• BIST 9093.3
  • Altın 2324.269
  • Dolar 32.3502
  • Euro 34.9658
  • Kayseri 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C

Irak: Bakan Taner Yıldız'ın uçağına iniş izni vermedi.

Irak: Bakan Taner Yıldız'ın uçağına iniş izni vermedi.
Enerji Bakanı Yıldız ve resmi heyeti taşıyan GAP uçağına Irak'ın başkentinden uçuş iznine son dakikada iptal haberi geldi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, petrol ve gaz konferansına katılmak üzere yapacağı Erbil ziyareti, Bağdat yönetiminin son dakika engeline takıldı.

Bakan Yıldız ve resmi heyeti taşıyan GAP uçağı, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda pist başına geldiğinde Irak’ın başkentinden uçuş iznine iptal haberi geldi.

Bunun üzerine bir değerlendirme yapan Türk heyeti, uçuşu iptal etmek yerine davet gelirse Bağdat üzerinden Erbil’e geçme planı yaptı. Bu konudaki öneriye Bağdat’tan beklenen yanıt gecikince uçak İstanbul’dan hareket etti.

Ancak yolda yapılan değerlendirmeler neticesinde Erbil’e ve Bağdat’a gitmenin mümkün olmadığı anlaşılınca Kayseri’de mola verildi.

Irak'ın başkenti Bağdat'a gitmek için İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkması beklenen uçak Irak'ın Bağdat'a uçuşa izin vermemesi sonrası uçuş adresi Erbil olarak belirlendi. Ancak Erbil ziyaretine izin verilip verilmesiği konusu netleşmeyince Bakan'ın uçağı havalandı. Ancak uçak havadayken Irak'ın Erbil için de izin vermediği bilgisi geldi. Bu son dakika bilgisi sonrası uçak Kayseri'ye indi. Bakan Yıldız, Erbil'de bir enerji konferansına katılacaktı..

Uçak kriziyle ilgili Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın Irak kriziyle ilgili uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Yanlış anlaşılmanın giderileceğine inanıyorum. Erbil'de Neçirvan Barzani ile görüşecektim. bu olayın Kuzey Iraklı kardeşlerimizle aramızda bir soruna neden olacağını zannetmiyorum' diye konuştu.

İŞTE BAKAN YILDIZ'IN UÇAKTAKİ SÖZLERİ
“Merkezi Irak hükümetine rağmen bir şey yapma niyetimiz yok. Doğru da olmaz. Ama Norveç, ABD, Güney Kore firmaları Irak’ın kuzeyinde çalışırken, buna kayıtsız kalmamız mümkün değil. 19 ülkenin 37 firmayla iş yaptığı Irak’ın kuzeyine, Türkiye’nin sırtını çevirmesi asıl suç olur. Ben Başbakan Yardımcısı Sayın Hüseyin Şehristani’yi Boğaz’da yemek yemeye davet ediyorum. Eğer davet ederse Bağdat’ta çorba içmeye de giderim. Biz konuşmazsak bu pürüzlerin giderilmesi nasıl mümkün olacak?

YÜK OLDUĞU BİLİNİR AMA…
Siyasetin enerjiye, enerjinin siyasete zaman zaman yük olduğu bilinir. Ancak enerji omzu güçlenirse bazı siyasi pürüzleri daha rahat kaldırırız. Türkiye Irak’ın her yerindeki enerji üretimi ihalelerine katıldı. 25 milyar dolarlık projeden, TPAO’nun payına düşen 5 milyar dolar. Sadece Irak’ın kuzeyiyle iş yapma derdimiz yok.

HİÇBİR ŞEY GİZLİ KALMASIN
Bugün Irak’ın petrol geliri 100 milyar dolar. Üretimi 2,7 milyon varil. Üretim eğer 8 milyon varile çıkarsa geliri 300 milyar olur. Irak’ta 3 yılda yeniden kurulur. Biz şeffaflığın gücüne inanıyoruz. Hiçbir şeyin gizli kalmamasını, konuşulmasını istiyoruz. Eğer Rusya ile bunu başardıysak, kardeşimiz Irak ile kardeşimiz Şehristani ile niye başaramayalım diyoruz.”
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Kayseri News | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0352 231 31 39