döndürmeye çalışan, barış sürecini riske sokan "hayırsız" bir olaydan "gerçek demokrasi" gibi hayırlı bir sonuç çıkar mı emin değilim.
Ama o kitleyi şiddete değil, siyaset yapmaya yönelten, sandıktan çıkma umudu veren bir muhalefete ihtiyaç olduğundan eminim.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39