• BIST 9079.97
  • Altın 2322.902
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9788
  • Kayseri 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C

İngiltere'nin Vize İnadını Kıran Türk Boyacı!

İngiltere'nin Vize İnadını Kıran Türk Boyacı!
Ayakkabı boyacılığı yaparak geçinen Metin Ali Kalkan açtığı davayı kazanarak İngiltere vizesini aldı.
Türkiye'de ayakkabı boyacılığıyla geçimini sağlayan ve Ankara Anlaşması'na dayanarak yaptığı vize başvurusu İngiltere tarafından reddedilen Metin Ali Kalkan, İngiliz mahkemesinde açtığı davayı kazanarak vizesini aldı.

Mersin'de 6 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan ve abisi Londra'da yaşayan Kalkan, yaklaşık bir yıl önce, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin temelini oluşturan 1963 tarihli Ankara Anlaşması'ndan yararlanmak istedi. Vize almak için İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na başvurdu.

Başvurusu reddedilen Kalkan, bir avukatlık bürosunun direktörü ve hukukçu Hakan Camuz ile irtibata geçerek Londra'da hukuki süreç başlattı. Yaklaşık 8 ay süren davanın ardından İngiliz mahkemesi Kalkan'ı haklı buldu ve 500 sterlinlik sermayeyle Ankara Anlaşması'ndan yararlanarak Londra'da mesleğine devam edebileceğine karar verdi.

Hukukçu Camuz, basın mensuplarına konuyla ilgili açıklamasında, "'Ayakkabı boyacısı bile başvuru yapıp AB üyesi ülkelerde yatırımcı olarak işyeri açabilir, hizmet alabilir ve para kazanabilir' demiştim. Daha sonra Türkiye'de ayakkabı boyacılığı yapan müvekkilim Metin Ali Kalkan ile tanıştım. Mesleğini söyleyince bu dava benim için çok sembolik hale geldi" diye konuştu.

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğuna yapılan vize başvurusuna çok iyi hazırlandıklarını belirten Camuz, konsolosluk yetkililerinin Türk vatandaşlarının heveslerini kırmak için çıtayı yüksek tuttuğunu savundu.

Kalkan'ın vize başvurusunun reddedilmesinin ardından İngiltere'de dava açtıklarını anlatan Camuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mahkeme makamı bizim davamızı haklı buldu. Konsolosluğun reddetme kararındaki gerekçelerin hiçbirini kabul etmedi. Çünkü saçma sebeplerdi ve hukuken kabul edilebilir değildi. Ankara Anlaşması'nın Türk vatandaşlarına vermiş olduğu çok geniş haklar var. Hizmet satın alma ya da hizmet satma konusunda önlerinde hiçbir engel yok. Biz sembolik olarak bunu ispatlamak istedik. 500 sterlin sermaye koyan ayakkabı boyacısı Metin Ali Kalkan'ı İngiltere'ye yatırımcı olarak getirdik. Bizim için hukuken sembolik bir davaydı. Müvekkilim için dava çok önemliydi çünkü İngiltere'de para kazanmak istedi. Bu kararın İngiliz makamlarına örnek olmasını istiyorum. Türk vatandaşlarına yapılan vize zulmünün son bulmasını arzu ediyorum."

Bir aydır Londra'da olduğunu ve mesleğine devam ettiğini belirten Metin Ali Kalkan da dava sürecinde umudunu hiç kaybetmediğini söyledi. 34 yaşındaki Kalkan, ayakkabı boyama bedeli olarak 4,5 sterlin aldığını kaydetti.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39