• BIST 9079.97
  • Altın 2323.82
  • Dolar 32.3831
  • Euro 34.8459
  • Kayseri 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C

İlaç sıkıntısı kapıda mı?

İlaç sıkıntısı kapıda mı?
Fiyat indirimleri ve döviz kurlarındaki artış devam ederse...
Abdi İbrahim Başkanı Nezih Barut, önümüzdeki günlerde döviz kurlarının artması halinde bazı ilaçların piyasada bulunamayabileceğini belirterek, ''Devlet, eğer hala ilaç sanayinde bir şeyler verilebileceğini, hala karların olduğunu düşünüyorsa bir daha fiyat düşürmesine gidebilir. Hala indirimler olursa Türkiye'de ilaç yoklukları, sıkıntıları başlar'' dedi.

Nezih Barut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilaç fiyatlarının düşmesine karşın piyasada ilaçların bulunmaya devam ettiğini, ilaç fiyatlarındaki son indirimin ilaç sanayinde büyük yaralar açılmasına neden olduğunu, fiyatı düşürmenin yeterli bir tedbir olmadığını, kalıcı ve sürdürülebilir tedbirler almak gerektiğini söyledi.

Devletin aldığı kararlar gereği Türkiye'nin en ücra köşesine kadar sağlık hizmeti verildiğini ifade eden Barut, ''Halk bundan dolayı çok memnun. Biz de hem sanayi hem vatandaş olarak, sokaktaki vatandaş gibi, bundan gurur duyuyoruz. Ancak bunun bütün bedelinin ilaç sanayine yüklenmemesi gerekiyor. Bunun yükünü biz çekiyoruz'' dedi.

Türkiye'de genç nüfusun ağırlıkta olduğunu, her yıl giderek yaşlanan toplum için ilaç ihtiyacının arttığını dile getiren Barut, krizdeki diğer ülkelere kıyasla Türkiye ekonomisindeki başarılardan ilaç sanayinin de nasibini alacağını, ancak dövizle ithal edip TL ile sattıkları için kurdaki artış nedeniyle önümüzdeki dönemde bazı ilaçların piyasada bulunamayabileceğini söyledi.

Barut, ''En büyük korkum; önümüzdeki günlerde döviz kurları artarsa, kurlardaki farklılıklar çok oluşursa bazı ilaçları piyasada bulamayabiliriz. Devlet, eğer hala ilaç sanayinde bir şeyler verilebileceğini, hala karların olduğunu düşünüyorsa bir daha fiyat düşürmesine gidebilir. O da bütçeyle alakalı. (İlaçta yeni fiyat indirimi) düşünmek bile istemiyorum. Beklemiyorum, beklememem gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir şey olursa, hala indirimler olursa Türkiye'de ilaç yoklukları, sıkıntıları başlar. İnşallah döviz fiyatlarında artış olmaz'' şeklinde konuştu.

İlaçta zarar ve kar ettikleriyle durumu ortaladıklarını belirten Barut, bazı ithalatçı firmaların çok zor durumda bulunduğunu, ithalat yapamadığını, fiyat indirimleri ve döviz kurlarındaki artışın devam etmesi halinde hem ithalatçı hem de üretici firmalar açısından sektörde konsolidasyonlar olabileceğini söyledi.

"TÜRKİYE PAZARI HERKESİN İŞTAHINI ARTIRIYOR
Nezih Barut, bu gelişmelere karşın çok uluslu firmaların Türkiye pazarına girip ilaç firmalarını satın aldığını hatırlatarak, Türkiye'nin büyüyen bir pazar olduğunu, dünyadaki ilaç pazarının Türkiye'deki kadar büyümediğini, bu nedenle Türkiye pazarının herkesin iştahını artırdığını söyledi.

Barut, çok uluslu firmaların, Türkiye ilaç sanayindeki bu sıkıntıların ileride değişeceğini düşündüğünü ifade ederek, ''O bakımdan da şimdiden Türk pazarına girmek için en iyi zaman... Fiyatlar düşük... İlaç sanayindeki ilaç firmalarının değerleri yüzde 50 düştü. Fiyatı yüzde 50 düşük bir şeyi almak son derece cazip. Nasıl sanayiciler veya iş adamları Yunanistan, İspanya veya Portekiz gibi ülkelerde yatırım yapmak istiyor ya da yatırım yapıyorsa Türkiye de, şu anda yurt dışındaki ilaç sanayi için son derece cazip. Fiyatlar son derece düşük...'' diye konuştu.

Son zamanlarda birçok firmanın el değiştirdiği Türkiye'ye gelecek uluslararası birçok firma olabileceğini, fon şirketlerinin de gelebileceğini bildiren Barut, Abdi İbrahim olarak yurt içi ve dışında stratejik ortaklıklara baktıklarını, Vizyon 2021 Stratejileri kapsamında bazı ülkeleri öncelikli ülkeler olarak belirlediklerini anlattı.

AA
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39